Помпа за лятна резиденция: избор на най-добрите модели и правилният избор на домакинска помпа (95 снимки)

Осигуряването на непрекъснато водоснабдяване на лятната вила е неотложен проблем за мнозина. Дори ако има централизирано водоснабдяване, най-вероятно не можете без помпа. Може да се нуждаете не от едно устройство, а от няколко, тъй като техните цели са различни и нуждите на летния жител понякога са високи.

Въпросът как да изберем помпа за лятна резиденция изисква разбиране на основните функции на това устройство и представа за неговите разновидности. Това ще бъде обсъдено допълнително.

Основни функции

За да имате представа от каква помпа се нуждаете във фермата, трябва да разберете какви функции могат да изпълняват различните модели. Основното е да се осигури вода.

Някои доставят вода от плитки и повърхностни източници, някои могат да работят на голяма дълбочина. Някои от устройствата работят само с чиста вода, докато други могат да изпомпват течност със значителна част от механични примеси.

При желание и финансови възможности в лятната им вила, в допълнение към водоснабдяването, можете да организирате канализационна система. В този случай се нуждаете от помпа, способна да изпомпва отпадъчни води. Дренажният лесно ще източи мазето или басейна, а фекалният ще се справи с почистването на септичната яма или помийна яма.

Ако вилата е планирана като селска къща с целогодишно живеене, тогава ще е необходимо инсталиране на отоплителна система и не може да се направи без циркулационна помпа.Освен това ще ви позволи да организирате малък фонтан или миниатюрен водопад в зоната за отдих.

Необходимо е да се разгледат разновидностите на помпите, използвани главно в помощната ферма. Получената информация ще ви помогне да не се изгубите сред разнообразието от модели, когато магазинът ви предложи каталог със снимки на помпи за летни вили.

Разновидности

Има повърхностни и потопяеми модели водни помпи. Всеки от тези класове има свои собствени разновидности, които се различават по целта на експлоатация, вида на конструкцията и редица други параметри.

Повърхностни помпи

Повърхностните помпи за летни вили са разположени далеч от водоизточника. Основното изискване за поставянето им е двигателят да не влиза в контакт с течността. Водата се взема от източника с помощта на специален маркуч, единият край на който се спуска в източника, а другият е херметически закрепен към самото устройство.

Техническа особеност на тези помпи е невъзможността за изтегляне на вода от голяма дълбочина (максимум 8-9 метра). Те могат да се използват в плитки кладенци, за подаване на вода от всякакви резервоари, за изпомпване на басейни и мазета.

Разликите в дизайна на повърхностните помпи, използвани за различни домакински нужди, ни позволяват да различим няколко вида:

  • центробежно намира своето приложение там, където е необходимо да се изпомпва вода от кладенци и кладенци;
  • вихър също така служи за оборудване на подаването на вода за пиене, неговата характеристика е способността да създава високо налягане;
  • самозасмукващото устройство доставя вода с въздух, така че не изисква предварително пълнене на работната камера за неговата работа.

Експертите препоръчват да се монтира филтър в края на маркуч, потопен във вода, за механично почистване от пясък и други малки частици.Тази процедура ще осигури защита и дълъг живот на помпата.

Едно от основните предимства на разглежданите помпи е лекотата на поддръжка и мобилността. Устройството може да се носи, като се използва за изпомпване от всеки контейнер. Що се отнася до циркулационните помпи, инсталирани на отоплителни системи, те принадлежат към повърхностния клас.

Потопяеми помпи

Потопяемите помпи за летни вили се считат за по-трудни по отношение на поддръжката и ремонта. Те обаче са по-функционални, тъй като се справят с подаването на вода от големи дълбочини.

Във форма устройството прилича на ръкав, имащ удължено цилиндрично тяло. Материалът му е издръжлив, има повишена устойчивост на корозионни процеси.

Характеристиките на дизайна и изпълняваните задачи ни позволяват да различим няколко вида:

Устройствата за кладенци имат горно или долно засмукване, докато могат да бъдат частично или напълно потопени във вода. Някои модули са оборудвани с предпазен поплавъчен превключвател за предотвратяване на прегряване при работа на празен ход.

Механичните примеси не се страхуват от вибрационни модели, така че последните се използват за почистване на кладенци или източване на мазета.

Сондажните модели работят на различни дълбочини и в обсадни тръби с различен диаметър. Има помпи, способни да повдигат воден стълб до 200 метра височина. Основната цел е да се осигури надеждно водоснабдяване в къщата.

Дренажните устройства са в състояние да изпомпват умерено замърсена вода. Ако в близост до обекта има открит резервоар, тогава помпите от този тип могат лесно да осигурят напояване на лятната вила. Те ще бъдат полезни в случай на наводняване на ямата по време на организацията на строителните работи.

Фекалните помпи са предназначени за работа с отпадни води.Ако къщата в лятната вила е оборудвана с баня и резервоар за събиране на отпадъчни води, тогава тази помпа не може да се откаже. Помпеното устройство ви позволява да смилате фекалните маси, преди да бъдат засмукани в тръбопровода.

Най-добрите водни помпи се различават от другите модели по отношение на мощността, производителността и способността да дават максимално налягане.

Ако има трудности при избора на конкретен модел или има неточности в изчисленията, винаги можете да се консултирате със специалисти. Сред най-добрите помпи са търсени следните марки: Grundfos, Dzhileks, Wilo, Belamos и редица други.

Комфортен живот в лятна вила предполага наличието на няколко различни помпи. Изборът на устройство се извършва, като се ръководи от техническите параметри, както и като се вземат предвид собствените нужди, финансови възможности и характеристики на самия водоизточник.

Снимка на помпи за даване


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор