Кладенец под къщата: инструкции за монтажни работи и съвети за избора на материали (120 идеи за снимки)

Водоснабдяването на частна къща може да се извърши по различни начини. Можете да пробиете кладенец, да оборудвате кладенец. В последния случай традиционното решение е да се подреди структурата в двора на къщата. Но има опция, когато кладенецът е поставен в мазето. Какви са предимствата на такова решение и как да го направите, ще разкажем в статията.

Възможности и предимства

В повечето случаи експертите препоръчват създаването на кладенец и автономна водоснабдителна система на разстояние повече от 3 м от основата на частна къща. И те не препоръчват да правите това в сградата, тъй като съществува постоянен риск от наводняване на мазето и повреда на основата. Освен това в къщата може да се появи постоянна влага, която е изпълнена с деформация на сградата и увреждане на здравето на жителите.

Но тези проблеми могат да бъдат решени. За да защитите основата, е необходимо да поставите кладенеца в сутерена на известно разстояние от рамката му. И за да елиминирате риска от влага, трябва да закупите помпена система от електрически тип с надеждно уплътнение.

Подреждането на кладенец в сутерена на къща като начин за организиране на водоснабдяването има много предимства:

  • по-надеждна защита срещу външно запушване;
  • безопасност на оборудването;
  • спестявания поради липсата на необходимост от изолация на самата конструкция и тръбите, идващи от нея;
  • минимизиране на усилията за полагане на комуникации;
  • капак, покриващ кладенеца, може да се използва като защитна конструкция.

Кога може да се изгради кладенец?

Препоръчително е да вземете решение за изграждането на местна водоснабдителна система дори на етапа на изграждане на къща. В процеса на проектиране е необходимо да се вземе предвид местоположението на сградата, нейното оформление, като се вземе предвид позицията на водоносния хоризонт. А конструкцията на самата конструкция ще бъде стандартна.

Ако искате да го построите в завършена и експлоатирана сграда, тогава тази задача е по-сложна и отнема много време. Ще имате ограничена възможност да използвате строителна техника, а самите бетонни пръстени трудно се доставят в мазето. Често се правят на място.

Изграждане на сондажна система

Строителните работи във вече построена къща са сложни, но все още съществува възможност за организиране на система от кладенци. За да направите това, трябва правилно да планирате всичките си действия.

Подготвителни дейности

Преди да започнете да инсталирате кладенец под къщата със собствените си ръце, препоръчително е да оцените съответствието на условията със санитарните изисквания:

  • разстояние над 50 m от източници на замърсяване - помийни ями, канализационни системи, септични ями, тоалетни;
  • отчитане на рисковете от съседното местоположение на изоставени кладенци;
  • местоположението на кладенеца трябва да е по-високо в сравнение с подземните води.

Важно е ясно да се определи дълбочината на водоносния хоризонт, за да се оцени осъществимостта на строителството и количеството планирана работа. За да направите това, трябва да разберете липсващата информация от съседите.

Подготовка на бетонни пръстени

Първо трябва да направите специални форми. Обикновените пластмасови варели или тръби ще свършат работа. Ако все още имате възможност да използвате готови пръстени, тогава е по-лесно да ги закупите и да ги спуснете в мазето.

При самостоятелно производство кофражът се изгражда и на мястото на бъдещия монтаж. За това могат да се използват и стоманени листове. Правят две халки за кладенеца. Освен това диаметърът на единия ще бъде с 200 mm по-малък от втория. В резултат на това бетонната конструкция ще бъде с дебелина 100 mm.

За неармиран детайл дебелината трябва да се увеличи до 150 mm. Вътрешният пръстен трябва да е леко заострен. Така извличането на готовия продукт ще бъде опростено.

Първо вътрешният пръстен се вкарва във външния и след това се центрира. Тяхното положение трябва да се фиксира с дървени дистанционни елементи, за да се предотврати всяко движение при изливане на бетон. В кофража трябва да се монтират и метални пръти.

За изливане се приготвя разтвор от цимент, пясък и чакъл. Необходимо е да се излее в кофража на слоеве. Всяко ниво е 200-250 мм.

Напълненият слой трябва да бъде уплътнен. Метален прът ще ви помогне с това. След 3-5 дни кофражът може да бъде демонтиран, но окончателното втвърдяване на бетона ще настъпи едва след 3 седмици.

Монтаж на кладенец

За да се улесни работата, на мястото на изграждането на бъдещата конструкция трябва да се монтира статив. Работата се извършва на следните етапи:

В съответствие с диаметъра на пръстена, който ще се монтира, се прави вдлъбнатина 1 или 1,5 пъти височината на детайла. Дъното на дупката е изравнено. Във вдлъбнатината се поставя бетонен пръстен, центриран и подравнен в хоризонтална равнина.

Работникът се спуска в пръстена, започва да извлича пръст от дъното и изпод бетонната конструкция. Основното нещо е да се осигури еднаквост на отстраняването на земята, така че пръстенът да пада гладко под собственото си тегло. Всички камъни, които се натъкнат, се изваждат на повърхността.

Веднага след като първият пръстен падне под нивото на земята, върху него се поставя нов. В шевовете се поставя насмолено въже за уплътняване.

При задълбочаване по стените се появяват влага и капки вода. Работата трябва да се ускори. С течение на времето ще започне да пристига вода, която трябва да се изпомпва.

Изкопаването на вдлъбнатина се спира, когато водата започне да тече много бързо, появяват се водоносни хоризонти. На дъното се полага филтърна подложка от измити камъни, след което се покрива с измит чакъл или трошен камък. Ставите са покрити с течно стъкло или цимент.

Конструкцията около колоната на глинен замък с дълбочина до 2 м ще предпази кладенеца от проникване на повърхностни води.

След монтажа на бетонни елементи е необходимо също така да се оборудва земната конструкция, както се вижда на снимката на кладенеца под къщата. Като надеждна ограда се използва глава, повдигната над нивото на земята.

За да направите това, препоръчително е да монтирате друг бетонен пръстен отгоре и да облицовате отвън с декоративен материал. Капакът може да се вземе в магазин или да се изгради самостоятелно от пластмаса или дърво.

След изграждането е свързано оборудване за всмукване на вода, например потопяема помпа. За извънредни ситуации, когато такова устройство няма да работи, препоръчително е да инсталирате устройство за ръчно извличане на вода.

Инсталирането на кладенец в сутерена не е абсолютно подходящо решение за конкретна вила или селска къща. Можете да използвате традиционни решения и да го изградите на улицата или да пробиете дълбок кладенец. Ако сте тръгнали по първия начин, тогава нашите инструкции ще ви помогнат да планирате правилно действията си.

Снимка на кладенец под къщата

Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор