Хидравличен акумулатор за водоснабдяване - 80 снимки на най-добрите модели, правила за избор и монтаж

Хидравличните акумулатори са важен елемент от водоснабдителната система на селска къща. Той изпълнява няколко важни функции: повишава надеждността на водопроводната система, повишава комфорта на използване и удължава живота на помпеното оборудване.

Този преглед описва устройството и принципа на работа на хидравличен акумулатор за водоснабдяване, как да го свържете със собствените си ръце, възможните му неизправности.

Принцип на действие и устройство

В къщи с индивидуално водоснабдяване налягането на водата се създава от собствена помпа. Когато кранът се отвори, водата започва да тече и налягането в системата пада. Когато намалее, в системата се задейства сензор за налягане, който включва помпеното оборудване.

За да се намали броят на включванията и изключванията на помпата, хидроударите, свръхналягането и да се натрупа запас от вода в системата за пиково потребление, се използват резервоари за съхранение. Те се наричат ​​още разширителни резервоари.

Нека да разгледаме принципа на работа на хидравличен акумулатор. Този елемент на системата е метален резервоар, който е само частично пълен с вода. Втората половина на контейнера е пълна с въздух.

Водата и въздухът са разделени от гумена мембрана. Когато резервоарът се напълни с вода, въздухът се компресира и налягането в резервоара се увеличава. Когато отворите кран с вода, налягането няма да падне веднага, а тъй като резервоарът за съхранение е празен. Поради това сензорът за налягане ще включва по-рядко водната помпа и това ще удължи експлоатационния й живот.

Устройството на разширителни резервоари за водоснабдяване

Има два вида от тези устройства: за водоснабдителни и отоплителни системи. Водоснабдителните хидравлични акумулатори са лесно разпознаваеми от снимката, имат характерни форми и обикновено са боядисани в синьо. Отоплителните съоръжения са боядисани в червено.

За пълна сигурност трябва да прочетете документацията за наличното оборудване. Те се различават по това, че използват технически, а не хранителен каучук в резервоарите за топлоснабдяване и в тези резервоари не винаги е възможно да смените гумата сами. В червените резервоари често се монтира мембрана със закопчалка в средата на резервоара.

Хидравличните акумулатори за водоснабдителни системи имат две типични конструктивни опции според метода на разделяне на течността и въздуха: мембранни и крушови устройства.

При първия тип съхранение въздухът и водата са разделени от гумена мембрана. Монтира се в средата на резервоара. Водата влиза отдолу, а отгоре има макара за изпомпване и обезвъздушаване. Такива резервоари са монтирани вертикално.

Задвижванията с круша са инсталирани хоризонтално. При тях гумената круша се пълни с въздух, а обемът около нея се пълни с вода. Краят на крушата е закрепен не в средата, а от края на резервоара на фланеца и затова е по-лесно да го смените от мембраната

.

Няма фундаментална разлика между двата типа структури. Те се различават само по метода на закрепване, който трябва да се вземе предвид при монтажа.

Избор и монтаж на оборудване

Оборудването се избира въз основа на планираното потребление на вода при пиково потребление. Колкото по-голям е капацитетът, толкова по-малко цикли на включване и изключване ще изпълни помпеното оборудване със същите цикли на отваряне и затваряне на водни кранове.

Обикновено се използват стандартни 24-литрови контейнери, но се предлагат и по-големи контейнери от 100 литра или повече, които се монтират в сгради с голям брой консуматори на вода. Например, при малък капацитет, първото включване на помпата ще се случи след измиване на ръцете в банята и напълване на чайника с вода, а второто включване ще се случи след източване на водата в тоалетната чиния.

При голям резервоар за вода помпата ще стартира само веднъж след тези три операции. Във всеки случай системата ще работи както с големи, така и с малки резервоари.

Изборът на оборудване зависи от желанията на собствениците и възможността за поставяне на такова устройство на закрито. Малък резервоар може да се постави дори под мивката, докато голям резервоар се монтира в отделна стая, обикновено заедно с помпи. При монтажа вземете предвид теглото му и осигурете възможност за източване на водата от него.

Диагностика и отстраняване на неизправности

Неправилната работа на резервоара за съхранение се показва чрез често включване на помпата. Това може да бъде причинено от липсата на въздух в резервоара поради разкъсване на мембраната или от обезвъздушаване през клапана.

В този случай спадът на налягането в акумулатора и помпата ще се включат почти мигновено, когато водата се включи. За да се отстрани тази неизправност, е необходимо изпомпване на резервоара с въздух или подмяна на гумената мембрана.

Заключение

Разширителният резервоар е важен елемент от водопроводната система. Хидравличните акумулатори за водоснабдителни системи могат лесно да бъдат свързани или сменени сами. Може да се ремонтира у дома. Оперативните проблеми се идентифицират и коригират лесно.

Снимка на хидравлични акумулатори за водоснабдяване

Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор