Бетонна основа - изчисляване на количеството материали и основните натоварвания (110 снимки)

Бетонната основа се счита за доста често срещан тип нулева основа за жилищна сграда. Често се използва при полагане на колонна, монолитна и пилотна конструкция. Този метод се основава на твърд свързващ компонент - бетон. Има висока надеждност и издръжливост.

Благодарение на това завършената стая е в състояние да издържи на всякакви климатични условия, има повишена сеизмична устойчивост и намалява загубата на топлина през студения сезон.

В нашия материал ще научите как да направите бетонна основа със собствените си ръце. Съветът на опитен специалист помага да се избегнат най-честите грешки.

Какво е бетон?

Бетонът е хоросан, който се втвърдява сам след определен период от време. Съдържа компоненти от различни фракции: чакъл, цимент, пясък, гипс, натрошен камък. Специални химически добавки спомагат за ускоряване на процеса на кристализация.

В допълнение, те подобряват адхезията на молекулите една към друга. В резултат на това получаваме солидна основа, която може да издържи доста дълъг период от време.

Циментовият разтвор в този случай действа като основен свързващ компонент. Прониква в кухините, като по този начин равномерно запълва пространството между материалите.

Излятата основа трябва да узрее напълно и да изсъхне равномерно. Средно това е около 2 месеца. Опитните специалисти отбелязват, че промяната в консистенцията на състава настъпва още на 6-ия ден от момента на изливането.По време на визуална проверка на повърхността на основата се появяват солни и минерални отлагания. По-късно започва да потъмнява.

Пропорции на компонентите за бетонна основа

За смесване на бетонната основа за къщата ще ви е необходим едър пясък. Диаметърът на всяка частица трябва да бъде най-малко 1,5 мм. По-малките частици за производството на хоросан няма да работят.

За да се получи трайно и висококачествено решение, е необходимо да се подготви чист пясък. Количеството на примесите в този случай не трябва да надвишава 6%. Пресява се внимателно през специално сито. Това помага да се отървете от излишните отпадъци.

Размерът на чакъла трябва да бъде около 2 см. Колкото по-малък е диаметърът на този компонент, толкова по-пластмасов е съставът. В бъдеще е необходимо повече време за узряване. Що се отнася до чакъла, неговият размер не трябва да надвишава 5 см. Такъв хоросан състав често се използва за изграждане на многоетажни конструкции.

За производството на бетонна основа за ограда ще ви трябва фин пясък и натрошен камък.

Освен това тук се нуждаете от цимент в съотношение 2: 1. Разтворът е течен, но силен. Пълното изсъхване се наблюдава още на 14-ия ден от момента на изливането.

Разновидности на съвременния бетон

Към днешна дата в специализирани отдели е представен огромен избор от свързващ компонент (цимент). Всяка марка има свои собствени характеристики и скорост на втвърдяване. Най-популярните са:

 • Портланд цимент. Съхне бързо и е много издръжлив;
 • Пуцолан. Има степен от 200 до 400. Един cm 2 от такъв бетон може да издържи до 500 kg;
 • Шлаков цимент.Тук се използва марка 400 и голямо количество материал от различни фракции. Узряването на такъв бетон е от 20 до 30 дни. Основата е солидна и достатъчно здрава. Използва се при изграждането на многоетажни сгради.

Тези видове строителни композиции имат някои недостатъци:

 • ниска устойчивост на замръзване. Не се препоръчва да се пълни при минусови температури. В бъдеще това ще провокира прекомерно натрупване на течност вътре в структурата;
 • дълго съзряване. Средното време на втвърдяване на такава основа е от 25 до 45 дни от момента на изливането;
 • точни пропорции. Правилното изчисляване на бетонната основа ви позволява да получите висококачествена и надеждна конструкция.

Етапи на изливане на бетонна основа

Целият процес е разделен на няколко етапа. Правилното спазване на реда гарантира желания резултат. На снимката на бетонната основа е заснет целият етап на смесване на разтвора:

 • Подготовка на необходимите материали. Насипните компоненти се пресяват през специално сито.
 • След това всички сухи съставки (пясък, чакъл, натрошен камък и цимент) се смесват в контейнер, докато се получи хомогенен състав.
 • След това се налива вода в съотношение 2/1.
 • Готовият разтвор се разбърква интензивно до получаване на хомогенна консистенция.
 • Подгответе устройството за бетонната основа. За това се използват дървени дъски. Те са закрепени по целия периметър на ямата и не се отстраняват, докато основата не изсъхне напълно.

Снимка на бетонна основа


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор