Помпена станция за дома - 135 снимки на домакински уреди и характеристики на тяхното приложение

Наличието на водоснабдителна система е едно от условията за комфортен живот в селска къща или в страната. Ако на обекта има кладенец или кладенец, тогава ще бъде достатъчно да инсталирате подходяща помпена станция за оборудване на автономно водоснабдяване.

Днес на пазара има много различни видове водни помпи.

Помпа или помпена станция?

В зависимост от нуждите наличието на вода в автономната водоснабдителна система може да се осигури от помпа или помпена станция. Каква е принципната разлика между тях?

Помпата се включва по време на използване на водопроводна инсталация - отворен кран или източване на вода в тоалетната. Тази опция е подходяща за лятна къща или малка площ. Но ако нивото на водата в кладенеца спадне значително, тогава помпата няма да работи.

Наличието на резервоар за резервно захранване с вода в помпената станция предотвратява подобни проблеми. Водоснабдителната система поддържа стабилно налягане и добро налягане. Битова помпена станция е добър вариант за селска къща с постоянно пребиваване.

Параметри на помпени станции

Задавайки въпроса "как да изберем помпена станция", е необходимо да се вземат предвид следните характеристики:

  • височина на издигане на водата;
  • мощност на двигателя;
  • обемът на акумулаторния резервоар за вода;
  • степен на надеждност на автоматизацията;
  • материали, от които е направена единицата.

Височината, до която станцията може да вдигне вода, е един от най-важните й параметри. Зависи от вида на засмукването.

Има такива видове помпени станции за къщата:

  • вихрови и центробежни едностъпални;
  • многостепенен;
  • с вграден ежектор;
  • с дистанционен ежектор.

Станциите с дистанционен ежектор имат най-висока височина на повдигане от 35 до 50 метра. Едностепенните и многостепенните агрегати имат дълбочина на засмукване 7-8 метра, с вграден ежектор - малко повече, до 10 метра.

Комплексите с центробежна помпа се характеризират с високо ниво на шум по време на работа, така че е по-добре да ги инсталирате в отделна стая. Многостепенните работят по-тихо, имат мощен натиск и висока производителност. Но те ще струват повече.

Капацитетът на помпата не трябва да бъде много по-висок от търсенето. За семейство от 2-4 души ще са достатъчни 4 кубически метра на час с максимално налягане от 45 метра. По-голямата производителност увеличава разходите за оборудване и електроенергия. Също така повишената мощност на станцията може да доведе до бързо изсъхване на кладенеца.

Размерът на резервоара определя колко често се включва помпата и колко вода се съхранява в случай на прекъсване на захранването. Станцията може да бъде оборудвана с вграден хидравличен акумулатор или резервоар за съхранение.

Резервоарът за съхранение обикновено се монтира на тавана. Цената на отделен резервоар за вода е ниска, но в момента най-популярни са моделите на помпени комплекси с вграден хидравличен акумулатор с обем 24-50 литра.

Повечето модели помпени комплекси са оборудвани с вграден груб филтър, възвратен клапан и защита от работа на сухо.

Избор на търговска марка

Производителите предлагат помпени станции за вода за дома със същите технически данни, но цената може да се различава значително. Цената зависи от материалите, използвани в производството, и в резултат на това надеждността и издръжливостта на устройството.

Следните марки заслужават да се отбележат като най-добрите помпени станции:

Grundfos е европейски производител, един от най-известните на руския пазар. Надеждна автоматизация, високо качество на изработка, издръжливост, сравнително тиха работа. Сред недостатъците може да се отбележи високата цена на такова оборудване.

Gardena е немска марка. Входният филтър на помпените станции ви позволява да пречиствате водата от пясък и примеси. Качеството на модулите и цените също са доста високи.

Wilo - немско качество на разумна цена. Работните механизми са изработени от неръждаема стомана, вградена защита срещу работа на сухо и възвратен клапан.

Италианските производители Marina и Ergus също са се доказали, те са надеждни и лесни за използване.

Gileks Jumbo - помпени системи от местно производство. Проектиран за силно замърсяване на водоизточници и големи падове на напрежение. Недостатъкът на тези станции не винаги е доброто качество на изработката и трудността при намирането на резервни части.

Снимката по-долу показва модели на помпени станции от различни производители:

Снимка на помпена станция за къщата

Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор