Декоративна ограда за дома и градината: най-добрите идеи и съвети за тяхното изпълнение (85 снимки)

Кой има парцел в близост до къща или вила, има нужда от ограда. Той служи за защита на целия обект, използва се при зонирането на територията. За подчертаване на цветни лехи, легла и градински пътеки се използват декоративни огради.

бетонни огради

Масивни декоративни бетонни огради в сив цвят. Иновативните технологии ви позволяват да украсите предната страна с красив модел. За да направите това, имате нужда от форми, които можете да направите със собствените си ръце. Изсипете бетон в матрицата за 24 часа, когато формите изсъхнат, те могат да бъдат монтирани.

Етапи на работа:

  • Преди изливане на бетон, матрицата се смазва с обикновено растително масло.
  • Препоръчително е да вземете бетон M250.
  • За да получите светъл цвят, трябва да добавите още пясък.
  • Готовият продукт се обработва с грунд преди боядисване, той трябва да проникне дълбоко.

В продажба има оригинални форми, изработени от пластмаса или полиуретан. Оградите могат да бъдат малки, за цветни лехи и др.

Дървени огради

Най-разпространеният материал е дървото. Оригиналната дървена декоративна ограда може да бъде направена от дъски, трупи, летви, клони или колчета. Оградата може да бъде с всякакъв размер, но дървото трябва да бъде обработено, за да се предотврати гниене и да се предпазят от насекоми.

Подпорните стълбове се монтират в предварително изкопан плитък изкоп. За това можете да използвате ръчна бормашина. Разстоянието между стълбовете зависи от избраната височина на оградата.

Ако имате нужда от малка ограда за цветна леха с ниски цветя, тогава можете да вземете 50 см, а разстоянието между подпорите също е 50 см. Колоните могат да бъдат дървени греди, фитинги или обикновени колчета.

Самите огради са направени от дърво, частта от дървото, която влиза в земята, се изгаря или се спуска в течен покривен материал. Това е ограда, изработена от дъски, „решетъчните“ секции често ограждат цветна леха с плетени растения (басилиск, фиданка и др.).

"Wattle" се създава бързо и ще прилича на провинцията. Използват се пръчки от 2 см от върба, ябълка или бреза. Имат нужда от високи колове и тел.

каменни огради

За тази опция се използват калдъръмени камъни с различни размери. Така нареченият средновековен стил с камъни ще създаде необичайно силна ограда. Тези огради ще стоят векове.

Първо се правят декоративни стълбове за ограда, за предпочитане от бетон. Между стълбовете е опъната метална мрежа, вътре са положени калдъръмени камъни. Камъните са по-удобни от плоската форма, така че е по-удобно да се проектират други редове. За здравина камъните трябва да бъдат свързани с цимент.

метална ограда

Кованите парапети са поразителни със своята красота и великолепие. Те са издръжливи и могат да бъдат направени по поръчка. Стандартни сечения - 90:55 см, монтират се върху здрава основа от камък, закрепена с цимент.

пластмасови огради

От пластмаса могат да бъдат изградени готови или композитни огради. Оказва се, красиви декоративни огради, те могат да оградят предната градина. Голям избор от цветове.

Има лентови огради и под формата на секции. Ярките малки огради се вписват идеално в пейзажа на страната. В секцията има колчета, така че всеки може да монтира. Стандартната височина на всяка секция е 130-200 мм.

Огради от полимерни изделия

Това е ограда, изработена от листове от поликарбонат, те са фиксирани върху метална рамка.

Предимството е:

  • естетика на външния вид;
  • голям избор от цветове;
  • материал с отлично качество.

Недостатъкът е високата цена.

Оригинални идеи за огради

Помислете как да направите декоративна ограда със собствените си ръце. С малко въображение можете да измислите много видове огради от материали, които винаги са под ръка.

Можете да използвате стари гуми от автомобили. Дори бирените бутилки могат да бъдат заровени обърнати в земята. Ако изберете различни цветове, получавате орнамент.

Пластмасовите бутилки могат да бъдат нарязани или напълнени с малки камъчета (паус), обърнати и изкопани около цветната градина. Модерно е да подреждате бира или други бутилки в редове в подготвена рамка.

Можете да създадете оригинална ограда. Необрязаните дъски могат да бъдат хоризонтално пълнени върху напречни стълбове, боядисани или лакирани отгоре. Модулните огради изглеждат красиви.

Най-лесният начин за ограждане е да поставите тухлите под ъгъл около цветната леха.

Предлагаме на вашето внимание дизайнерски опции за огради в снимката на декоративни огради.

Снимка на декоративни огради


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор