Видове основи: преглед на основните опции и съвети за тяхното приложение. 135 снимки на изграждането на фундаменти от различни видове

"Няма добра сграда без добра основа." Всяко строителство на жилищни или складови сгради води началото си от изграждането на основата, ключът към успешна конструкция и безгрижно строителство в бъдеще. Това е много важна част от сградата.

Основата държи сградата на земята, като поема цялата тежест на сградата, разпределяйки я равномерно върху цялата площ на почвата. Силата и устойчивостта на сградата към деформации зависи от основата.

Има достатъчно разновидности на фундаменти, които ви завиждат от вида на почвата и конструкцията. Ще обсъдим подробно и ще разгледаме техните видове на снимката, това ще бъдат основите на лентата, стъклото и плочата (популярно плоча). Ще преценим плюсовете и минусите и ще ви помогнем да решите.

Лента тип основа

Една от най-популярните основи на строителната площадка е много търсена поради своята здравина и издръжливост. Самият процес на изграждане е доста интересен и труден, но си заслужава. В крайна сметка експлоатационният живот на лентовата основа е 150 години и повече.

Но за това ще трябва да похарчите пари за материали и ще отнеме много от тях. Тази основа е по-търсена за изграждане на частни къщи, на земята, където подземните води са дълбоки и плоски, като цяло, а не върху скали.

Какво представлява лентовата основа и как изглежда? Това е стоманобетонна лента или лента, която минава по целия контур на къщата. Въз основа на това основата е много здрава и има способността да издържа на големи натоварвания.

Лентата минава под всички вътрешни и външни стени. Този тип основа се използва за газобетон, бетон, тухлени тежки сгради.

Предимството на този тип е, че можете да направите мазе директно под къщата, а какво ще бъде гараж, бар или изба зависи от вас.

Разходите, разбира се, са прилични, добре, както бе споменато по-горе, струва си, за толкова дълго време ще се изплати с лихва. Е, разбира се, ако всичко е направено правилно и според технологията.

Методът за подреждане на лентова основа

Най-често основата на основата е заровена на 20 см под нивото на замръзване на почвата. Замръзването във всеки регион, разбира се, е различно, добре, средното е около метър. Размерът на лентата също зависи от дебелината на стените. Има два вида такава основа:

  • Дълбоката се използва за тежки сгради с много етажи. Съответно количеството строителни материали е по-голямо и дълбочината вече е 30 см под точката на замръзване.
  • Плитката е направена за леки, не големи тухлени и дървени къщи. Полага се на плитка дълбочина от 50 до 70 см.

Директно в процес на изграждане се изкопава изкоп по контура на носещите стени и къщата. След това изравняваме дъното до едно ниво и изсипваме пясъчна възглавница от 10-15 см. Слой от натрошен камък е не по-малко от пясък и, най-важното, трамбоване, трябва да бъде повече от веднъж и дори можете да разлеете пясък с вода преди трамбоване.

Колкото по-голяма е височината на основата, толкова по-дебела е възглавницата. След това правим кофража независимо дали е демонтируем или не, вие решавате дали да използваме армирана рамка или мрежа и можете да излеете бетон.

Плюсове: дълголетие, възможност за изба или мазе, стабилност в тежки сгради, висока якост.

Минуси: цената не е малка, а обемът на работа е голям.

основа тип стъкло

Използва се при изграждането на промишлени и индустриални сгради, мостове и паркинги, така че не е много популярен. Дизайнът на основата съдържа такива бетонни елементи като плоча, положена е върху възглавница от пясък, контейнер, подобен на патела, подобен на стъкло, колони или бетонни стълбови елементи за греди, държащи цялата конструкция.

Този тип е разделен на два вида: сглобяема основа с наклонена повърхност, монолитна с хоризонтална повърхност. Стъклен тип основа се използва само върху стабилна основа.

Предимствата на този тип: високо качество се произвежда във фабрики, като се вземат предвид GOST, скорост и лекота на сглобяване на готовата конструкция, експлоатационен живот.

Недостатъци на този тип: много висока цена, транспорт до местоназначението, добре, техниката на монтаж.

Фундамент тип плоча (плоча)

Типът плоча на основата е много издръжлив и надежден и в същото време скъп. Високата му цена се дължи и на големия обем бетон и изолация, както и на размерите, тъй като се излива под цялата основа на къщата.

За монтажа му се изкопава фундаментна яма, дълбочината зависи от височината на основата (30-50 см), като се вземе предвид възглавницата около 10-15 см и в допълнение пяна или друг вид топлоизолация. След това изравняваме основата на ямата, напълваме я с пясък, уплътняваме.

Полагаме хидроизолационен слой от хидролиза или покривен материал, запоен с горелка. След това слой изолация, в зависимост от климата, и тази основа е изолирана от всички страни.

Сглобяваме кофража на нашата плоча от шперплат или дъски, поставяме армировка с диаметър най-малко 10 mm вътре в плочата. Армировката се полага с решетка с прозорци от 20 до 35 см и се свързва с тел с кука.

Предимствата на основата могат да бъдат поставени на всяка къща, независимо от теглото, на всякакъв вид почва.Подсилената структура на плочата играе на повърхността, за което се нарича още плаваща.

Минуси на печката е нейната цена, но си заслужава.

От вас зависи да решите какъв тип основа да изберете, не забравяйте да вземете предвид геоложките свойства на почвата, върху която строите. Не забравяйте за финансовите си възможности и фактът, че "скъперникът плаща два пъти" също си струва да запомните.

Надявам се, че статията ви помогна да решите коя основа е най-подходяща за вашия дом и повече или по-малко изясни някои от тънкостите на този много важен етап от изграждането на къща. Успех в начинанията.

Снимки на основните видове основи


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор