Заварена ограда - характеристики на приложението и описание на процедурата за монтаж (115 снимки)

Наред с оградите от ковано желязо за паркове, градини и домашни градини, популярни са и оградите за заваряване. Тяхната красота не може да се сравни с кованите профили, но често са по-надеждни и по-евтини. Има много различни опции за заваряване на такива огради. Използването им също има своите плюсове и минуси.

Предимства на заваръчните огради:

 • голям марж на безопасност на оградата;
 • омекотяване в случай на отражение на удар;
 • материалите, използвани за огради, са напълно незапалими, което се отразява добре на пожарната безопасност на обвивката на сградата;
 • оградата се състои от проходни секции, които не хвърлят сянка върху растенията, засадени покрай оградата;
 • може да се използва при създаване на ландшафтни композиции, съчетани с катерещи или храстовидни растения.

Минуси на този тип бариери:

 • липса на добра защита на оградената зона от мръсотия от вятър и други фактори;
 • металът, от който са направени заваръчните секции на оградата, изисква антикорозионна обработка;
 • инсталацията изисква използването на заваръчно оборудване.

Разновидности на заварени огради

Пазарът е пълен с огромен брой предложения за такива огради:

 • Арматурни конструкции от гофрирани тръби;
 • Заварени секционни огради;
 • Огради, заварени от мрежа;
 • Конструкции от метални профили;
 • Заварени огради с декор;
 • Смесени, ковано-заварени огради.

Практичността на всеки тип ограда

Първият вариант е най-простият и най-икономичен за производство. Основният му недостатък е неприятният външен вид.Обикновено такива конструкции се създават като временна защита за огради, например строителни обекти.

Вторият вариант също ще спести бюджета ви. Основното му предимство е лекотата на монтаж, тъй като тръбите или фитингите вече са заварени на секции. Външно такава ограда изглежда добре и е напълно възможно да защитите лятна вила с нея.

Третият вариант е по-скъп, но въпреки това е в голямо търсене. Секциите от метален профил са непрозрачни, за любителите на уединението това е предимство, но за любителите градинари това е недостатък, тъй като такава ограда лишава растенията от необходимото количество слънчева светлина.

Опцията за ограда с декоративна облицовка изглежда най-естетически приятна. Но работата по декорирането изисква доста сериозни финансови разходи. Ето защо, избирайки този тип ограда, аматьорите често правят декора сами.

Най-скъпата, но и най-издръжливата, а също така не изисква обработка или защита от корозия, е оградата от ковано желязо.

Как сами да направите заварена ограда?

Секционната ограда за заваряване може да се извърши самостоятелно. За да извършите работата по създаването на заварена ограда със собствените си ръце, ще трябва да направите стълбове за поддържане на конструкцията, да изчислите височината и ширината на секциите и да излеете основата за носещите опори.

Като материал за опори са подходящи тухли, метал, камък, тръби или стоманени ленти. В същото време, избирайки последното, трябва да вземете предвид и тяхната дебелина или ширина, тъй като твърде тънката опора може да се огъне или счупи под тежестта на оградата.

Как да започнете?

Преди да започнете работа, направете необходимите измервания на обекта, изкопайте дупки за основата на подпорите, монтирайте ги и ги напълнете с циментова замазка.Когато изчислявате височината на подпорите, помислете за разстоянието, на което ще преминат под земята.

За стандартна височина на оградата са подходящи стълбове с височина 3 метра, когато избирате различна височина, трябва да поръчате изрязването на опората директно в магазина, когато ги купувате, това значително ще опрости транспортирането и монтажните работи.

Характеристики и някои "трикове" при инсталиране на заварени огради

При подготовката на ями за опори трябва да се отбележи, че тяхната дълбочина трябва да бъде най-малко 40 см. При изливане на циментова смес опората трябва да се уплътни с камъчета или натрошен камък. Много е важно опората да е идеално равна.

Освен това вече се извършва монтаж на заварена ограда. За тази процедура ще ви трябват: ръкавици, заваръчна машина, комплект електроди, мелница или друго оборудване за рязане на метал.

При производството на такива огради мрежата е най-търсена сред купувачите. Когато правите заварена ограда от мрежа със специално покритие, трябва да се помни, че заваряването трябва да се извършва непрекъснато, тъй като вече няма да е възможно отново да заварявате мрежата или прътите.

Когато обмисляте различни варианти за заваряване на ограда, препоръчително е да разгледате снимки на готови заварени огради от всеки тип в интернет или на уебсайтовете на компании, участващи в създаването и монтажа на този тип огради, за да имате визуална представа на разликите между различните видове заваръчни огради един от друг.

Снимка на заварени огради


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор