Видове и етапи на изливане на основата - технология и инструкции за полагане. 80 снимки на основните методи за пълнене

Когато изливате основата със собствените си ръце, не само спестявате пари, но и контролирате количеството цимент в бетона - и следователно правилността на изливането и качеството на основата.

Преди да се излее основата, тя трябва да бъде изчислена за сградата в процес на изграждане, като се вземат предвид следните параметри:

  • Височината на строящата се къща;
  • Крайната маса на къщата, която включва стени, покриви, греди, интериор, вятър, натоварване от сняг;
  • Терен и вид на почвата;
  • Дълбочината на подземните води;
  • икономически съображения.

Видове фундаменти за частни къщи

Най-често срещаните са колонни, пилотни, плочи и лентови видове основи. Колонната основа изглежда на снимката като поредица от бетонни стълбове по периметъра на сградата, изсипани в подготвени за тях ями и свързани помежду си с греди. Този дизайн спестява материал и е подходящ за леки едно- и двуетажни сгради.

Пилотната основа се състои от пробити пилоти, вградени в почвата и свързани помежду си. В почвата се пробиват дупки за пилоти до достигане на плътен слой.

Технологията за изливане и подготвителната работа за такава основа е сложна и скъпа. Използването му е оправдано на неравни и блатисти почви.

Основата на плочата е монтирана под цялата сграда, нейните размери са малко по-големи от площта на стените на къщата. Плочата е армирана с армировъчна мрежа.Дизайнът е подходящ за изграждане на масивни сгради с малък брой етажи, използването му е свързано с високи материални разходи.

Най-често срещаната, поради своята надеждност и гъвкавост, е лентовата основа. Предимството му е възможността да се направи сутерен в къщата, както и възможността да се използва в сгради с всякакъв брой етажи.

Етапи на изливане на основата

Първият етап е подготвителна работа. Под основата на лентата се изкопава изкоп с подходяща дълбочина. На дъното на изкопа първо се изсипва слой пясък (20-30 см), след това натрошен камък (10 см) като възглавница за основата. Възможно е дъното на изкопа да се облицова с покривен филц за хидроизолация.

Кофражът е съборен и монтиран, който е здраво фиксиран с помощта на дистанционни елементи и тел. За усукване на тел е необходимо да се пробият два срещуположни отвора в кофражните плоскости (приблизително в горната им третина), през които се прокарва плетачната тел.

След това с помощта на парче армировка или пръчка, нанизана в телта, телта се усуква и опъва. Изработка и монтаж на арматурни конструкции в изкопа.

Разстоянието от кофража до хоризонталните напречни пръти не трябва да бъде по-малко от 5 cm, за да се избегне въздействието на почвената влага върху армировката.

За изолиране на кофража от бетон, при условие че дъските ще се използват на друго място, фундаментните стени могат да бъдат облицовани с полиетиленово фолио над нивото на кофража преди изливането.

Вторият етап е подготовката и изливането на бетонния разтвор. Има няколко опции за пълнене:

Можете да закупите готов бетон от производителя. За целта е необходимо да се осигурят пътища за вход на циментовоз до строителната площадка.Трудоемкостта на процеса е значително намалена, но не е известно какво качество ще се донесе на бетона.

С помощта на бетонобъркачка или ръчно пригответе сместа на строителната площадка. Става все по-трудно да се работи, но има и плюсове - първо, циментовият камион няма да минава навсякъде. Второ, много по-лесно е да регулирате количеството произведен бетон, отколкото да поръчате някакъв обем набързо и тогава или няма да е достатъчно, или ще възникне въпросът - къде да поставите излишъка.

И трето, знае се точно какво качество е произведеният бетон, колко цимент, пясък, трошен камък съдържа. При всяка технология за изливане на основата не трябва да се правят дълги прекъсвания в доставката на бетон, за да се получи монолитна конструкция, а не набор от отделни фрагменти.

За портланд цимент клас M400 оптималният състав на бетона за основата е 1 цимент, 3 пясък, 3-4 натрошен камък. Първо, разтворът се смесва старателно, за да изсъхне, като постепенно се добавя вода към бетонобъркачката, постигайки консистенция на бетон, визуално подобна на тази на купената от магазина заквасена сметана.

За да работите ефективно с бетонобъркачка, ще ви трябват поне двама души - единият приготвя хоросана, вторият го носи в кофи и го изсипва в подготвения изкоп.

От пластификатори полипластът може да се добави към бетона в размер на не повече от 0,8% от теглото на сместа. Опаковката Polyplast съдържа инструкции стъпка по стъпка за употреба при изливане на бетон.

Още по-прост вариант е да добавите малко прах за пране, течен сапун или течно стъкло към разтвора в съотношение около 2 супени лъжици на кофа цимент.

Пластификаторът намалява консумацията на цимент, повишава устойчивостта на замръзване, механичната и антикорозионната устойчивост на бетона, в случай на добавяне на течно стъкло, придава водоотблъскващи свойства и в крайна сметка удължава експлоатационния живот на бетона.

Снимки на видове основи и етапи на изливане


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор