Котел за отопление на вода: 105 снимки на съвременни модели, основните критерии за избор и принципа на работа

Котелът е устройство, с което можете не само да загрявате вода, но и да я съхранявате в специален резервоар. Това предимство прави възможно използването на топла вода дори когато водоснабдяването е изключено. За да решите кой котел е по-добре да изберете, трябва да обърнете внимание на неговите характеристики и средната консумация на вода на всички членове на семейството.

Проточен електрически бойлер

Този тип бойлер има малки размери и относително лесен за монтаж. В резервоара на котела има мощен нагревателен елемент, водата, преминаваща през него, бързо се нагрява и отива към потребителя. Ако планирате да инсталирате такова устройство, бъдете готови за голяма консумация на енергия (от 8 kW).

Когато свързвате електрически бойлер за отопление на вода, трябва да внимавате, тъй като окабеляването може да не издържи на такова напрежение. Може да се наложи да прекарате отделен кабел директно от електрическия панел.

Акумулативен електрически бойлер

Един от най-ергономичните и функционални видове бойлери. Такова устройство може не само да загрява вода, но и да я съхранява известно време, тъй като има специален резервоар с топлоизолация.

Акумулиращият котел използва нагревателен елемент за нагряване на вода, топлата вода се подава към потребителя през специална тръба и е напълно достатъчна за еднократна употреба в няколко точки.

Акумулативен газов котел

Водата се нагрява по същия принцип като в газова колона.Но в газовите котли за отопление на вода има резервоар за съхранение на течност. Благодарение на вградения термостат, подаването на газ автоматично се изключва, ако течността се затопли до желаната температура.

Този тип бойлер се счита за най-икономичен, тъй като топлата вода може да поддържа температурата си в резервоара за дълго време и не е необходимо да я затопляте.

Котел за индиректно нагряване

В това устройство отоплението се дължи на външни източници на топлина. Често те използват вода от централната отоплителна система. Загряването на водата в резервоара става поради топлообмен.

Рационално е да се използва котел за индиректно нагряване на вода само при често използване на топла вода, тоест в големи семейства, предприятия и др.

Разлики в нагревателните елементи

Нагревателният елемент е устройство под формата на медна тръба, в центъра на която преминава проводима нишка от нихром или фехром. Общо има два вида такива електродвигатели:

Wet - има ниска цена и обикновено се инсталира в бюджетни модели на котли. Потапя се в бойлера директно във водата. Може да издържи по-дълго от сухия аналог, но ако се счупи, е по-трудно да се поправи, защото трябва да източите водата от резервоара.

Сух - разположен в метална колба, има защита от корозия. При някои модели могат да се монтират два сухи нагревателни елемента едновременно, което значително увеличава скоростта на нагряване. По правило те се чупят по-често от мокрите, но са по-лесни за ремонт, тъй като не е необходимо да се източва водата от резервоара.

Видове системи за управление

По правило в съвременните котли има два вида система за управление:

Механично управление - монтира се в бюджетни модели бойлери, тъй като има конвенционален температурен регулатор и стрелка, показваща текущата температура на нагряване.Този тип контрол обикновено е по-надежден и издръжлив.

Но такава система не е много функционална, защото няма да можете точно да регулирате температурата на водата и да контролирате състоянието на котела.

Електронно управление - монтирано в по-скъпите модели котли. Като правило има вградени сензорни или механични бутони и екран, който показва информация. Този тип система ви позволява да регулирате температурата с точност до градус, както и да контролирате отоплението, състоянието на котела и др.

Бойлерите с такова управление могат да имат допълнителни функции: икономичен режим, спестяващи предпочитания, диагностика на системата и др.

Котелът може да се превърне в незаменим помощник, особено при чести спирания на топла вода. За да изберете правилния бойлер, трябва да разгледате снимката на бойлера за отопление на вода и да проучите неговите характеристики.

Снимка на котли за подгряване на вода

Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор