Плъзгащи се порти - преглед на най-добрите модели, монтаж, избор на конструкция и дизайн (90 снимки)

Популярността на плъзгащите се порти днес е висока, въпреки че съвсем наскоро не всеки можеше да си позволи да ги инсталира. Цената на механизмите и всички необходими аксесоари стана по-достъпна, а липсата на водачи направи портата привлекателно решение по отношение на ограждането на достъпа до територията на частна къща. По-долу ще разгледаме основните етапи на производство и монтаж на конструкцията, както и редица други въпроси.

Конструктивни характеристики и принцип на работа

За да имате ясна представа за принципа на работа, трябва да разберете конструктивните характеристики на плъзгащите се порти. Две ролкови колички движат плътното крило. Монтират се върху канал, бетониран в земята. В горната част са прикрепени допълнителни ролки за избягване на падане и изкривявания.

За да се премахне натоварването върху ролковите лагери, което се случва в затворено състояние, се използва допълнителна крайна ролка. Той влиза в уловителя в последния етап на затваряне на крилото. За да се увеличи надеждността, в горната част е разположен друг уловител, който идеално фиксира затворената порта.

Размерът на цялото крило е един и половина пъти ширината на затворения отвор. Ако ширината е 3 м, тогава дължината на крилото на вратата ще бъде 4,5 м. Понякога този факт е минус, тъй като може просто да няма достатъчно място за поставяне на конструкцията.

Материали и размери

Чертежите и диаграмите на плъзгащите се порти са първото нещо, за което трябва да се притеснявате, когато започнете самостоятелното производство на конструкцията.Тя се основава на силова рамка и вътрешна рамка (щайга).

Рамката, като правило, е направена от правоъгълна профилна тръба с размери 60 на 30 мм, с дебелина на метала 2 мм. При липса на посочения размер са подходящи тръби 50 на 50 или 60 на 40. Вътрешната рамка е направена от профил 40 на 20.

Материални разходи

Независимото производство на аксесоари е много труден и отнемащ време процес, така че има смисъл да купувате готови продукти в магазин. Когато избирате аксесоари за портата, трябва да знаете колко тегло ще има цялата конструкция.

Обшивката на портата може да бъде направена с различни материали, но профилираните листове са търсени. Също така за портата ще трябва да инсталирате ипотека - парче канал, чиято ширина ще бъде около 20 см, а дължината ще бъде половината от дължината на отвора.

Основата за инсталиране на ипотека изисква закупуване на фитинги. Бетонният разтвор може да се приготви самостоятелно, като се спазва пропорцията.

Инструмент за работа

За производството на плъзгащи се врати ще ви трябва:

  • полуавтоматична машина за заваряване;
  • мелница с два кръга - за рязане и за смилане;
  • рулетка и маркер;
  • чук;
  • отвертка;
  • бетонобъркачка или вана (корито) за приготвяне на сместа;
  • лопати;
  • средства за индивидуална защита.

Самостоятелна изработка

По-долу ще намерите инструкции как да направите плъзгащи се порти със собствените си ръце. Първо, тръбите се режат с мелница. Готовите тръби се поставят върху хоризонтална повърхност, оформя се рамка в съответствие с чертежа.

Когато подготвителната работа приключи, ъглите на рамката са леко свързани чрез заваряване, след което са добре заварени, шевовете са смлени.

Щайгата е заварена към рамката, всичко е обработено с антикорозионно съединение. Портите могат да бъдат облицовани от двете страни или от едната страна, изборът се прави индивидуално. След като свържете рамката към рамката, е необходимо да прикрепите водеща релса към нея отдолу.

Веднага след като защитният грунд слой изсъхне, върху конструкцията се нанася алкиден емайл (поне два слоя). В този случай можете да използвате обикновена четка, валяк и дори аерограф. Всеки нов слой се нанася само след като предишният е напълно изсъхнал.

Готовата рамка е зашита с щайга с профилиран лист. За да направите това, използвайте специални винтове със свредло и гумено уплътнение, за да съответства на цвета на листа. Трябва да започнете от ъглите, след това да преминете по периметъра и накрая по вътрешната страна. Разстоянието между винтовете трябва да бъде около 20 см.

За да инсталирате ипотеката, се изкопава дупка, чиято дължина е равна на половината от дължината на отвора, ширината е около 50 см, а дълбочината е около метър. Към канала се заварява армировка с необходимия диаметър, след което цялата конструкция се поставя в подготвената яма. След това каналът се изравнява и позицията му не трябва да се различава от нивото на двора.

Когато изравняването е завършено, ипотеката се излива с бетон. Основата трябва да се влива най-малко 10 дни, бетонът ще придобие номиналната си якост едва след 28 дни. При горещо време има смисъл да се навлажнява повърхността на излятата основа.

На ипотеката са поставени два вагона, върху тях са монтирани самите порти. Това се прави по такъв начин, че в затворено положение ръбът на платното да не достига до най-отдалечената от отвора шейна с 5 см, а когато е отворен, противоположният ръб да не стига до най-близката шейна с 20 см.След настройка вагоните се заваряват.

Ако в горната част на стълба има ипотека, към нея са прикрепени ролки. В противен случай се използва метална пластина. Уловителите се поставят на стълба от противоположната страна.

Когато долният уловител е поставен точно над нивото на крайната ролка на вратата, при затваряне самото крило ще се повдигне леко и ще облекчи натоварването на каретките.

Горният уловител се поставя на 5-7 см под платното, като по този начин осигурява защита срещу колебания при натоварване от вятър. Водачът на крилото на вратата е затворен с гумени тапи.

Лесни за използване електрически порти. Днес на пазара има огромен избор от дискове с различен капацитет. По-добре е да поверите инсталирането на оборудването на професионалисти, което ще ви позволи да получите отличен резултат.

Направи си сам плъзгащите се порти значително ще спестят бюджета. Въпреки това, ако нямате достатъчно опит, по-добре е да поверите въпроса на опитни професионалисти. Те ще помогнат при избора на конкретен модел, като ви предложат да се запознаете с каталога със снимки на плъзгащи се порти, а също така ще се погрижат за всички монтажни работи.

Снимка на плъзгащи се врати

Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор