Порти от велпапе - как да направите красиви порти със собствените си ръце (95 снимки)

Нито един домакински парцел не може без специално оборудван вход за кола. Портите могат да бъдат изработени от различни материали от дърво до метал, но най-бюджетният, надежден и достъпен продукт се счита за изработен от велпапе.

Не е трудно да направите порта от велпапе със собствените си ръце, ако следвате определен алгоритъм и имате минимален набор от инструменти и материали.

Стъпка 1 - Решете външния вид и формата

Самостоятелното производство винаги има неоспоримо предимство - способността да се направи продуктът най-подходящ за съществуващите условия. Преди да рисувате, изчислявате и търсите материали, трябва да изберете място за бъдещата порта, да проучите земята, да обмислите дизайна и формата.

Дизайнът на портата от велпапе може да бъде от няколко вида:

 • Прибираща се (със специален механизъм) и люлка;
 • С джъмпери, разположени диагонално, хоризонтално, вертикално и напречно;
 • С вградена и отделно разположена порта;
 • С едно или две крила;
 • Със стационарна рамка (наличието на горната напречна греда) и без нея.

Стъпка 2 - Изчислете размерите

Размерът на бъдещата порта се изчислява въз основа на параметрите на съществуващия обект, ограда и кола. Ширина - сумата от ширината на машината от огледало до огледало и метър, както и разстоянието за поставяне на опори (две с вградена, три със свободно стояща врата) и фитинги. Изчисленията се считат за оптимални: 4,5 метра за портата и 1,2 метра за портата.

Височината се определя от лист от велпапе, който обикновено достига дължина от 2,2-2,5 метра. Ако се планира да се проектира портата с козирка, украшение, тогава техният размер също се взема предвид.

Стъпка 3 - Създаване на чертеж

Схемата на люлеещата се врата трябва да включва много параметри:

 • Общата ширина на отвора за портата;
 • Ширината на всяко крило;
 • Броят, размерите на опорите, както и дълбочината на тяхното погребване в земята;
 • Местоположението на портата, ако е планирано в или наблизо;
 • Място на панти, резе, дръжки или резе;
 • Наличието на армировка на рамката с ъгли, вътрешна рамка или джъмпери;
 • Височината на декоративната рамка, изрязани прозорци.

Чертежът трябва да бъде направен възможно най-подробен, с увеличаване на малките фуги и шевове, за да се вземат предвид всички условия и изисквания.

Преди да планирате схема, се препоръчва да потърсите готови опции в интернет и да ги преработите, като вземете предвид наличните параметри. За да изберете формата и конфигурацията, подходящи декоративни елементи, можете да видите снимките на портите от велпапе.

Стъпка 4 - Подгответе материали и инструменти

Въз основа на чертежа е необходимо да се направят изчисления на материалите. Стандартният комплект включва обшивка от велпапе, крепежни елементи, метални носещи тръби, ъгли, укрепващи рамката, напречни греди или прегради, панти, брави, декоративни елементи и бояджийски материали.

В процеса на работа не можете без инструменти: машина за заваряване, мелница, метър, ниво на сградата, отвес, отвертка, бормашина, ножици за метал и четки.

Стъпка 5 – Първи стъпки

Отговорът на въпроса "как да направите порта от велпапе?" ще има следния алгоритъм:

 • Монтираме опорните стълбове: вкопаваме в земята до необходимата дълбочина и бетон.
 • Изработваме рамки за крила, за които изрязваме метални тръби и ги закрепваме чрез заваряване под ъгъл от 45 градуса, подсилваме рамката с джъмпери или ъгли, почистваме шевовете и боядисваме цялата повърхност.
 • Фиксираме панти или сенници.
 • Закрепваме велпапето към рамката с нитове, самонарезни винтове.

Допълваме дизайна с необходимия обков (брава, долно резе, резе, автоматична система, осветителни тела, аларма и др.)

Стъпка 6 - Допълнете и украсете

Ако един прост правоъгълен дизайн изглежда скучен или твърде стандартен, тогава можете да направите красиви порти от велпапе с елементи за коване. Монтирането на ковани добавки се извършва чрез заваряване или винтове и всяка част от портата може да стане място за тяхното местоположение.

Рамкирането на конструкцията отгоре и отдолу е по-често срещано, но сложната декорация изглежда по-добре не само по краищата, но и отгоре на велпапето от предната страна.

Портите от велпапе са един от най-бюджетните, достъпни и технологично прости варианти за проектиране на машинен вход към обект. Можете да направите такъв дизайн със собствените си ръце с ограничен набор от инструменти и с помощта на декоративни елементи и фантазия такива порти ще се превърнат в истинска декорация на вашия дом.

Снимка на порта от професионална настилка


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор