Подов климатик - принципи на работа и правила за избор на най-добрия модел (100 снимки)

Днес ще говорим за мобилните климатици, техните основни функции, принцип на работа, плюсове и минуси, както и някои видове.

Какво е мобилен климатик и неговите основни функции

Друго име е мобилен. Мобилен климатик е необходим за създаване на комфортна температура в помещението. Изглежда като малък шкаф на специални подвижни ролки. Благодарение на тази функция, той може да бъде инсталиран навсякъде.

Мобилният климатик трябва да изпълнява няколко задачи:

  • Климатик и вентилация.
  • Пречиства въздуха в помещението от вредни за човека примеси и прах.
  • Охлажда, изсушава и загрява въздуха.

Как работят подовите климатици

Принципът на работа на подовите климатици е доста прост. Мобилният климатик работи с помощта на специални топлообменници, както и система от затворени тръби и хладилен агент, който циркулира през тях.

Плюсове и минуси на подовите климатици

Мобилните климатици имат както плюсове, така и минуси.

Професионалисти:

Мобилност - този плюс е относителен, тъй като климатикът има въздуховод, което означава, че трябва сами да извършите подготвителна работа или да се обадите на специалист.

Монтирането на подов климатик не изисква специални умения и способности.

За да монтирате мобилен климатик не е необходимо специално разрешително. Това предимство може да бъде полезно за хора, които наемат апартамент.

минуси:

  • Компресорът прави къщата доста шумна.
  • Компонентите на преносим подов климатик отделят топлина, поради което той е по-малко ефективен от сплит системите.
  • Липсва дренажна система. Необходимо е за отстраняване на кондензата и изисква допълнителни грижи. Поради липсата му, собственикът ще трябва сам да отстрани влагата, която се натрупва по време на охлаждане.
  • На въздуховода има специално топлоизолиращо покритие, но този елемент на климатика все още се нагрява.
  • Системата охлажда въздуха, който е в помещението, а не навън, което означава, че след няколко охлаждания всички полезни свойства се губят.

Как да изберем подов климатик

Сега нека поговорим как да изберем правилния подов климатик.

Измерете размерите на стаята. От този параметър ще зависи мощността на бъдещия мобилен климатик. Това е важно, тъй като климатикът може да преохлади стаята или мощността му няма да е достатъчна за цялата стая.

Изберете климатик с нужните ви функции и параметри. Имайте предвид, че на всеки 4-8 часа ще трябва да отстранявате излишната вода или кондензат.

Имайте предвид, че мобилният климатик не само охлажда, но и отоплява помещението.

Също така си струва да изберете най-добрия производител на климатици според вас, така ще ви бъде по-лесно да изберете устройство.

Дизайнът на климатика също е важен. Разгледайте снимките на подови климатици и изберете този, който ви харесва.

Какви подови климатици съществуват

В момента има няколко различни вида подови климатици. Можете да изберете сплит система или подов климатик. Вторият вариант привлича с лесен монтаж, с който всеки може да се справи.Освен това е малък по размер, както вече беше написано по-горе, прилича на шкаф.

Сплит системата има не едно, а две звена. Устройството, което е вътре, включва следните компоненти: компресор, изпарител и вентилатор. Външната верига се състои от: кондензатор и вентилатор.

Сега има много интересен мобилен климатик, който няма въздуховод. Те работят доста просто, по време на принудителното изпаряване на водата се абсорбира определено количество топлинна енергия. Това означава, че вместо хладилен агент се използва обикновена вода.

Такива устройства работят много ефективно, докато харчат малко количество електроенергия. Този тип климатик също така овлажнява въздуха, което означава, че ще трябва да проветрявате помещението, ако не е добре вентилирано.

Днес научихте какви са подовите климатици, техните предимства и недостатъци, принципа на работа и някои видове данни за мобилни устройства.

Снимка на подови климатици

Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор