Ковани огради: 115 снимки на метални прегради, техния избор и монтаж

Има голям брой начини за изграждане на капитална ограда около частна къща и личен парцел. Кованите конструкции са особено естетически привлекателни. Когато се правят по поръчка, такива огради могат да бъдат оценени на доста голяма сума, но има възможност да ги направите сами.

Предимства и видове огради

Металът е издръжлив материал, така че кованите продукти могат да ви издържат много години. Ако дизайнът е правилно обработен, тогава няма да се страхува нито от температурни колебания, нито от висока влажност.

Такава ограда, в сравнение с огради, изработени от други материали, ще изглежда оригинална, показваща нотки на древността, а понякога и по-модерна, излъчваща благородството на коването. Е, не забравяйте за възможността да изберете всяка форма и стилистично решение.

Кованите огради за частна къща могат да бъдат от няколко вида:

  • Декоративни, предназначени да украсяват територията, без да изпълняват защитни функции. Изработват се по поръчка без щамповане и заваряване. За закрепване се използват специални скоби.
  • Защитни - тяхната цел е да обезопасят мястото на селска къща. Това е солидна и надеждна конструкция, подсилена с винтови връзки или заваряване.
  • Комбинирани модели, фокусирани както върху естетически атрактивния дизайн на къщата, така и върху нейната защита от неоторизирано проникване.

За изработката се използват няколко метода - заваряване, коване или комбиниран, съчетаващ предимствата на първите два метода.

Подготовка на инструменти и материали

Ако се интересувате от въпроса как да направите кована ограда със собствените си ръце, тогава трябва да се подготвите за сложна и отнемаща време работа. Възможно е да разрешите този проблем, въпреки че ще изисква много свободно време и допълнителни финансови средства от вас.

За работа определено ще ви трябва мелница с шлифовъчни и режещи дискове, както и машина за заваряване. Тъй като оградата е украсена с декоративни компоненти, е необходимо да се запасите с машина, която усуква метални пръти. Може да се наеме или закупи отделно и след това да се оправи. Ще ви трябва менгеме и стандартен ключарски комплект, инструменти за измерване и довършително боядисване на оградата.

След като се изготвят скиците на ковани огради, е необходимо да се закупи необходимия брой метални пръти с диаметър 14 mm. Ако планирате да украсите конструкцията, тогава ще ви трябват метални листове, за да направите декоративни заострени върхове.

Подреждане на основата

За да се гарантира здравината на конструкцията, е необходимо опорните стълбове и неподвижните секции да са здраво закрепени. Ето защо се обръща специално внимание на изграждането на основата. Допустимо е да се използват конструкции от два вида - колонни и лентови.

Избор на опори

За монтаж на стълбове използването на дървени греди не е подходящо. Необходим е по-надежден и издръжлив материал. Следователно се използват следните конструкции:

Метални опори с кръгло или квадратно сечение над 60 мм.Те са издръжливи, не изискват скъпа защитна обработка и издържат на въздействието на факторите на околната среда. Те също така се отличават с ниска цена и добра транспортируемост.

Тухлени стълбове. Те ще могат да издържат на повишено натоварване, но вътре в такава конструкция се монтира допълнителна кръгла или квадратна метална опора, след което се излива с бетон. Армировката, заварена към опората, ще действа като закопчалка за кованите секции.

Бетонните опори също ще бъдат здрави и издръжливи, но не се препоръчва да ги използвате за огради над 1,5 m. Това се дължи на факта, че под тежестта на секциите стълбовете с по-голяма височина ще започнат да се деформират и разпадат с течение на времето.

Създаване на лентова основа

След маркирането е необходимо да се изкопае изкоп, както е показано на снимката на ковани огради. Стандартните параметри на изкопа ще бъдат дълбочина 700 mm, ширина 300 mm.

По цялата дължина на изкопа трябва да изберете местата за монтаж на опорите и да ги маркирате на стъпки до 2 м. Стълбовете трябва да влязат в земята с 300-400 mm. Диаметърът на ямата трябва да бъде по-голям от размера на подпорите. Натрошен камък се изсипва в дупките, последвано от набиване. Отгоре дъното на ямата е покрито със слой пясък (с дебелина до 100 мм).

В процеса на армиране е необходимо да се използва армировка с напречно сечение 12-14 mm. Тези пръчки са свързани с тел за свързване, за да образуват клетки с размер 100 mm. Препоръчително е армирането да се извърши на три слоя. По краищата на изкопа е изложен кофраж от дъски или ламиниран MDF. След това можете да излеете бетон в ямите и по дължината на лентата. Стълбовете трябва да бъдат изравнени и фиксирани с дървени ограничители. Пълното втвърдяване на разтвора става след 20-30 дни.

Изработка на оградна конструкция

Кованите елементи за оградата се изработват по предварително определен модел. В този случай трябва да изберете необходимото оборудване:

  • "Gnutik" - служи за огъване на пръчките под необходимия ъгъл, с получаване на формата на даден радиус.
  • "Охлюв" и "Туистър" - използват се, за да придадат на прътите вид на спирала.
  • "Шаблон" - помага да се получат елементи под формата на кръг с определен радиус.

Разбира се, такива устройства ще бъдат скъпи. За да намалите разходите, можете да закупите готови елементи и за малко количество работа използвайте менгеме или тис.

Преди да започнете да правите разрез, е необходимо да начертаете скица на конструкцията върху равна повърхност. На такъв шаблон трябва ясно да се изчертаят всички усилващи елементи, защита и декор.

На машина за огъване с правилните инструменти е необходимо да се изработят декоративни елементи, като се спазват зададената форма и размер. Трябва също така да подготвите пръчките, които трябва да удължите, като ги нарежете според подходящите измервания.

Всички компоненти на оградната секция трябва да бъдат закрепени със заваръчен агрегат. След точково заваряване е необходимо да се провери правилното закрепване и да се извърши окончателното фиксиране на конструкцията. Всички шевове трябва да бъдат почистени, отстранете корозията. След това всички секции се обработват с грунд и след това се боядисват.

След като всички секции бъдат обработени, те трябва да бъдат монтирани. Закрепването към стелажите се извършва чрез заваряване или с помощта на скоби. Необходимо е да оставите място за отвори под портата и портата.

Кованите огради са отлична декоративна украса на крайградски район и неговата надеждна защита. Технологията за производство и монтаж на такава ограда отнема много време и е скъпа, но резултатът ще зарадва собствениците и гостите в продължение на много години.

Снимка на ковани огради

Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор