Ограда за даване - избор на дизайн и монтаж на оптимални конструкции (105 снимки)

Красива ограда в лятна вила изпълнява както защитна, така и декоративна функция. С помощта на такава ограда можете да обозначите своите притежания и да подчертаете статуса на вашия собственик. Съвременните материали ви позволяват да направите истински шедьовър, който няма да остави никого безразличен.

Много летни жители често си задават въпроса: „Коя ограда е по-добра за даване?“. На какво трябва да се обърне специално внимание в процеса на подбор? Всички тези отговори ще намерите в нашия материал.

Разновидности на крайградски огради

Към днешна дата има няколко вида огради за даване. Най-популярните са:

 • велпапе;
 • метал;
 • дърво;
 • пластмаса.

Ограда от велпапе се счита за бюджетен тип ограда. Има сравнително ниска цена и красив външен вид. В допълнение, такъв дизайн може да бъде направен самостоятелно у дома. Материалът е много гъвкав, което улеснява работния процес.

Металните листове се закрепват със самонарезни винтове върху предварително подготвена рамка от профилна тръба. Кованите части се използват като декоративни елементи. Такава ограда може да издържи доста дълъг период от време.

Основното предимство на този материал се счита за широка цветова палитра. За хората, които предпочитат да са в крак с времето се предлагат чаршафи с 3D изображение.

Металната ограда е ковани елементи, които са комбинирани в обща композиция. Този тип ограда има доста висока цена.Тук всеки елемент се изработва на ръка от опитен професионалист. На повърхността на готовата ограда можете да видите железни листа или други сложни детайли. Най-често те са боядисани с позлата.

За такава ограда не е необходима предварително подготвена основа. Той е фиксиран на повърхността на земята с дълги пръти. Дължината на такива опори достига от 1,5 до 3 м. В резултат на това този дизайн е в състояние да издържи на всякакви климатични условия.

Пластмасова ограда доста често се използва на личен парцел. В основата на такава ограда е рамка, изработена от PVC плоскости, върху която впоследствие е прикрепен пластмасов профил. Сглобяването на такъв дизайн е по силите на всеки летен жител. Този материал има висока якост и надеждност. Той е в състояние да издържи на силни пориви на вятъра и механични натоварвания.

С помощта на пластмасови листове можете да направите ограда за лятна резиденция с порта и порта. За това се използват подсилени конструкции под формата на метална рамка. Основната част от частите е изработена от високоустойчива пластмаса.

Дървената ограда се счита за класически вариант за декориране на лятна вила. За да направите това, използвайте дъски с еднаква дебелина и дължина. Те са фиксирани върху дървена дъска. Този метод на ограда, като метална ограда, не изисква солидна основа. Монтира се с помощта на дебели дървени стълбове, които се изкопават на голяма дълбочина в дебелината на земята.

Височината на такъв дизайн се взема предвид от вашите желания. След монтирането на оградата повърхността на дъските трябва да се третира със защитно съединение. За да направите това, ще ви трябват специализирани импрегнации, които са устойчиви на насекоми и влага.

Майсторски клас за изработка на дървена ограда

Как да направите ограда за лятна резиденция със собствените си ръце? Представяме на вашето внимание подробни инструкции за създаване на дървена ограда в крайградската зона. За да направите това, подгответе следните материали и инструменти:

 • дървени дъски;
 • дебели трупи;
 • железни пирони;
 • чук;
 • лопата;
 • мерило;
 • състави за бои и лакове;
 • широка четка;
 • подробен проект на бъдещата структура.

Когато всички елементи са подготвени, можете да започнете работния процес. Включва:

 • маркировка на стълбовете. За да направите това, маркирайте секциите с рулетка, където в бъдеще ще бъдат разположени опорите на бъдещата ограда;
 • след това пристъпете към производството на дървена ограда. На повърхността на дълга дъска дървените дъски започват да се фиксират на желания интервал. Разстоянието между всяка част може да варира от 5 до 10 см. Колкото по-далеч са частите една от друга, толкова по-добро е движението на въздушните маси при ветровито време;
 • когато елементите на оградата са готови, те се укрепват към повърхността на дървени стълбове;
 • последният етап ще бъде покритието на дървената повърхност със специален защитен лак.

Снимката на оградата за даване показва строга последователност на всяко действие, което улеснява задачата.

Снимка на огради за лятна резиденция


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор