Височина на основата - стандартни параметри, основни съотношения и препоръки на професионалисти (95 снимки)

Ако планирате да построите къща или малка стопанска постройка, тогава във всеки случай първото нещо, което трябва да направите, е да разработите проект, като вземете предвид всички структурни характеристики на бъдещата структура. В този случай е необходимо да имате представа за необходимите характеристики и свойства на основата на сградата, която е основата.

Проектът задължително трябва да съдържа данни за неговата ширина, дълбочина, размери на подметката и използвания материал.

Също толкова важен и значим параметър е височината на основата над земята, на която някои се опитват да спестят пари. Днес ще се опитаме да отговорим на този въпрос, каква трябва да бъде височината на основата?

Търсене на златната среда

Основната основа, като правило, изисква значителни инвестиции, което представлява значителен дял от всички финансови инвестиции в строителството на къща. В резултат на това има желание леко да се намалят поради височината на основата.

При изчисляване на ширината и дълбочината на основата в резултат на това се получават техните необходими стойности, които трябва да се следват по време на изпълнение на работата.

Първо, струва си да се определи нивото на замръзване на почвата, тъй като основата трябва да бъде задълбочена под тази стойност, за да се избегне натискът на замръзналата почва. В противен случай може да се появи подуване.

При изграждането на горната част се използват налични материали за изработка, като диапазонът на височината може да бъде различен.

Фактори, влияещи върху височината

Горната част на основата е защитна обвивка на конструкцията от влиянието на външни климатични условия, температурни промени и влага.

За да отговорите на въпроса как да изчислите височината на основата, трябва да разберете със собствените си думи защо е разположена над земята:

 • първо, горната част изпълнява мисията на цокълния елемент, въпреки че това леко намалява предимствата на конструкцията в сравнение с масивната;
 • второ, осигурява се допълнителен защитен слой от стени от проникване на влага, въпреки съществуващата сляпа зона. В този случай междинният слой е просто необходим. Минималната височина на надземната част на основата е разрешена най-малко 200 mm;
 • трето, наличието на мазето на къщата също е важен момент при изчисляване на размера на основата над нивото на земята, заложено в проекта;
 • четвърто, с пилотни или колонни типове основи, височината трябва да бъде най-малко 200 mm. В този случай бездната няма да може да повлияе на дизайна на къщата. Ако има наклон, тогава стойността трябва да бъде леко увеличена;
 • пето, не отстъпвайте свиването на къщата, този фактор трябва да се вземе предвид при изчисленията;
 • шесто, надземната част на основата предпазва стените от разрушаване. Освен това, това е много важно, ако конструкцията е дървена. Следователно в изключителни случаи се допуска максималната височина на основата.

Съотношението на параметрите на основата

При изграждането на къща на практика съотношението на височината и ширината на горната част на основата е 1:4.

Устройството на традиционна плитка основа не включва изграждането на сутеренна повърхност. В този случай най-често височината на надземната част е равна на вдлъбнатата. По-често се използва обратното.

На строителна площадка с обичайните характеристики на земята е за предпочитане да се оборудват основи с дълбочина на полагане и височина на надземната част с еднаква стойност, която е 0,5 m и не повече.

Оформяне на плоска повърхност

Следните методи ще помогнат за изравняване на повърхността на основата:

 • изграждане на нов кофраж и наливане на бетон за коригиране на дефекти в основата;
 • Тухлена облицовка на външната страна на основата ще елиминира незначителни нередности;
 • използването на верижна мрежа, която е здраво фиксирана и покрита с гипс;
 • топлоизолационните материали ще скрият незначителни грешки отвътре;
 • с помощта на тухлена зидария ще получите перфектната равномерност на повърхността.

Резултати

Значителна височина на надземната част на основата ще осигури безопасността на заровената част, но оптималната височина на основата трябва да бъде 40 см.

Устройството за хидро- и топлоизолация ще предпази основата от влиянието на влажна среда и ще запази целостта на армировката на рамката.

Снимка на основата на различни височини


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор