Изливане на фундамент: 130 снимки на поетапни строителни работи и съвети как да го направите сами

Най-важният етап в изграждането на всяка конструкция е инсталирането на основата. Качеството на основата зависи от умението и качеството на пълнежа. И специалист, и начинаещ майстор ще се справят с тази работа. За да направите това, е достатъчно стриктно да спазвате технологията.

Видове основи

В зависимост от това какъв вид сграда е необходима, се разделят следните видове основи:

  • Монолитна основа често се използва при изграждането на гаражи, едно-двуетажни къщи и тежки сгради.
  • Лента - използва се за частни къщи, огради, гаражи и др. Най-често срещаната, тъй като не изисква допълнително обучение.
  • Колонен - ​​подходящ за малки сгради, характеризиращи се с ниско тегло.
  • Пила - предназначена за изграждане на високи конструкции, както и всякакви сгради върху нестабилна "плаваща" почва.

Правилният избор на базовата опция, стриктното спазване на инструкциите могат значително да увеличат живота на сградата.

Как да запълним основата?

Експертите силно препоръчват внимателно спазване на производствената технология на един или друг тип основа. Основата е основата на конструкцията, от нея зависи силата и издръжливостта на цялата сграда.

Етапи на изливане на основата под къщата със собствените си ръце

Подготовка на проекта

Предварително е необходимо да се извършат всички инженерни изчисления за бъдеща работа.Определете дълбочината, ширината и вида на основата, височината на възглавницата, изберете хидроизолационен материал, изгответе чертеж, изчислете потреблението на бетон, пясък и решете много други проблеми. Това може да стане както самостоятелно, така и с помощта на специализирани инженерни фирми.

Разчистване на обекта

Дърветата се извиват предварително, премахват се ненужните постройки, отстранява се и се уплътнява около 30 сантиметра пръст. Целият този подготвителен етап е необходим, за да се избегне възможно най-много възможността за потъване на почвата.

маркиране

Въжето или въдицата се изтеглят между предварително монтираните колчета. Първо, по външния периметър на бъдещата структура, след това вътре, ако се планира лентов тип основа. Снимката ясно демонстрира този етап на изливане на основата.

Изкоп

Следващата стъпка е да изкопаете писта. В зависимост от необходимата площ, това може да се направи самостоятелно или с помощта на специализирано оборудване. Средната ширина се изчислява в размер на 40 сантиметра, изчисляването на дълбочината зависи от дълбочината на замръзване на почвата (70-150 сантиметра).

Струва си да се има предвид, че багерът много условно спазва границите и дълбочината на изкопаната площ. Това ще повлияе на консумацията на бетон и крайната цена на основата.

В изкопан изкоп се изсипва пясъчна възглавница (най-малко 20 сантиметра), внимателно се уплътнява и покрива с хидроизолационни материали.

На пазара на строителни материали има няколко варианта за хидроизолация, чиято цена е доста разнообразна. Най-икономичният вариант е полиетиленовото фолио със специално предназначение и покривен материал.

кофраж

Следващата стъпка е инсталирането на кофража. В зависимост от вида на основата, която се изгражда, дървената рамка може да бъде подвижна или неподвижна. Първият вариант е формата, в която ще се излее питката, вторият става част от основата и изпълнява определена функционалност.

Експандираният полистирол се счита за общ материал за неподвижен кофраж. Това е модерен материал с ниска топлопроводимост и най-висока степен на якост.

Подвижният кофраж е често срещан при изливане на основа за ограда, селски къщи, къщи. Изработена е от дървени дъски с ширина 2,5-4 сантиметра, сглобени в специални щитове, които са допълнително подсилени с колчета и скоби.

Укрепване

Този етап увеличава живота на основата средно с 20-30 години. Рамката е изработена от плетачна тел и армировка с диаметър 8-16 милиметра, така че всички части да са напълно потопени в бетон.

Някои експерти препоръчват заваряване вместо връзване. Този метод не се препоръчва, тъй като влошава антикорозионните свойства на конструкцията.

Изливане на бетон

Почти всеки може самостоятелно да извърши този етап от работата. За да направите това, предварително смесените сухи компоненти се комбинират с вода и се смесват до получаване на хомогенна гъста маса. За дачи и частни къщи, като правило, се използва бетон клас M200. Специалистите издават препоръки за материали в съответствие с разработения проект и техническите изчисления.

Технологията за изливане на основата е доста проста. Сместа се излива в кофража на малки порции, не повече от 20 сантиметра наведнъж. Всеки слой бетон трябва да бъде уплътнен. В същото време лекият филм "мляко", изпъкнал на повърхността, се отстранява.

След изливането, с помощта на специални инструменти или армировъчни пръти, излишният въздух се изхвърля от бетона. Средното време за втвърдяване на бетона е 3 дни.

Кофражът трябва да се отстрани след 4-5 дни, по-късно ще бъде почти невъзможно да се откъсне. След 28-30 дни, когато бетонът стане възможно най-силен, е възможно да се извърши работа по по-нататъшното изграждане на конструкцията.

Изливането на основа за ограда, плевня или баня не се различава от горната технология, препоръчана за дома. Има една разлика - количеството на използваните материали.

Снимка на процеса на изливане на основата

Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор