Коя основа е по-добра - изчисляване на всички параметри и съвети как да не направите грешка при избора на тип (85 снимки)

При избора на основа и полагането й всеки човек, като правило, извършва една от най-отговорните работи за цялото време на изграждане на къщата си. Това се дължи на факта, че животът на къщата в бъдеще ще зависи пряко от това колко добре ще бъде изградена основата на къщата.

Мнозина отбелязват, че анализът на основните типове фондации и техният избор са доста трудни въпроси, но в действителност няма да има трудности, ако решите предварително на какви критерии трябва да отговаря фондацията.

Критерии за правилен избор на основа

Първо, основата за тухлена къща или всяка друга трябва да бъде с високо качество, достатъчно здрава и по отношение на сградата, която ще бъде издигната върху нея в бъдеще, тя във всеки случай трябва да има определена носеща способност.

Второ, основата е основната пречка за топлообмена между земята и пода на всяка къща, така че е препоръчително да обсъдите със специалист коя основа е по-добра за къща.

Трето, експлоатационният живот трябва да бъде такъв, че унищожаването му в бъдеще да започне едва след началото на разрушаването на стените в къщата.

Четвърто, основата трябва да позволява организирането на сухи и в същото време топли подземни помещения или мазета, ако е необходимо.

Разбира се, този фактор е един от най-важните и сред всички останали, строителите обръщат внимание на него, когато строят селска къща много по-често.

Важен момент е, че е невъзможно да се избере конкретен тип основа за рамкова къща, без да се вземе предвид вида на почвата за строителство, тъй като този фактор е толкова важен, колкото характеристиките на сградата, която ще бъде издигната в бъдеще.

Във всеки случай е просто невъзможно да се реши кой тип основа да се избере в един или друг случай. Дори основата на дървена къща няма да бъде лесна за избор и си струва да се подготвите предварително за сериозни времеви разходи.

Плюсове и минуси на модерни лентови основи

Абсолютно всички лентови основи днес са прости стоманобетонни ивици, които минават през цялата площ на къщата в процес на изграждане.

Основното предимство на този тип фундамент е неговата универсалност, тъй като е идеален не само за изграждане на частни къщи, но и за многофамилни сгради. В допълнение, този тип е един от най-простите в строителния процес.

Въпреки доста важните предимства, има и сериозни недостатъци. Например, един от най-важните, строителите отбелязват факта, че неговото изграждане изисква голям брой различни консумативи, което означава, че строителството е доста скъпо. В допълнение, този тип основа е масивна.

Една от най-популярните основи, използвани за създаване на солидна плаваща основна плоча, е стоманобетонът, който се характеризира с твърда армировка.

Вторият по търсене може да се счита за основа на къща, изработена от блокове от пяна, но благодарение на процеса на създаване на солидна плоча е възможно да се постигне устойчивост на голямо разнообразие от натоварвания, които могат да възникнат, например по време на потъване или замръзване, размразяване в бъдеще на почвата.

Този тип основа може да се използва в следните случаи:

  • Ако по време на строителството стана известно, че почвата е доста слаба или ако в бъдеще върху нея ще се извършват значителни натоварвания.
  • Ако почвата е счупена, унищожена, насипна.
  • Ако самостоятелното строителство се извършва в условия на свиваемост на почвата, която не е еднаква.
  • В случай, че е абсолютно необходимо да се осигури защита срещу прекомерно високо ниво на течащи подпочвени води.

Един от най-сериозните недостатъци на този тип фундамент е големият разход на бетон при изграждането му. На практика това е оправдано само по време на строителството на къщи, състоящи се от три до пет етажа. В случаите, когато е необходимо да се изградят многоетажни сгради, тази основа ще се използва нерационално.

В заключение си струва да се отбележи една важна тайна. Преди да започнете да строите къща със собствените си ръце, вижте снимката коя основа изглежда по-добре и също така попитайте собствениците на съседни парцели кой са използвали. Благодарение на получаването на тази информация, без съмнение ще можете да направите избор в полза на идеалната основа за вашия дом.

 

Фото препоръки за избор на най-добрата основа

Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор