Филтър за капак: основни разновидности, характеристики на избор и правила за сглобяване (105 снимки)

Създаването на комфортни условия в къщата изисква внимателно наблюдение на състоянието на въздуха. Кухнята е източник на замърсяване и неприятни миризми, затова е препоръчително да инсталирате аспиратор в тази стая. И какви филтри могат да се използват, ще говорим по-долу.

Принципи на работа на оборудването

В продажба могат да се намерят различни модели аспиратори, но те включват компоненти като двигател, равнина за улавяне, панел за регулиране и филтър. Замърсеният въздух се извежда от кухнята или се почиства.

Моделите с вентилационен отвор включват специален ръкав. Свързва се с вентилационната шахта, където се изхвърля замърсения въздух. Свежите въздушни маси влизат в стаята. Но в същото време се препоръчва да актуализирате въздуха с отворен прозорец.

Рециркулационните модификации не изискват комуникация с мината. Те сами пречистват въздуха и го връщат обратно. Но обновлението изисква и приток отвън.

Филтрирането се осъществява с въглеродни филтри. Такива устройства са лесни за инсталиране, те не изискват тръбопроводи. Не е необходимо да се взема предвид позицията на вентилационния вал. Но за да знаете кой филтър за аспиратора е по-добър, когато го купувате, определено трябва.

Филтри за мазнини

При първото ниво на пречистване въздушните маси преминават през мазниноуловителите. Мастните частици попадат върху такъв филтър и не се утаяват върху двигателя и други компоненти на устройството. Поради това е изключено появата на мазно покритие, което влошава работата на аспиратора.

Разполагаем

Това е килим, изработен от синтетичен тип материал. Продуктите могат да бъдат акрилни, нетъкани или синтетични. Този тип филтри се използват за абсорбатори в бюджетни модели.

Някои хора, за да спестят пари, се опитват да измият или по друг начин да подновят защитния компонент. Но това не трябва да се прави. Първо, филтърът не предполага възможност за измиване и ще бъде повреден. Второ, дори и да няма видими повреди, то значително губи свойствата си. И по-нататъшната употреба може да причини повреда на самото устройство.

за многократна употреба

Такъв филтър е направен от перфорирана мрежа или фолио, които се сглобяват на няколко слоя и се закрепват към металната рамка на касетата. Някои модели използват асиметрична перфорация, докато други използват равномерна перфорация.

Дизайнът има специални клетки. Тяхната роля е да променят посоката на въздушния поток и да задържат частици мазнини. Тези модели са много скъпи, но в същото време надеждни и издръжливи. Не е необходимо да се сменят, а само да се измият, когато се замърсят.

Филтрите се изработват от обикновен или анодизиран алуминий, неръждаема или поцинкована стомана. Ако алуминиевата версия е по-популярна поради достъпността си по отношение на цената, то стоманените конструкции са по-издръжливи, екологични и имат по-високо ниво на почистване. Но те струват повече.

Въглеродни филтри

Те са незаменими компоненти на рециркулационните модели. Тъй като въздухът след преминаване на аспиратора се връща в кухнята, почистването се изисква не само от мастни частици, но и от миризмата. Поставете този елемент след мазниноуловителя. Съставът включва активен въглен.

Структурно, въглеродният капан е касета или елемент под формата на кръг, както се вижда на снимката на филтъра за аспиратора. Калъфът е пластмасов с решетка за задържане на абсорбента. Въглищата се изсипват в него под формата на прах или гранули.

Такъв филтър трябва да се сменя редовно - приблизително на всеки 3-4 месеца работа на аспиратора. Това се дължи и на факта, че при работа в режим на рециркулация производителността на устройството пада с 15-20%. Когато филтърът се замърси, ефективността намалява още повече.

За да удължите живота на касетата, се препоръчва да оставите аспиратора включен след употреба за 3-5 минути. Това ще премахне влагата от въглищата и ще премахне ненужното уплътняване, което би довело до загуба на абсорбция.

Строителна поддръжка

За надеждна работа е необходимо редовно почистване на филтъра на екстрактора. Препоръчително е да промивате мазниноуловителя на всеки 1-2 месеца, като това трябва да става в следната последователност:

Извадете филтъра, за което трябва да отчупите заключващата ключалка и след като издърпате касетата, я извадете.

За почистване на металния филтър използвайте обикновен препарат, разтворен във вода, в която филтърът се потапя за 25-30 минути. Можете да го миете в съдомиялна машина в изправено положение или на ръка под струя не много гореща вода.

В последния случай се препоръчва използването на четки. Не използвайте сода за хляб, защото тя ще оцвети рамката, и не пускайте машината на висока температура, тъй като металът може да се окисли.

Измитият филтър се суши при стайна температура. След това може да се постави на място.

Смяната на филтъра за аспиратора със собствените си ръце се извършва в няколко прости стъпки:

  • изключване на устройството с бутона и изваждане на кабела от контакта;
  • премахване на мазниноуловители с почистване;
  • отстраняване на въглеродните филтри от фиксаторите;
  • поставяне на нов филтър с абсорбент, докато се появи звуково щракване;
  • проверка на силата на фиксиране;
  • монтаж на касети против мазнини;
  • включване на аспиратора и проверка на правилността на работата му.

Използването на устройства за пречистване на въздуха в аспиратора е задължително условие за правилната организация на работата в кухнята. Но в същото време е необходимо да почиствате и смените филтрите своевременно, предотвратявайки повреди или влошаване на производителността.

Фото филтри за аспиратори


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор