Как да направите вентилация със собствените си ръце: идеи за внедряване на системата в къщи и апартаменти (80 идеи за снимки)

Преди да направите вентилация в апартамента със собствените си ръце, трябва да проучите редица точки, свързани с инсталирането на вентилационни системи. Това ще направи живота в къщата по-комфортен.

Разновидности на вентилационни системи

Класификацията на вентилационните системи се основава на различни критерии:

 • предназначение;
 • функции;
 • начин на движение на въздуха.

Според предназначението си вентилационните системи се делят на:

 • метод на движение на въздуха;
 • тип въздушен стимулатор.

Разновидностите на вентилационните системи са захранващи и изпускателни. В зависимост от техните функции се различава и рециркулацията, която осигурява поток от чист въздух и смесва с него големи количества отработен въздух.

Според метода на движение на въздуха системите се разделят на:

 • канал;
 • безканален.

В първия случай въздушният поток се движи през мрежа от вентилационни канали с въздуховоди, а във втория прониква през врати и прозорци. Друга разлика между вентилационните системи е движещата сила, която влияе на въздуха, така че те са механични и естествени.

Движението на въздуха става само след свързване на вентилатора, което е типично за системи с механична циркулация на въздуха. Снимка на добра вентилация в къщата ще ви позволи да изберете най-подходящия тип система.

Достатъчно е да спрете вниманието си върху следните опции:

 • естествена вентилация;
 • захранване и изпускане или принудително;
 • смесен естествен, осигуряващ принудително изпускане.

Всички горепосочени опции имат своите предимства и недостатъци. Естественият тип вентилация е най-подходящ за малки сгради. Те обикновено се намират на места, където околната среда е сравнително чиста. В този случай не е инсталирана принудителна вентилация.

Минималният набор от условия за определяне на оптималния тип система и вентилация в сутерена на частна къща са чистотата на въздуха и строителният материал, който е бил използван за строителството.

Във вили обикновено е оборудвана система за захранване и изпускателна вентилация, тъй като те се намират в зона със замърсена атмосфера. Той трябва да осигури на стаята въздушен поток в необходимото количество, както и да го филтрира.

За да направите вентилация в частна къща, трябва да следвате следния план за действие:

 • изчислете обема на параметъра за обмен на въздух, като изчислите обема на въздуха, който отговаря на стандартите;
 • определяне на напречното сечение на канала;
 • изберете вида на вентилационната система;
 • изготвяне на план-схема на вентилационни канали;
 • изберете място за инсталиране на оборудване;
 • определяне на местата, където ще се извършва всмукване и изпускане на въздух;
 • настройте системата.

Как да изчислим вентилационната система?

Методите за изчисление могат леко да се различават един от друг, следователно, за да направите вентилация в гараж или сутерен, трябва да изберете най-подходящите. Необходимо е да се изчислят параметрите на вентилационната система въз основа на показатели като площта на къщата и обема на въздуха в помещението.

Ще е необходимо да се вземе предвид наличието на домакински уреди в помещението, което може да намали количеството чист въздух. Всички необходими изчисления се правят, като се вземат предвид нуждите на помещението, където се изисква вентилация.

Изчисленията трябва да се извършват с помощта на таблици с диаграми, като се вземат предвид действащите стандарти (SNiPs, SanPins, DBNs, GOSTs). Най-лесният метод за изчисление се основава на изчисляване на обмена на въздух въз основа на площта. В съответствие с приетите стандарти, подаването на въздух за 3 m3 / час трябва да се извършва изцяло за 1 m2

Индикаторът се изчислява, като се вземе предвид броят на жителите. Например, ако има три от тях, тогава с обща площ на къщата, равна на 120 m2, обменът на въздух на час се определя като продукт от 120 * 3 \u003d 360 кубични метра / час.

По-трудно е изчисляването на скоростта на обмен на въздух по кратност. Всички изчисления се основават на няколко показателя, така че точният резултат може да бъде определен от специалист.

Изчисленията, базирани на коефициента на обмен на въздух, определят колко пъти на час въздухът е напълно заменен от нов поток.

Стандартите за помещения с различни цели могат да бъдат различни, поради което се използва специална инструкция: как да се вентилира правилно, резултатът от който е сумата от предварително получените показатели. Това ви позволява да получите общото количество въздухообмен.

Фото съвети как да направите вентилация със собствените си ръце


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор