Зелена ограда - основните видове, комбинации от растения и правила за грижа (80 снимки)

Вероятно всички сме виждали красиви зелени огради, които бихме искали да имаме на нашия сайт. Какво е жива ограда? Това е вид ограда, която се състои предимно от дървета или малки храсти. Градинарите понякога използват тревисти и увивни растения.

Целта на такава ограда е да защити територията. Може да бъде частна зона или обществен парк. Такава ограда върши добра работа за защита на градината от ветрове, прах, шум, както и от снежни преспи през зимата.

Предимствата на такива градини включват възможността да скриете всяка грешка, която имате на сайта - грозна ограда, малка сграда, можете да подчертаете декоративното засаждане, което вече е на сайта.

Недостатъците на живия плет включват необходимостта от ежегодно подрязване и подрязване на храсти (около два или три пъти годишно, тези процедури трябва да се извършват), както и усвояването на всички хранителни вещества от почвата от тази ограда. По този начин всички растения, които растат в съседство, може да не получат достатъчно хранителни вещества.

За да не се случи това, не забравяйте да наторите зелените огради, които растат до оградата от зелени растения, с торове.

Какви са видовете живи огради?

Ако искате да засадите красива жива ограда, опитайте се предварително да определите мястото на нейното засаждане, какъв размер трябва да имат растенията и каква форма да имат.

Всички огради могат да бъдат разделени на три вида:

  • жива стена - всички дървета ще бъдат над два метра;
  • среден жив плет - живите насаждения ще бъдат високи около 1-2 метра;
  • малки гранични живи плетове - височината на растенията е от половин метър до един метър.

Дървета подходящи за жив плет

Ако сте видели снимка на зелена ограда с увивни растения, тогава трябва да обърнете внимание на дървовидна или тревиста многогодишна лиана, можете да засадите кампсис (дървесна широколистна лиана) или обикновен хмел.

Използването на катерещи лози за зелена ограда ще ви позволи да скриете незабележими ъгли на вашия сайт от любопитни очи, можете да украсите тераса или беседка, както и да маскирате стволовете на стара градина.

Как да засадите зелена ограда със собствените си ръце?

Трябва да разберете, че такава ограда не може просто да бъде взета и поставена веднага на желаната височина и форма. За да расте така, както искате, ще ви отнеме около три години. Това ще позволи на храстите да растат до желаната височина, да придобият желаната форма.

Освен това такава ограда не е много претенциозна в поддръжката - достатъчно е да постави солидна опора и да осигури подходяща грижа. Ако не се грижите за оградата, тя бързо ще стане занемарена и безформена.

Ако използвате вечнозелени иглолистни дървета като фон, вашата ограда ще изглежда много цветна. Такава ограда идеално ще се впише във всеки пейзаж на сайта.

Живият плет от туя ще позволи на непознати и изгледи на вашия сайт да не проникват. Tui перфектно се справят със задачата да предпазват градината от прах и шум, който идва от улицата, помагат да се справят със снежните преспи, маскират всички недостатъци, които са на сайта.

Ако изберете правилната туя за засаждане, вашата ограда няма да умре или да падне. Tui се считат за най-непретенциозни в грижите. Лесно се стрижат и могат да се трансплантират.

За да бъде стената плътна и непроницаема, площадката трябва да бъде в един ред. Разстоянието между туите трябва да бъде от 40 до 80 сантиметра. Четиригодишните разсад се считат за идеални за образуване на зелена стена. Смята се, че те се вкореняват по-бързо. Цената им е достъпна.

Ако имате нужда от непроходим жив плет - обърнете внимание на хвойната. Може да бъде със сини или зелени игли. Виргинската хвойна расте добре и бързо. Ако имате нужда от жив плет с бавен растеж, засадете обикновена хвойна. Всички храсти се разклоняват добре. Устойчив на замръзване.

За да се избегнат случайни отвори, всички разсад трябва да бъдат засадени с голяма буца пръст в шахматен ред. Докато дърветата растат, внимателно и равномерно отрежете горните клони. Благодарение на навременната прическа, оградата ще изглежда възможно най-чиста.

Снимка на зелени огради


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор