Ограда за къщата - видове дизайни и експертни съвети за избор (75 снимки)

Строителството и ремонтите не са евтини. Разходите за материали и средства понякога надвишават първоначалните изчисления. Такова нещо като ограда не е изключение. В допълнение към чисто декоративната функция, оградата, поне до известна степен, трябва да предотврати влизането на неканени гости в къщата.

Можете да направите ограда за къща от голям брой материали - от дърво, метал, велпапе, верижна мрежа, пластмаса, тухла, бамбук, плоча, дори шисти. Къде да спрем?

Ограда от велпапе

Най-добрата комбинация от цена и качество е ограда от велпапе. Неговите предимства:

 • Евтина цена за материали и ниска трудоемкост на строителството;
 • Устойчивост на конструкцията;
 • Голям избор от цветове от различни производители;
 • Непретенциозността на оградата по отношение на грижата за нея;
 • Оградата е доста красива от естетическа гледна точка.

Конструкцията е изградена по следния начин. На разстояние 2-2,5 м една от друга се изкопават ями за стълбове с дълбочина 0,8-1,2 м. Дъното на ямите се поръсва с развалини, като се прави възглавница от около 20 см.

Стълбовете са вертикално монтирани в готовите отвори (например от стоманена тръба с диаметър до 100 mm или профилна тръба), към които са заварени две хоризонтални трупи. Профилна тръба или ъгъл действа като лагове. Листовете от велпапе са прикрепени към лаговете с помощта на самонарезни винтове.

метална ограда

В сравнение с оградата от велпапе, металната ограда за къща ще струва малко повече поради голямото количество заваръчни работи. Предимството на този дизайн е, че основата не е необходима за него - достатъчно е да изкопаете стълбовете достатъчно дълбоко.

Лошото е, че металната ограда не скрива какво се случва зад нея, а дворът е отворен за всички. По отношение на монтажа металната ограда е подобна на вариант на велпапе.

пластмасова ограда

Нов тип ограда за къщата, който се появи на пазара съвсем наскоро - огради от PVC и пластмасови профили. Изработени са от високоякостна пластмаса, устойчива на механични и химически въздействия.

Пластмасовата ограда има няколко предимства:

 • Лесна инсталация и непретенциозност в експлоатация;
 • Устойчивост на замръзване, както и устойчивост на UV радиация;
 • Спретен и красив външен вид на оградата;
 • Евтина цена на материала.

Има голямо разнообразие от пластмасови огради както в цветове, така и в дизайн - имитация на плет, ограда, декоративна решетка, глуха стена.

Тухлена ограда

Тухлените огради се отличават с престижен външен вид, издръжливост и издръжливост. Изграждането на такава ограда у дома обаче не е най-добрият вариант във финансов смисъл.

Изграждането на оградата се извършва в следния ред:

 • Измерва се дължината на оградата и се изчислява необходимия брой тухли.
 • С помощта на колчета територията се маркира, между тях се опъва шнур и се изкопава изкоп под лентовата основа вътре в оградения периметър.
 • Кофражът е изложен, основата е подсилена и наведнъж, така че конструкцията да е монолитна, основата под оградата се излива.
 • След като бетонът се утаи и придобие якост, кофражът се отстранява и тухлата започва да се полага. В същото време се контролира равномерността на зидарията. Ако няма опит с тухли, красива ограда е малко вероятно да работи, трябва да се свържете със специалисти.

Ограда от телена мрежа

Верижната мрежа е добра, защото пропуска светлина, идеална за наблюдение на летни вили - сянката от оградата няма да пречи на растежа на съседните домати. Плетената мрежа се произвежда без покритие, поцинкована и с пластмасово покритие. Вариантът без покритие дори не трябва да се разглежда, тъй като такава мрежа няма да издържи дълго.

Пластмасовото покритие е подходящо за южните райони, както и в райони, разположени на брега на морето. Пластмасата е нестабилна на студ, така че поцинкованата верижна мрежа би била най-добрият вариант.

Монтаж на ограда

Сечението за опорите е маркирано, докато опорите за опъване се поставят на интервали от 9 м, а междинните - 3 м. Носещите секции ще бъдат 60 мм метален профил, а ъглите са направени с размери 50 мм или леко по-голям.

Междинните опори трябва да влизат в почвата с 40 см, напрежението - с 60 см. Дупките за опори не се бетонират само в условия на глинеста почва. Напрегнатите опори чрез заваряване са свързани с останалите стълбове.

Ако се използват само междинни опори, тогава предприемчивите граждани ще могат да пълзят под мрежата на верижната връзка, за да спечелят от нещо на сайта. За да не се случи това, през клетките на решетката се прекарва тел с диаметър 3-4 mm, а в опорите за опъване се правят отвори за нея.

Мрежата е прикрепена към опорите, за които трябва да поставите ролката на веригата вертикално, с огънатите краища нагоре.Горната част на мрежата е прикрепена към опората и, постепенно развивайки мрежата, продължаваме да я прикрепяме към опорите. Телта се прекарва през мрежата и отворите в опорите за опъване, опъва се и се закрепва с болтове.

дървени огради

Принципът на монтаж на дървени огради не се различава от горните методи. Условно е възможно дървените огради да се разделят на следните групи:

 • плетеница;
 • ограда;
 • плоча ограда;
 • "ранчо".

Коя от тези огради е по-красива, по-практична и по-добра за дома зависи пряко от качеството на нейното изпълнение и използваните материали.

Многобройни снимки в интернет илюстрират красиви и оригинални варианти на дървени огради за дома. Предимствата на такива структури:

 • екологична чистота на материала;
 • финансова наличност;
 • естетическа красота;
 • относително висока якост.

Има и недостатъци на дървото като материал:

 • необходимостта от грижи - обработка с боя или лак поради склонността на дървото да гние;
 • деформация на дърво с промяна на влажността и температурата;
 • нестабилност при запалване, така че оградата трябва да бъде поставена на прилично разстояние от къщата, за да се избегне разпространението на пламък в случай на пожар.

Снимка на огради за къщата


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор