Основата за къщата - оптимални проекти и компетентно изчисляване на необходимите материали (120 снимки)

Когато планирате да построите къща или стопанска постройка, е необходимо правилно да изчислите и изградите основа. В зависимост от характеристиките на почвата и общото натоварване, експертите изчисляват размерите и вида на необходимата основа. Това е правилно изработен фундаментен проект, който ще защити бъдещата ви сграда от разрушаване и слягане.

Видове основи за къщата

Надеждна, здрава и издръжлива основа може да бъде от няколко разновидности: лента, плоча, купчина или колона. В някои случаи е възможно да се произведе комбиниран тип.

Изглед на лента

Огромна бетонна лента без начало и край, това можете да видите на снимката на лентовата основа за къщата. Тя може да бъде монолитна или направена от отделни блокове. Един или друг тип конструкция равномерно разпределя натоварването от сградата, разположена върху нея, и го прехвърля върху почвата.

Извършва се по периметъра на сградата и в местата, където са монтирани носещи стени. Останалата част от площта може да се използва като мазета и мазета.

Такава основа е обичайна за инсталиране на огради, стопански постройки и частни или селски къщи.

Изливането на този тип основа може да се извърши ръчно, с правилно проектиран проект за основа и с участието на строителна техника. Този тип основа е лесна за производство, издръжлива и здрава.

колонен изглед

Това е най-евтината от опциите за основа, която е достъпна за всеки строител.Предназначен е за относително малки товари и се използва за изграждане на малки едно- или двуетажни сгради, включително дървени къщи. Важно условие за полагане на такава основа е използването й в почва, устойчива на различни температурни крайности.

Стълбовете са монтирани в земята или предварително пробит кладенец, свързани отгоре със стоманобетонни греди.

Както лентата, този тип фундаменти се класифицират като сглобяеми и монолитни. В първия случай се полагат стълбове от блокове, във втория се излива бетон в кладенците.

изглед на плоча

Това е монолитна стоманобетонна плоча, положена на достатъчна дълбочина, с определена дебелина (от 30 до 100 сантиметра). Колкото по-дебела е основата, толкова по-дебела е използваната армировка. Стандартният диапазон е от 12 до 25 милиметра.

Това е един от най-скъпите и надеждни видове основи, използвани при изграждането на големи сгради или всякакви сгради на нестабилна, "плаваща" земя. Монолитът издържа както на вертикални, така и на хоризонтални деформации и големи натоварвания.

В зависимост от предвидената конструкция основата на плочата се разделя на: монолитна, касетирана и шведска стена.

изглед на купчина

Две или повече пилоти са свързани със стоманобетонна плоча или греда.

Фундаментът върху пилоти се използва върху лоша почва, която не може да издържи на големи натоварвания, с близко разположение на подпочвените води или слой от пясък и глина, скрит на дълбочина, която допринася за „изместването“ на почвата. А също и за големи многоетажни сгради.

За него се използват дървени, подсилени, метални или комбинирани пилоти от бетон и метал.

За производството на този тип основа ще е необходимо да се привлече голям брой строително оборудване и значителни финансови инвестиции.

Коя е най-добрата основа за къща?

За да се отговори на този въпрос, трябва да се вземат предвид няколко определящи фактора:

  • Наличието на подземни води и колко дълбоки са.
  • Тип на почвата.
  • Вид конструкция и какво натоварване ще даде на основата.
  • Наличието на мазе или мазе.
  • До каква дълбочина замръзва почвата през студения сезон и има ли комуникации на обекта?
  • За какъв период от време се изчислява сградата?

От какви материали ще бъде построена къщата?

Някои от тези данни може да се съхраняват от доставчика на сайта. В противен случай ще трябва да проучите тези въпроси сами с участието на допълнително оборудване и организации на трети страни.

Тази информация ще ви помогне да изберете най-добрата опция за основа с препоръчителната дълбочина и други параметри. Всичко това ще избегне ранното разрушаване на сградата и нейното напукване.

Въз основа на получените данни инженерът-конструктор ще изготви строителен проект с препоръки за основата и нейното инсталиране. Дадените инструкции трябва да се спазват внимателно.

Специфични характеристики на различните видове основи

Трябва да се има предвид, че колонният и лентов тип основа не се използва върху почва със съдържание на тиня или с висок коефициент на повдигане. В този случай купчините ще бъдат най-доброто решение.

Следващата важна стъпка е изолацията на основата на къщата. Не бива да пестите от този вид работа, тъй като къщата не е защитена отвън, тя лесно може да стане мухлясала, влажна и дори да се напука.

За изолация можете да изградите фиксиран кофраж със слой от експандирана глина, памучна вата или полистирол, положен отгоре, или да използвате нагреватели от плоча. При избора на метода, който е оптимален за дадена конструкция, е необходимо да се вземе предвид нивото на устойчивост на деформация и хигроскопичните свойства на материалите.

Завършване на основата на къщата

Това е не само красив дизайн на сградата, но и допълнителна защита от лошо време, вятър и мръсотия, както и допълнителен слой топлоизолация.

В зависимост от финансовите възможности и предпочитания могат да се използват различни опции за декорация: маяк и декоративна мазилка, сайдинг, велпапе или плочки. Съвременният строителен пазар предлага голямо разнообразие от възможности. Всеки ще избере нещо по свой вкус.

Струва си да се помни, че основата е основата на къщата. Не можете да спестите от неговия дизайн и производство.

Снимка основа за къщата


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор