Изолация на основата - подробно описание на процеса и съвети за избора на материали (90 снимки)

При изграждането на къща или нейния ремонт също толкова важен и значим етап е инсталирането на топлоизолация на основата. Ако това не бъде направено, тогава къщата ви ще бъде изправена пред значителни топлинни загуби и освен това рискът от замръзване и в резултат на това постепенното разрушаване на подземните фундаментни елементи.

Докато топлоизолационното устройство ще допринесе за многократно спестяване на топлина, надеждна защита на фундаменталната основа на къщата от външни влияния под формата на ниски температури и подземни води.

Ефективността на външната топлоизолация

Знаейки как правилно да изолирате основата и нейните условия на работа, лесно можете да се справите с въпроса за ефективността на външната й топлоизолация. В допълнение към вертикалното натоварване под формата на огромно тегло на сградата, основата е подложена на хоризонтално натоварване под формата на подземни води или самата почва.

Частта от основата, задълбочена в земята, поема цялото натоварване, в резултат на което порестата структура на материала абсорбира влагата и се намокря. При температури под 0 градуса почвата замръзва, а с нея и навлажнената основа. В същото време порестата структура не издържа и в бетона се появяват пукнатини и пукнатини.

Също така голямо влияние оказват промените в почвите, подложени на пропаст, в зависимост от сезонността. Всички тези фактори имат способността да разрушат основата и да повредят стените.

За да се елиминира възможно най-много въздействието на външни вредни фактори върху основата, е необходимо да се използва цял набор от мерки и няколко мерки, насочени към тяхната защита.

Те включват хидро- и външна топлоизолация. Изолацията отвън осигурява топлина не само на помещенията, но и на основата. Вътрешната изолация на основата се използва, когато е невъзможно да се изолира отвън.

Какъв е най-добрият начин за изолация на основата

Има няколко начина за изолиране на основата отвън:

  • напълнете го с пясък (или експандирана глина), това не е нова и неефективна опция, която се основава на способността на материалите да преминават влага, осигурявайки слой въздух близо до стените на основата;
  • покрийте стените на основата с пенополистирол, полистиролова пяна или полистирол;
  • изолирайте с минерална вата и обшийте със защитен екран;
  • напръскайте полиуретанова пяна върху фундаментните плочи с помощта на специална инсталация, в резултат на което не се образуват шевове, а повърхността има повишена устойчивост на различни механични натоварвания с високо ниво на топлоизолация.

Изолация с пясък и експандирана глина

Предимствата на този метод са ниската цена на използваните материали и лекотата на процеса на затопляне на основата, който може да се извърши на ръка без помощта на квалифицирани майстори.

В допълнение, изолацията може да изпълнява функцията на хидроизолация и компенсация на налягането от възможни пропасти. Особено ефективен е при условия на влажни почви и ниски температури.

Технологията на производство е следната:

От външната страна, по дължината на основата, копаят яма с дълбочина малко по-ниска от основната, ширината й зависи от климата на региона и нивото на почвена влага. За по-сложни условия ширината се увеличава.

Подрежда се дренаж, за който на дъното се полага геотекстилен материал, отгоре се покрива със слой чакъл, върху него се полага перфорирана тръба и отново се покрива с чакъл. Тръбите са свързани в едно цяло, а свободният край е поставен в кладенеца.

Хидроизолацията се извършва след почистване и изсушаване на основата. Когато използвате изолация от експандирана глина, не трябва да използвате хидроизолационно покритие с битум или полимери, тъй като това може да повреди хидроизолацията на филма.

Използваният материал (експандирана глина или пясък) се изсипва, всеки слой е здраво уплътнен.

Използване на съвременни материали

Като материали за изолация на основата се използват стиропор, полистирол или полистирол.

Този метод на изолация е по-модерен и ефективен от предишния. В допълнение, той се отличава с отлични топлоизолационни характеристики, лекота на подреждане, устойчивост на механични натоварвания и лекота на довършителни работи.

Минусите включват:

  • необходимостта от подготовка на повърхността на основата,
  • осигуряване на защитен слой срещу нашествието на гризачи,
  • определен вид хидроизолация.

Технология за изолация на основата, както следва:

Извършете пълно почистване и обезмасляване на повърхността от остатъците от битум и други мазни и мастни вещества, тъй като пяната се разрушава при взаимодействие с тях. След това повърхността се изсушава.

Оборудвайте хидроизолация: покритие, импрегниране или ролка.

С помощта на специално лепило и жлебове се полагат и фиксират топлоизолационни плочи върху повърхността на основата.

За защита на топлоизолационния материал от атаки на гризачи е фиксирана армираща мрежа. След това заровената част на основата се покрива с пясък, а горната част се фиксира със специални дюбели.

Снимка на процеса на изолация на основата

Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор