Порти с порта - 115 снимки на приложението и монтажа на прости и стилни модерни опции

Първото впечатление, което се формира при посещение на частна къща, се формира от външния вид и дизайна на портата с порта. Портата обаче е важна не само с външния си дизайн, но и като функционален елемент, осигуряващ удобство, безопасност и практичност на домакинството.

Ако разгледате сайтовете, посветени на изграждането на частна къща със снимка на порта с порта, можете да забележите разнообразие от опции за външен вид и дизайнерски характеристики.

Нека разгледаме по-отблизо два въпроса: какви са и как да изберем правилната порта с врата.

Основните видове порти с вратичка

Първо, необходимо е незабавно да направите резервация: порта с вратичка може да бъде направена като два независими елемента, разположени един до друг, или като единична конструкция, т.е. порта с вратичка вътре в едно от листата.

Във всеки случай портата като правило е "прозрачен" елемент и в зависимост от материала, както и технологията на нейното производство, се разграничават следните основни типове.

Дървена

Най-простият, от този - популярен, може лесно да бъде направен самостоятелно. Външният вид напълно зависи от вкуса и възможностите на майстора. Недостатъкът е крехкостта и ниската механична якост.

Заварени метални конструкции

Това също е доста популярен вариант, докато заварената порта е надеждна, има значителна граница на безопасност и при правилна грижа може да служи много години.

Основният недостатък е необходимостта от специално заваръчно оборудване за самостоятелно производство, както и наличието на подходящи умения за обработка на метали и заваръчни работи.

Цената на такава порта надвишава цената на дървена порта, освен ако, разбира се, последната не е направена от ценно дърво, но все пак е доста приемлива.

Ковани порти

Това е най-скъпият вариант, но художественото коване ви позволява да получите несравнимо по-добър резултат, докато портата ще бъде надеждна, здрава и издръжлива.

Възможно е да направите такъв дизайн сами само ако имате специални умения и оборудване, което не се използва в домакинството. Именно цената и сложността правят такива порти рядко срещани на практика.

Видове порти

Руло. Такива порти са конструкция, чието платно, когато се отвори, се „навива“ на специален барабан, разположен отгоре. Основният недостатък е сложността и високата цена, докато надеждността оставя много да се желае.

Секционен дизайн. Плътно затворената врата се състои от отделни секции, които се събират в пакет по специални водачи и се сгъват в специална кутия отгоре. По отношение на разходите, такива порти са по-евтини от ролетните порти, но ниската надеждност и сложността на механизма значително ограничават обхвата.

Сгъване. Такива порти са набор от секции, които при отваряне се сгъват във вертикална "акордеон". Сложността на дизайна и ниската надеждност също ограничават обхвата.

Връщане назад. Дизайнът е направен под формата на едно или две крила, които при отваряне се търкалят назад настрани по специални водачи.Основният недостатък е необходимостта от свободно пространство за движение на крилото и задължителното постоянно следене за чистота на водачите.

Люлка. Най-популярният и надежден дизайн, който лесно може да бъде направен самостоятелно и у дома. Именно люлеещите се порти често се комбинират - на едно от крилата се монтира порта.

Естествено, посочихме само основните видове порти и порти. На практика можете да намерите някои комбинирани варианти или напълно екзотични.

Тайните на избора на правилната врата и врата

Преди да вземете решение за една или друга версия на портата с врата, трябва да отговорите на следните въпроси:

Къде ще бъде монтирана портата? В този случай се подразбира типът територия, която те ще ограждат: портите за частна къща и производствена зона ще се различават както по външен вид, така и по своята функционалност, размер и надеждност.

Ако това е порта за частна къща, важно е да се вземе предвид наличието на кола и особено ако няма гараж или се намира на мястото. В този случай размерите на портата с врата трябва да осигуряват възможност за свободно влизане - излизане на автомобила, без да създават затруднения и без да пречат на движението на превозни средства отвън.

Какъв тип ограда и характеристики на нейното външно изпълнение. Портите с порта трябва хармонично да се вписват в цялостната концепция на ограждащата ограда, а не да бъдат вид "петно".

Портата трябва да отговаря на общата концепция, централната идея за дизайн на целия сайт.

След като изберете тази или онази концепция, начертайте диаграма на портата с порта, опитайте се да си представите как ще изглежда избраната от вас опция.За тези цели е добре да използвате специални графични редактори или програми за моделиране.

Едва след като сте помислили и представили всичко, можете да започнете да произвеждате, да поръчате в работилницата и да закупите готови порти с врата.

За да може инсталирането на порта с порта със собствените си ръце да се извърши без проблеми и правилно, първо се запознайте с правилата и тайните на този вид работа.

Снимка на порта с порта


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор