Ограда от велпапе - характеристики на избора и правила за монтаж на надеждни конструкции (75 снимки)

Красива ограда е украса за частна къща или градински парцел. Голям избор от строителни материали ви позволява да направите изискан дизайн за оградата. Най-популярна е оградата от велпапе. Този материал има ниска цена и лесен монтаж.

Дизайнът на оградата е метална или дървена рамка, върху която са фиксирани листове от велпапе. Плътното закрепване се осигурява от специални самонарезни винтове. Богат избор на цветови дизайн ви позволява да изберете желания нюанс.

Ограда с метални стълбове

Този тип ограда се счита за доста популярен сред много летни жители. За да направите това, използвайте метални стълбове с малък диаметър, които са вкопани в земята. Вълнообразната плоскост на оградата е заварена със заваръчна машина.

Що се отнася до колоните, по-добре е да изберете тръби с квадратна секция. Това опростява процеса на заваряване и осигурява здраво захващане. Дължината на публикациите се изчислява въз основа на вашите предпочитания.

За задълбочаване е необходимо да добавите повече от 1,5 м от първоначалната височина на бъдещата ограда. В бъдеще това ще помогне на оградата да издържи на климатичните условия.

На почви с подземни води се препоръчва да се увеличи дълбочината на всяка дупка. Това ще помогне на оградата да издържи на натиска на течността вътре в почвата. Освен това е необходимо да се намали интервалът между всяка колона.

Ограда от велпапе с дървена рамка

За да направите това, имате нужда от дървени трупи 70x40 mm. Такава рамка намалява финансовите разходи. За да удължите експлоатационния живот на продукта, ще ви помогнат специални импрегнации.Те ще предпазят от атаката на вредни насекоми и излишната влага.

Преди да използвате дърво, е необходимо внимателно да обработите повърхността му. Почистването се извършва напречно на влакната. В резултат на това баровете няма да изсъхнат.

Броят на закъсненията директно зависи от височината на бъдещата ограда. Ако е повече от 2 метра, тогава за това ще ви трябват две греди с дължина 3 м. Закрепването на велпапето се извършва с помощта на специални пирони и допълнителни уплътнения. Те намаляват натиска между дърво и метал по време на процеса на фиксиране.

Разновидности на закрепване на метал към стълбове

Металните трупи за рамката са заварени заедно с помощта на полуавтоматична машина за заваряване. Опитен електрически заварчик е в състояние да направи такава връзка. Този тип фиксиране помага за намаляване на отпадъците.

Това подреждане на метални закъснения осигурява допълнителна твърдост на бъдещата рамка. В резултат на това всяка колона действа като допълнителна опора. При силни ветрове велпапето е здраво фиксирано.

Някои летни жители предпочитат да заваряват метална рамка отвън. Този метод се счита за по-малко трудоемък. Тук се увеличава количеството отпадъци в процеса на рязане на метална и профилна основа. Преди да започнете работния процес, е необходимо внимателно да изчислите количеството материал.

Можете да фиксирате дървени трупи с помощта на специални държачи. Те имат U-образен дизайн, който е предназначен за надлъжни и напречни греди. След закрепването в тях се правят необходимия брой отвори.

В процеса на фиксиране можете да правите без заваръчна машина. За това са разработени специални плочи под формата на буквата X.Такава скоба е метална плоча, по целия периметър на която има отвори за закрепване със самонарезни винтове. Те могат да се използват както за желязна рамка, така и за ограда от велпапе и тухла.

Изработка на ограда със собствените си ръце

Как да направите ограда от велпапе със собствените си ръце? Предлагаме на вашето внимание подробен майсторски клас за производство на метална ограда. За това ще ви трябва:

 • метални профилни листове;
 • железни стълбове за фасетирани опори;
 • скоби и скоби;
 • самонарезни винтове;
 • уплътнения;
 • машина за заваряване.

Работният процес може да бъде разделен на няколко основни етапа:

 • Оградата ще бъде изпълнена без носеща основа. На първо място, трябва да направите маркировки за бъдещи опорни стълбове.
 • След това започваме да копаем дупки.
 • След това всяка метална колона се монтира в дълбока дупка и се заравя.
 • Следващата стъпка е заваряването на металната рамка. Заваряваме дълги железни трупи към повърхността на фасетираната тръба. Всеки следващ водач е заварен с точков шев.
 • След това продължете с фиксирането на велпапето. За да направите това, в горната и долната част се правят спретнати дупки. В бъдеще към тях ще бъдат прикрепени самонарезни винтове. Снимката на оградата, изработена от велпапе, показва стъпка по стъпка процеса на изработване на оградата.

Снимка на ограда от велпапе


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор