Нагревателен кабел - основни видове, характеристики на приложение и съвети за монтаж (100 снимки)

Проблемите с водопровода в частни домове са често срещано явление през суровите зими. Обикновено слабите, лошо изолирани зони замръзват на входа от земята към къщата, както и тези, разположени в студени неотопляеми помещения.

Пасивната изолация обикновено не е достатъчна. Водата все още замръзва. Необходимо е по-внимателно да се изолират тръбите с помощта на нагревателен кабел, който работи на принципа на електрически бойлер с ниска мощност.

Дизайнът му предвижда елемент, който се нагрява и отдава топлина на околната водна среда.

Класификация

Нагревателният кабел за ВиК е саморегулиращ се и резистивен.

Различава се и по начина на полагане – за външно или вътрешно. Трябва да обърнете внимание на тези подробности, когато купувате, така че по-късно да няма въпроси с връзката му.

Когато се използва, тръбопроводът е изолиран във всеки случай. В противен случай цената на електроенергията ще бъде много висока.

Резистивните проводници имат свои собствени характеристики, които е важно да се вземат предвид при избора им:

 • Разсейването на топлината не зависи от температурата на околната среда - винаги е еднакво и еднакво в студено време и в топло време;
 • Когато ги използвате, е необходимо да използвате термостат, за да намалите консумацията на електроенергия при липса на студено време;
 • По време на монтажа проводниците не трябва да се пресичат един с друг, да не се допират един до друг, да не са твърде близо;
 • Издават се с една или две нагревателни вени;
 • Забранено е да ги режете - ще спрат да работят!

Саморегулиращите се нагревателни кабели имат полимерна метална матрица в структурата си, способна да контролира преноса на топлина по време на нагряване и охлаждане. Те сами контролират температурата си.

Саморегулиращите се нагревателни кабели могат да се режат и полагат по всякакъв начин. В сравнение с резистивните, саморегулиращите се проводници са много по-скъпи. И това е единственият им недостатък.

На снимката нагревателният кабел за водоснабдяване е представен под формата на заливи. И ако саморегулиращият се може веднага да се нареже на подходяща дължина, тогава резистивният вече е продаден веднага в необходимото количество и ще трябва да бъде напълно утаен, тъй като не може да се реже.

Когато използвате нагревателни проводници, тръбопроводът трябва да бъде изолиран, така че борбата срещу силните студове да е възможно най-ефективна.

Като изолация на тръбопровод с нагревателен кабел, минералната вата във всяка от нейните разновидности е малко полезна. Абсорбция на влага, замръзване, разпръскване при последващо нагряване - това е резултатът от използването му. Малко вероятно е да е сухо около водопровода, така че трябва да помислите за устойчива на влага изолация - пенополистирол или пенополиетилен.

В същото време, ако се планира да се погребе отопляем тръбопровод, тогава е важно да изберете нагревател, който да не се деформира при статични натоварвания. Нищо не трябва да оказва натиск върху него, в противен случай той ще загуби топлоизолационните си свойства.

Можете да поставите изолиран тръбопровод с пластмасова канализационна тръба с по-голям диаметър, поставена върху него в изкопан изкоп и безопасно да го заровите. Сега той няма да замръзне!

Разновидности на монтаж

Когато избирате кабел за отопление, трябва внимателно да проучите неговите характеристики и обхват.Като важни елементи на сложната изолация нагревателните проводници:

 • Поставен вътре в тръбата чрез специални запечатани тройници;
 • Монтира се отвън, по контура.

Важно е да се разбере, че нагревателните проводници не винаги са универсални. Може да се използва изключително вътрешно или външно. За да разберете това, винаги трябва да прочетете спецификацията на продукта, преди да купите директно.

Монтаж вътре

По време на монтажа трябва да се вземат предвид следните характеристики и специфични изисквания за безопасност:

 • Външното покритие на кабела е нетоксично, не отделя външни вещества в процеса на взаимодействие с влажна среда;
 • Клас на защита - IP68 и по-висок;
 • Върхът на съединителя е запечатан;
 • По време на монтажа се използва тройник с различни ъгли на изход, единият от които се вкарва с нагревателен проводник с помощта на жлеза;
 • Съединителят, свързващ електрическата и отоплителната секции, не е във влажна среда, винаги се поставя извън салниковата кутия и тръбата;
 • Телта се прибира без фиксиране.

Монтаж на кабели отвън

Когато инсталирате нагревателния проводник по този начин, трябва да обърнете внимание на следните точки:

 • Жицата приляга възможно най-плътно, използва се цялата й площ;
 • Металната тръба е предварително почистена и подготвена така, че впоследствие нищо да не повреди нагревателните проводници и да затрудни работата им (ръжда, мръсотия, следи от заваряване и др.);
 • Кабелът е здраво фиксиран с пластмасови скоби на всеки 300 mm, като се започне от най-студената зона - дъното;
 • Когато няколко проводника са положени успоредно, между тях се наблюдават вдлъбнатини за еднакво покритие на тръбата;
 • Кабелът може да се постави и в спирала, като се избягват множество остри завои, като се развие намотката, ако е необходимо;
 • Когато тръбата е пластмасова, залепваме мястото, където тя влиза в контакт със сърцевините с метализирана лента, за да увеличим топлопроводимостта и ефективността на отоплението;
 • Вентили, кранове, фитинги, тройници изискват повече внимание. Когато полагате проводници върху тях, уверете се, че огъването им не е по-малко от минималното.

Отоплителната мощност зависи от много фактори. От вида на инсталацията, диаметъра на тръбите и района на пребиваване. Всички изчисления се предоставят от производителя. Според тях можете правилно да инсталирате и свържете нагревателния кабел със собствените си ръце.

Също така си струва да се обмисли необходимостта от използване на термостат, така че цялата изолационна система да не работи на празен ход. Можете да го конфигурирате така, че да включва отопление при температура +4 и да го изключва при +14.

Когато водата се доставя от кладенец, малко вероятно е да се използва термостат. Освен ако не го изключите сами през топлия сезон, тъй като водата обикновено е със същата температура в него. Но въпреки това, по време на студове, той може да падне още по-ниско и да замръзне.

Важно е внимателно да се изчисли консумацията на нагревателни проводници за дължината на тръбопровода, да се изчисли отоплителната мощност. И тогава водата ще тече в къщата непрекъснато и тя няма да се страхува от силни студове.

Снимка на нагревателния кабел


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор