Блокова основа: предимства и недостатъци на използването на блокови структури (85 снимки)

От дълго време масивните стоманобетонни плочи не се използват в строителството на частни къщи. Основата за капитални сгради е изградена от модерни издръжливи материали, които могат да издържат на огромни натоварвания от осеметажна сграда. Тези материали включват FBS блокове, които имат отлични характеристики и са много популярни на строителния пазар.

Плюсове и минуси на блокова основа

Сред положителните характеристики са следните:

  • не се изисква смесване на бетон, което спестява време. Освен това количеството материал за изчисляване е много лесно и просто;
  • процесът на инсталиране не изисква специално оборудване, достатъчно е да използвате конвенционален кран;
  • наличието на жлебове в някои блокове е допълнителна армировка за конструкцията;
  • блоковете могат да се използват при всякакви климатични условия, с различни почви и температурни разлики поради тяхната повишена стабилност и импрегниране със специален агент, който предпазва блока от разрушаване.

Негативите включват:

  • ценова политика;
  • използването на специално оборудване при извършване на монтажни работи;
  • съществува риск от потъване, тъй като дизайнът на блоковете не е монолитен;
  • ниско ниво на хидроизолация, което води до необходимост от допълнителна обшивка и защита от външната среда.

Съответствие и размери

При производството на блокове производителите следват установените стандарти (GOST).В този случай размерите на блоковете и техните якостни характеристики съответстват на GOST 13579-78, в случай на нарушение на което не може да се гарантира, че конструкцията е здрава и надеждна, което ще доведе до пагубни последици.

Стандартният фундаментен блок FBS има формата на паралелепипед. При производството му се използва силикат или експандирана глина, чиято плътност е 1800 kg / cu. м и не по-малко, без кухини. Укрепването на зидарията във вертикална посока с цимент ще се осигури чрез задължително формоване по подходяща технология.

За полагане на основата на блокове със собствените си ръце класът им на якост трябва да бъде от B 7,5 и по-висок в съответствие с действащите стандарти.

Монтаж на блокова основа

Фундаментните блокове се използват за устройството на колонен и лентов тип. Първият вариант е най-подходящ за изграждане на малки конструкции. Например бани или къща на два етажа с площ 6x8 m (или 8x8 m).

Такава основа е подходяща и за почва с високо ниво на киселинност. Колонната блокова основа е идеална основа за жилищно строителство, за сглобяването на която се използва методът на щита

Лентовата основа се използва за ниска структура с малък размер. При огромни натоварвания върху основната основа трябва да се предпочитат монолитни конструкции вместо FBS блокове.

Тъй като блоковете биха се справили с натоварването, но свиването на сградата ще им се отрази негативно, след известно време има опасност шевовете да се разминават. Какво може да се случи, ако спестите на легло от пясък и чакъл или когато строите сграда на труден терен.

На снимката можете да видите подробно основата на FBS блоковете от различни видове.

Параметри на блока

За производството на блокове се използват специални вибрационни маси с опори, които осигуряват желаната плътност, равномерност на повърхността и необходимите размери. Ако геометричните размери на блоковете са нарушени, те могат да се използват, но няма да се спазват нормите за дебелина на шевовете (не повече от 5 mm).

За да се избегне евентуално напукване и ранно разрушаване, повърхността на блоковете трябва да бъде с високо качество, равномерна и достатъчно плътна.

Стандартната дължина на блоковете FBS е според GOST: 880 и 1180 mm. Стойността на ширината може да бъде от 300 до 600 мм, височина от 280 до 580 мм. С тези данни не е трудно да се направи изчисление на основата на блоковете за бъдещото застрояване на определена площ.

Как да направите основа от блокове, подробните инструкции, показани във видеото, ще помогнат. Ако е необходимо, винаги можете да се обърнете към професионалисти за помощ или съвет. Въпреки това, ако стриктно спазвате правилата и нюансите на инсталиране на блокова основа, можете да се справите сами. Късмет!

Снимка на основата от блоковете


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор