Как да почистите качулката: бързи и ефективни начини за почистване у дома (120 снимки)

Както знаете, аспираторът е необходим в домовете, за да елиминира неприятните миризми, изпарения и мазнини. Какво обаче ще се случи, ако не го почиствате дълго време и не проверите правилната работа на филтъра?

Бързам да ви разочаровам: външният вид на качулката ще бъде ужасно плашещ. Натрупванията от мазнини и мръсотия просто ще ви обезсърчат от всяко желание да готвите в такава кухня. И като цяло, филтърът може да се запуши, така че да не работи и ще бъдете принудени да го смените с нов.

За да предотвратите това, трябва да почиствате кухненския аспиратор поне веднъж на месец или месец и половина. Можете лесно да направите това у дома, в това няма нищо сложно или свръхестествено.

Статията по-долу ще предостави инструкции как да почистите качулката със собствените си ръце. Представените рецепти за "чистота" ще бъдат изпълними за всяка домакиня или собственик.

Подготвителен етап

На първо място, трябва да разглобите качулката. За това:

  • Изключваме го;
  • Отворете капака;
  • Извличаме филтъра;
  • Отстранете тръбата и въздушния филтър;
  • Проверете дали капакът е замърсен.

Всеки детайл е внимателно измит от мазнини, сажди и мръсотия.

Почистваме повърхността на аспиратора с препарат, разреден във вода в концентрация от 1 до 4. След това го избършете със суха кърпа, за да избегнете ивици.

Почистваме въздушния филтър според инструкциите.

Как да почистите филтъра и решетката на аспиратора

Има много начини да направите това. Помислете за най-ефективните от тях.

Перилни препарати

Те включват препарати за миене на съдове, прахове, течности за разтваряне на мазнини. Взимаме филтър и решетка, напенваме с продукт и ги накисваме за 20-30 минути. След това се залива с вряща вода и се избърсва.

Газирани напитки

Може би това е най-ефективното вещество в случая.

За почистване се нуждаем от тенджера или друг голям съд. Добавете 200-250 г сода на прах в тенджера с вряща вода, поставете там решетка с филтър и варете мазнината около половин час.

Сапун за пране

Натрийте сапуна на ренде, за да се разтвори по-добре в гореща вода. След това спускаме нашите части в получения разтвор и измиваме с гъба. Ако мръсотията е стара и трудно се изтрива, тогава може да се използва метална стъргалка.

Амоняк

Подходящ за стари замърсени повърхности. Разредете половин чаша алкохол в 3,5 литра топла вода. Спускаме филтъра с решетка там и го накисваме за 4-5 часа. След това измийте с гъба и изплакнете.

Почистващ препарат с оцетна киселина

Ако мръсотията се е образувала наскоро, тогава оцетната киселина се разрежда с вода в съотношение 1 към 2. За стари замърсявания оцетът не може да се разрежда. Втриваме течността в решетката и филтрираме и оставяме за 7-10 минути.

Трябва да се помни, че трябва да работите с ръкавици, тъй като каустична киселина ще увреди кожата на ръцете и ще донесе допълнителни проблеми.

Лимонов сок

Взимаме няколко плода, нарязваме ги наполовина и почистваме повърхността на частите с пулпа. Оставете за 5-10 минути и избършете с влажна кърпа. Тази процедура се повтаря 2-3 пъти до постигане на максимален ефект.

Препарат за почистване на водопроводни тръби

Силно не се препоръчва да повтаряте този метод от време на време, тъй като е много агресивен и може да повреди повърхността и работата на частите.Въпреки това, в случай, че мазнините изобщо не могат да бъдат изтрити, тогава можете да използвате този метод.

Изсипете препарат за почистване на тръби в предварително затворена мивка от неръждаема стомана. Спускаме филтъра и решетката там и започваме да перем. Резултатът ще бъде видим веднага.

Отново, не забравяйте за ръкавиците за безопасност.

Как да почистите аспираторите в банята и тоалетната

Тъй като мазнините и саждите не се утаяват върху такива аспиратори, почистването им е много по-лесно, по-бързо и по-лесно.

Можете също така да използвате почистващи препарати, сода бикарбонат, оцет, лимонена киселина. Най-често обаче аспираторите в бани и тоалетни се почистват със сапунена вода и гъба.

Систематичното почистване на аспираторите ще ви помогне да поддържате дома си чист и подреден. Съгласете се, готвенето в кухнята, където всички уреди работят правилно и следи от сажди и мазнини не се виждат на аспиратора, е много по-приятно, отколкото в мръсна и неподредена стая!

Фото съвети как да почистите качулката

Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор