Безшумни аспиратори: 135 снимки на най-тихите модерни модели и преглед на системите, които ги използват

Към днешна дата проблемът с пречистването на въздуха се решава с качулки. За тези, които обичат да готвят или да се пръскат в банята дълго време, това е незаменимо нещо. Разбира се, всеки би искал те да работят тихо и да не отвличат вниманието от телевизора или разговора. За съжаление е невъзможно да се постигне пълна тишина, когато устройството е включено, но намаляването на шумовите му ефекти до минимум е напълно разрешима задача. Как да изберем безшумен аспиратор?

Ниво на шум на кухненския аспиратор

Струва си да се отбележи, че приемливото ниво на шум за възприятие е близо до 40 dB, за сън тази стойност е малко по-ниска - 30 dB. Вентилаторът на аспиратора, който работи при минимална мощност, създава звукови ефекти, равни на 35 dB, при средна мощност - 50 dB, при висока мощност - 72 dB. Следователно аспираторът, който работи на минимална мощност, осигурява комфортен престой близо до него.

Няма напълно безшумни изпускателни вентилатори, но производителите се опитват да намалят нивото на шума по различни методи, например чрез промяна на разположението и броя на вентилаторите или чрез поставяне на двигателя в звукоизолирана (звукоизолирана) кутия.

Нивата на шум също могат да бъдат повлияни от това колко мръсен е вашият уред. Непочистените филтри работят няколко пъти по-силно, така че навременното почистване помага да се намали интензивността на звука на работа.

Видове кухненски аспиратори и методи за монтаж

Според принципа на работа изпускателните устройства могат да бъдат разделени на няколко вида.Тези, които отстраняват замърсения въздух извън апартамента през вентилационния канал и извън къщата през тръбата. И такива, които го филтрират и го връщат обратно в кухнята. Първите се наричат ​​отклоняващи, вторите - филтриращи.

Според вида на закрепване, качулките също са разделени на няколко варианта. Традиционен е типът камина, при който формата на устройството има формата на пресечен конус. Такова устройство изисква отделно място и надеждно закрепване.

Друг вид са висящите качулки. Те са компактни и не по-малко ефективни. Такъв кухненски аспиратор може да бъде окачен навсякъде, вграден във всяка част от кухненската мебел, под всеки шкаф. В допълнение към факта, че ще осигури минимално ниво на шум и ще заеме малко място, той е и най-бюджетният.

Островните абсорбатори са подходящи за собственици на големи кухни. Предлагат се в различни форми, размери и могат да бъдат вградени или монтирани директно в тавана. Такива качулки са скъпи и не се крият лесно, но са мощни и създават минимум шум.

Според местоположението на качулката може да бъде фронтална и ъглова.

Производители на абсорбатори

В интернет има много снимки на безшумни качулки с различни конфигурации и дизайни, но основният критерий за избор все още е производителят. Най-добрите производители на аспиратори, които не създават шум, са марките Ardesia, Indesit, Maunfeld, Krona, Candy, Falmec.

Falmec е италианска марка, която се позиционира като създател на най-тихите аспиратори, благодарение на използването на иновативни технологии, които не засягат мощността и компютърните изчисления. При 4-та скорост нивото на шума на такова устройство не надвишава 50 dB. Качулките обаче не са евтини.

"Candy CCE 16 X" е модел бюджетен аспиратор с гаранция минимум 5 години и работещ със звук не надвишаващ 50 dB.

"Krona" е немска компания, която произвежда абсорбатори за вграждане с различни форми и размери. Аспиратор "KronaPamella" 40см, който отвежда до 900 куб.м въздух на час и създава шум със сила до 50dB.

Бюджетни аспиратори "Ardesia" и "Indesit", струващи до 5 хиляди рубли, които създават при най-висока мощност, нивото на шума е не повече от 50 dB. Ако мощността е по-малка, звукът почти не се чува.

Maunfeld предлага различни аспиратори с размери от 40 до 90 см. Сред тях има модели с 2 вентилатора, които значително намаляват нивото на шума.

Устройствата са проектирани в бял, кафяв и метален цвят. Един от тези модели - "maunfeld Manchester 90" може да обслужва помещение до 40 m2, да изтегля до 1050 кубически метра въздух на час и при най-висока мощност създава ниво на шум под 46 dB, това е най-тихият и най-добрата качулка от всички модели.

Освен атрактивен външен вид, компактни размери, има сензорно управление и 2 филтъра. За отлично качество ще трябва да платите от 30 хиляди рубли.

Аспиратори за баня. Видове и конструкции

Закупуването на вентилатор с нисък шум за банята не е толкова важно, колкото за другите стаи, основното е, че осигурява необходимото ниво на влажност. За такива помещения има модели, които могат да осигурят минимално ниво на шум.

Вентилаторите за баня могат да бъдат разделени на канални и стенни. Стенните имат прост дизайн, лесни са за инсталиране и затова са по-популярни от каналните.В допълнение, вградените вентилатори са значително по-ниски по отношение на шумовите характеристики, ако решите да ги използвате, инсталирането изисква допълнителни мерки за изолация на вибрациите.

По дизайн изпускателните вентилатори са аксиални и радиални. Аксиален - това е цилиндър, вътре в който е разположен двигателят, с лопатки, закрепени отвън.

Тук гумените уплътнения, поставени около двигателя, помагат за намаляване на обема на работа. Радиалните вентилатори са големи и затова рядко се използват в апартаменти.

Ниво на шум на аспираторите за баня

Стандартните вентилатори за баня създават ниво на шум до 35 dB. Има модели, които работят с обем от само 25 dB, той е почти незабележим вече на разстояние от 1-2 метра и затова се считат за безшумни.

Какво да търсите, когато купувате аспиратор за баня

Като правило, за баня вентилаторът е направен по такъв начин, че да се включва заедно със светлината. Това не винаги е необходимо и не винаги е икономично. В момента вече има вентилатори с таймер и дори със сензор за влажност. Те ще се включват само когато е необходимо и ще помогнат за пестене на енергия.

Снимка на безшумни качулки


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор