Устройство на фундамента: основни структурни елементи, техния дизайн и технология на изграждане (115 снимки)

Основата се разбира като тази част от сградата, която поема цялото основно натоварване и го прехвърля към основата. Изборът на типа основа трябва да се подхожда много внимателно, като се вземе предвид масата на бъдещата конструкция, нейните конструктивни характеристики и вида на почвата на строителната площадка.

Има 6 основни вида основи, те са: лента, монолитна, пилотна, колонна, плоча и винтова.

След като внимателно разберете кой от видовете е най-подходящ за изгражданата сграда, трябва да разберете как се извършва изграждането на основа от един или друг тип. За да направите това, можете да видите различни снимки на устройството на основата, да се запознаете с основните етапи на този процес.

В тази статия ще се опитаме ясно да посочим технологията на устройството на най-популярните видове: лентови и пилотни основи.

Лентова основа

Този тип често се използва в индивидуално нискоетажно строителство. Лентовата основа е стоманобетонна лента, разположена около периметъра на конструкцията, която се издига.

Височината и ширината на стоманобетонната основа са фиксирани, тези стойности се изчисляват предварително, на етапа на проектиране на сградата. Такава лента трябва да бъде поставена под всички стени на сградата, формата на напречното им сечение е еднаква по целия периметър на сградата.

Устройството на лентовата основа е направено на дълбочина, по-голяма от дълбочината на замръзване на почвата.Лентовата стоманобетонна основа е идеална за тежки сгради, за сгради, в които се планира да се оборудва сутеренният етаж, със заплахата от неравномерно утаяване на основата и др.

Устройството на този тип основа започва с маркиране на осите на конструкцията, която се издига, с помощта на тел, колчета или строителен шнур, позицията на основата е фиксирана. Подготвената площадка за основата на сградата трябва да бъде по-голяма от размера на конструкцията с 2-3 метра във всяка посока.

След изкопаването на изкопа това може да се направи ръчно или с помощта на специално оборудване. Дъното на получената яма е покрито с възглавница от пясък или едър чакъл с размери 12-20 см. След това трябва да излеете възглавницата с вода и внимателно да я уплътните, това ще осигури нейното по-плътно прилягане към земята.

Следващата стъпка ще бъде полагането на хидроизолационен материал и изливането на циментов разтвор. След като е необходимо да се оформи кофражът, той се създава от рендосани дъски. Кофражът е внимателно фиксиран по периметъра на стените на изкопа, което ще ги предпази от подуване.

Кофражът се довежда до повърхността на земята с 30 см или повече, отстранената височина ще стане мазето на къщата. Важно е да не забравяте да оставите дупки за комунални услуги в процеса на инсталиране на лентова основа.

Укрепването на изкопа се извършва заедно с кофража, който вече трябва да бъде сглобен в солидна рамка. Освен това бетоновият разтвор се излива в основата, постепенно, на слоеве от 20 см, всеки такъв слой се уплътнява внимателно.

Премахването на кофражната рамка е възможно след седмица - една и половина. Също така след това време е възможно да се хидроизолира основата с помощта на специален мастик.След извършване на тези работи основата се запълва с чист пясък, който се полага на слоеве, всеки слой трябва да се излива с вода и да се уплътнява.

пилотна основа

Пилотната основа е предпочитана върху глинести, нестабилни почви, както и за мащабно, мащабно строителство. Изграждането на такава основа се извършва с помощта на купчини, насочени към дъното, всяка от които може да издържи натоварване до 5 тона.

Преди да започнете монтажа на този тип фундамент, както в първия случай, е необходимо да направите точна маркировка, местата, където ще бъдат разположени пилотите, трябва да бъдат маркирани с колчета. След това се пробиват кладенци и в тях се монтира триизмерна пилотна рамка.

Необходимо е да се гарантира, че армировката не докосва дъното и стените на кладенците. Задължително трябва да остане защитен слой от 30-50 см.

След изливането на купчините е най-добре тези работи да се извършват на един етап, за да се предотврати образуването на празнини по време на изливането, по-добре е да се използва дълбок вибратор. Натоварването на пилотната основа е възможно 3-4 седмици след изливането.

Мислейки за изграждането на основа със собствените си ръце, внимателно се запознайте с технологията на този процес, разберете напълно всеки етап от работата, това ще ви позволи да извършите планираното строителство с високо качество и без допълнителни разходи.

Снимка на фундаментното устройство


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор