Нормата на влажност на въздуха - 120 снимки на измерване, контрол и настройка

Обемът на водните пари, съдържащи се във въздуха на закрито, оказва значително влияние върху здравето на жителите и домашните любимци. Излишъкът или липсата на влага, особено в помещенията за сън, работа и почивка, води до влошаване на здравето и може да провокира появата на алергии, хронични и заразни заболявания.

Поддържането на стандартите за влажност на въздуха е важно и в офис или малко използвани помещения на частни къщи, за да се избегне повреда на интериора и домакинските уреди.

Съвременните технологии и материали за изолация от външната среда не гарантират решение на проблема: този показател за ергономичност изисква специално внимание при планиране, довършване, инсталиране на отопление и вентилация.

Норма на влажност на въздуха

Съдържанието на влага се характеризира с относителен показател, изразен като процент от абсолютния - въздух, най-наситен с пара. Устройството за измерване на тази стойност е хигрометър, в домашната версия има лека грешка до 5%. Може да се закупи отделно или в комплект с термометър. Поставете сензора далече от източници на топлина.

Диапазонът на допустимата влажност за човек е доста широк и варира в зависимост от сезона и климатичните особености. През топлия сезон - от 30% до 65% (в райони с висока влажност до 75%), по време на студено време - от 30% до 50% (максимум - 60%).

Стандартите, необходими за безопасност на домакински уреди, мебели, книги, антики - 45-60%, коригират тази цифра.

Специална статия са бебета и деца под 7 години. Мненията на експертите за това каква трябва да бъде влажността в детската стая се различават: някои се застъпват за „златната среда“ - 50%, други съветват да се вземат допълнителни мерки за повишаване на влажността до 70%, като същевременно се поддържат строги санитарни стандарти и еднаква температура от 18- 21°C.

Модерни врати и прозорци, климатици и специални овлажнители, дори и в малки апартаменти, ви позволяват да зададете необходимите стандарти за влажност за всеки случай в отделна стая.

Последици от излишък или липса на влага

Прекалено сухият въздух в помещението провокира отделянето на влага от тялото. При дълъг престой в такава атмосфера:

  • настъпва изсушаване на дихателните пътища и отслабва имунитетът към респираторни инфекции,
  • еластичността на кожата, косата и ноктите намалява, което може да доведе до преждевременно стареене, появата на дерматит, пукнатини и пилинг,
  • сухота на лигавицата причинява зачервяване и сърбеж в очите,
  • главоболие, слабост може да означава "гъста кръв", повишаване на нейния вискозитет, което засяга кръвообращението и увеличава натоварването на сърцето,
  • дехидратацията забавя храносмилането.

 

Липсата на влага увеличава съдържанието на прах, акари, растителен прашец, животински косми във въздуха, увеличавайки вероятността от респираторни алергични атаки.

Високата влажност създава благоприятен микроклимат за появата и размножаването на бактериални и гъбични инфекции, което води до хроничен ринит, бронхит и увреждане на епитела.

Патогенните микроорганизми, съдържащи се в мухъл и гъбични култури, които неизбежно се образуват върху покрития, не само развалят облицовката и нещата, но също така съдържат токсини, които засягат нервната и ендокринната система.

Графиката, показана на снимката, ясно показва вредата за здравето, която всъщност е идентична с отклонения от нормата на влажност на въздуха в една или друга посока.

Контрол на влажността в помещението

В допълнение към специализираните устройства - овлажнители и изсушители, както и климатици и аспиратори, които отговарят за микроклимата, можете да прибягвате до прости методи за коригиране на живота и интериора.

Редовното проветряване ще балансира нивото на влажност в помещението и външната среда, изглаждайки колебанията, които са вредни за благосъстоянието.

За да се вземат мерки за контрол на влажността, е необходимо преди всичко да се определят влагоотделящите и влагопоглъщащите фактори в къщата. Малък, но постоянен теч във водопроводната система или допълнителна влага след авария може значително да промени микроклимата в дома.

Не само много използваната баня и кухня, но и висящото пране вътре в къщата са фактори за овлажняване на въздуха. Аквариумът и стайните растения са друг източник на влага, който трябва да имате предвид.

Отоплителните уреди и климатиците оглавяват класацията на факторите, които намаляват влажността на въздуха. Следват мека мебел, килими, играчки от бръшлян и други артикули.

Снимка на стандартите за влажност на въздуха


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор