Филтри за вода - основните видове, избор на най-добрия вариант и функции за грижа (75 снимки)

Качеството на използваната вода влияе пряко и правопропорционално върху човешкото здраве. Това е отдавна доказан факт. Но как да пречистите водата, като подобрите нейното качество възможно най-високо? Човечеството е стигнало далеч в търсене на отговор на този въпрос и е разработило редица пречистващи филтри, за да освободи водата от ненужни компоненти.

Има индустриални филтри за пречистване на вода в голям мащаб, както и битови филтри за пречистване на питейна вода.

Можете да се запознаете с промишлени филтри за пречистване на вода благодарение на снимки в Интернет, а ние ще разгледаме по-подробно битовите филтри.

Класификация на битовите филтри за вода

Филтрите за вода имат разлики в принципа на работа и функционалност. В съответствие с тези характеристики могат да се разграничат следните видове водни филтри:

Кана

Филтърът е изработен под формата на кана. Най-елементарният воден филтър в употреба. Почистването става чрез подвижна касета. Помага за пречистване на водата от хлорни съединения, нежелан кехлибар, омекотява твърдостта на водата.

Каната е удобна с това, че не изисква връзка с воден клон, достатъчно е просто да изтеглите вода от крана в контейнера. Това не е стационарен филтър и затова каната може да се мести от място на място.

Има и недостатъци: във вместимостта на каната се поставя малко вода, около 2 литра; необходимо е да сменяте касетата ежемесечно, в противен случай качеството на почистване ще намалее.

Филтър с форма на стомна се използва по-често поради малка кухня или липса на средства.

Закрепване на крана

Филтри за пречистване на вода под формата на накрайник на крана. Това са малки пречистватели на вода, закрепени чрез завинтване върху резбата на крана. Основното предимство на такива филтри е тяхната преносимост. Те също са много достъпни в ценови диапазон.

А отрицателните аспекти на такива филтри включват ниската им производителност. Тоест филтърните дюзи обработват малки порции вода за доста дълго време.

филтър за мивка

Друга категория филтри за пречистване на вода в апартамент са течни филтри за измиване. Този тип се различава от предишния по това, че филтърът е монтиран близо до крана за вода. Тези конструкции са свързани към крана благодарение на пластмасови тръби.

Благоприятни аспекти на тази категория: приемлива производителност (по-висока от тази на филтъра - дюзи); инсталацията му е лесна и не е скъпа. Най-важният недостатък е, че този дизайн е прекалено голям и заема място на мивката.

Филтър за мивка

Има и филтри, които се поставят под мивката, за да не заемат място отгоре. Те предполагат допълнителен кран, от който тече чиста вода. При такъв филтър касетите се сменят след около 6 месеца.

Положителните качества на тези проекти за пречистване на водата са следните:

  • висока производителност на вода;
  • винаги има чиста вода;
  • чистотата на водата е по-голяма, отколкото в други филтри;
  • не крадете място на повърхността на мивката.

По отношение на цената обаче такива филтри са по-скъпи от останалите.

Филтър за обратна осмоза

Ако говорим за най-добрите системи за пречистване на вода, струва си да споменем филтрите за обратна осмоза. Такива филтри омекотяват водата, отърват се от ненужния процент желязо и хлор; допълнително филтрирайте водата от вредни микроорганизми.

Всичко това благодарение на специално уплътнение за обратна осмоза. Той е фино порест, така че по-голямата част от микроорганизмите ще бъдат предпазени от навлизане в крайната течност.

Благоприятните аспекти на такива системи за пречистване на водата са, че изходната вода е с подходящо качество; налице е достатъчно количество филтрирана вода; касетите в такива системи се сменят не повече от веднъж годишно, а основното уплътнение - веднъж на всеки три години. Филтър за обратна осмоза се монтира директно във водната разклонителна система.

Ако има избор, кой воден филтър е по-добре да изберете, тогава си струва да запомните, че чуждестранното производство не винаги е по-добро. Местните разработчици знаят по-надеждно каква вода тече от нашите водопроводи по отношение на качеството.

И системите за почистване се произвеждат в съответствие с това качество. Според това си струва да изберете касети за вашия филтър, както и самия филтър. По-добре е да се даде предпочитание на филтри, които имат надежден корпус.

Снимка на филтри за пречистване на вода


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор