Височина на оградата - оптимални и препоръчителни параметри. 120 снимки на огради и огради с различна височина

След закупуване на частна къща, вила или вила, почти винаги възниква въпросът за височината на оградата, която разделя вашия сайт от сайта на съседите. Днес ще обсъдим определянето на границите между парцелите, предимствата и недостатъците на високата ограда, максималната височина на оградата на лятна вила между съседите и максималната височина на оградата на частна къща между парцелите, както и как да изберем ограда за лятна резиденция.

Как да определим границите на оградата между парцелите на съседите?

Първото нещо, което трябва да направите, преди да поставите ограда, е да определите точните граници на вашия сайт. Не е необичайно съседите да не са съгласни с линиите, начертани от вас.

Ето защо, преди да установите границите между вашия сайт и обекта на вашите съседи, трябва да се запознаете с документите и в тяхно присъствие.

При липса на претенции всичко е ясно. Заинтересованите лица подписват документ за съгласуване на границите между обектите. Впоследствие актът се прилага към плана за граница.

Когато съседите не могат да се споразумеят, трябва да потърсите помощ от специалист - геодезист. Това ще помогне да се определят границите на парцелите.

Можете също така да направите геодезия - това е определяне на граници между обекти според закона. За помощ можете да се обърнете към специализирани компании, сега има много от тях.

Предимства и недостатъци на високи крайградски огради между парцелите

Преди да изградите висока ограда, трябва да се запознаете с всичките й предимства и недостатъци.

Професионалисти:

  • Безпокойство.Съседите няма да могат да следят какво правите, което означава, че личното ви пространство няма да бъде нарушено.
  • Безопасност. Понякога крадецът може да бъде спрян от висока ограда.
  • Защита на градината от съседни животни. В провинцията има много животни, включително тези на съседите, което означава, че ако имате ниска ограда, има голям шанс градината да пострада.

Изглежда, че има толкова много значителни предимства, но високите огради между съседните парцели са рядкост.

минуси:

Скъпите материали. Високата ограда отнема повече материал от средната или ниската. Това означава, че крайната цена на оградата може да се удвои или дори повече.

натоварване от вятър. Натоварването от вятър директно зависи от височината на оградата, тоест трябва внимателно да наблюдавате оградата и това са допълнителни разходи.

Високата ограда може да попречи на съседите. Понякога оградата пречи на растежа на растенията, затъмнява мястото или сянката на оградата пада върху прозорците, като по този начин прави стаята тъмна.

Максималната височина на оградата на страната между съседите

За да определите височината на оградата, важен фактор е вашата частна къща или вила.

Във втория случай разрешената височина на оградата, която излиза навън, не трябва да надвишава 1,8 метра. Освен това, това е единствената страна, която може да не е прозрачна.

Височината на оградата между съседни зони в страната трябва да бъде от 1 до 1,5 метра. Също така оградата, която граничи с парцела на съседите, трябва да е 50% прозрачна.

Ако определени норми за определяне на височината на оградата бяха приети на срещи в страната, тогава не можете да я направите по-висока.

Видове огради за даване

Много популярен материал за селски огради е дървото. Лесно се купува или дори можете да използвате остатъци от минали строителни работи.

Има различни видове дървесина за всеки вкус и бюджет. Този материал изглежда много добре, но има минус - необходимо е специално покритие за защита от насекоми и природни влияния.

Най-популярните видове дървени огради са:

  • ранчо;
  • Wattle;
  • Ограда от колове.

Друг доста често срещан тип огради е металът. Такава ограда ще струва повече от дървена, в зависимост от това какво изберете. Силата на такава ограда е по-висока и също така не изисква допълнителна защита със специални средства.

Най-често срещаните видове метални огради:

  • Рабиц;
  • Ограда от велпапе.

Максималната височина на оградата на частна къща между съседи

Височината на оградата за частни къщи не се определя от закона, тоест можете да инсталирате ограда с абсолютно всякаква височина и прозрачност.

Има и малки оградки за украса. Тяхната височина, като правило, не надвишава половин метър.

Като цяло, ако искате да избегнете разногласия със съседите си, обсъдете предварително височината и прозрачността на оградата.

Днес научихте за максималната и минималната височина на оградата на лятна вила, както и частна къща. Как да определим границите между парцелите на съседите, предимствата и недостатъците на високата ограда, както и видовете огради за даване.

Снимка на огради с различна височина


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор