Направи си сам основа - 135 снимки на работа по инсталирането на основния елемент на всяка капиталова структура

Всяка сграда трябва да има надеждна основа, това е предпоставка за безпроблемна експлоатация в продължение на много години. Ако инструкциите за основата не са спазени по време на строителството на сградата, сградата може да се срути.

Основата на конструкцията е ключов етап от строителството, който отнема до 30% от общия бюджет. Бъдещите собственици на частни къщи, които искат да спестят парите си, правят основата сами.

Трябва да се вземе предвид какъв тип структура се създава основата - за малка стопанска постройка или за голямо имение на няколко етажа, към които прилягат разширения.

Статията разглежда основните видове основи, предложеният материал ще ви помогне да разберете независимо въпроса: струва ли си да изградите основата сами или да се обърнете към опитни професионалисти.

Разновидности на основи

При изграждането на конструкции в частния сектор се използват 4 основни типа основи:

  • лента;
  • купчина;
  • плоча;
  • колонен.

Всеки от сортовете има свои собствени характеристики, те трябва да бъдат известни на капитана, за когото е важно да разберете как да направите основата със собствените си ръце. Самостоятелното производство на основата няма да се превърне в проблем, ако напълно разберете технологията на процеса.

Ивични основи

Такава основа се счита за подходяща за различни строителни условия, с изключение на райони с вечна замръзналост и райони, където е необходимо да се строи "на вода".

Укрепването на основата ви позволява да му придадете максимална здравина, обикновено се извършва в две геометрични форми: квадрат или правоъгълник.

Има различни видове ленти, но има обща черта, която ги обединява: основната лента се излива по периметъра на сградата и под нейните носещи конструкции.

Висококачествената основа трябва да бъде затворена, тя е заровена в земята, като предварително е изчислена стойността, само основната част на лентата се вижда над земята. Погледнете снимката на основата, нейната ширина трябва да е еднаква по цялата дължина, този параметър се изчислява предварително преди началото на строителните работи.

Лентата е универсална, тъй като е подходяща за почти всяка конструкция - от беседка до многоетажна жилищна сграда. Този тип основа ви позволява да построите сутерен, да организирате сутерен, да изолирате добре подовете и да поставите инженерни комуникации удобно за себе си.

Изливането на основата със собствените си ръце е трудоемка задача, можете сами да направите разтвора или да поръчате бетон, направен във фабриката. Вторият вариант е за предпочитане: той ви позволява да запълните основата напълно наведнъж.

Лентовите основи имат недостатъци: трябва да извършвате трудоемки видове работа, освен това са необходими висококачествени материали за основата в големи количества. Всички разходи са напълно оправдани: висококачествената основа е надеждна и издръжлива.

Стълбови основи

За изпълнението на лек строителен проект с минимално натоварване на основата е идеална колонна основа. Тук спестяването на материали се вижда с просто око: не са необходими разходи за труд, както при изграждането на лентата.

Що се отнася до разходите за труд, по-лесно е да се изгради колонна основа - опорите не се създават в плътна линия, а само в ъглите, в пресечните точки със стените и в прави участъци с определена стъпка.

За производството на колонни опори са подходящи дървесни видове, които не са подложени на гниене, бетон, тухла, чакъл, стоманобетонни блокове. Стълбовете могат да бъдат направени с помощта на интегриран подход: долната част е изработена от камък, а горната част е направена монолитна, здравината на конструкцията се осигурява с помощта на свързваща решетка.

Кофражът за основата може да се използва подвижен и фиксиран, последният вариант е лесен за изработване от метална тръба с желания диаметър, а подвижните рамки са изработени от дърво и стомана.

При определяне на дълбочината на основата на подпорите е необходимо да се вземат предвид характеристиките на почвата и използваните материали. Едно от основните предимства на колонните основи е, че при лека разлика във височината на площадката е лесно да се коригира чрез промяна на височината на подпорите.

Горната част на стълбовете е свързана с помощта на скара, която може да бъде стоманобетонна или от канал, използва се тръбопровод за отпадъци.

Колонната основа не е подходяща за масивни конструкции, трябва да бъде изоставена, ако искате да оборудвате сутерен или мазе. Такава основа не се препоръчва за използване на нестабилни почви, където подземните води се издигат близо до повърхността на земята.

пилотна основа

Този тип основа прилича на колонна по външен вид, всъщност тук се използват напълно различни опори. Пилотите са монтирани на голяма дълбочина, те влизат дълбоко в плътни слоеве почва, които не се страхуват от сезонни колебания.

За да се монтират пилоти, се пробиват кладенци, а самите пилоти се забиват с помощта на специално оборудване, друг начин е да се създадат пилоти с помощта на отегчена технология, но ако желаете, можете сами да направите основа за пилоти. Включването на скъпо оборудване в работата е основният недостатък на сорта купчина.

Плоча основа

При изграждането на частни селски къщи този тип фундамент се използва рядко, нарича се още "плаващ". Такава основа е стоманобетонна плоча, която служи като основа за бъдещата конструкция.

Предимства на технологията - основата не зависи от състоянието на почвата, тя лежи на повърхността, не е подложена на такъв проблем като подуване от замръзване. Сред недостатъците са високата консумация на строителни материали и невъзможността за използване на наклонени терени.

Направи си сам снимка на основата

Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор