Пилотна основа - ползи от употреба, видове, класификация и строителна технология (115 снимки)

От древни времена в предишните наводнени територии хората са строили сгради върху пилоти, които са задълбочени в почвата. Те създадоха купчини от трупи и ги забиха в земята ръчно - този проблем отне много време на строителите, но помогна да се издигне конструкцията с няколко метра, като по този начин се спаси имущество от наводнението.

И днес фундаментът от пилотен тип е много търсен, когато е необходимо да се построи къща върху слаба почва, тоест върху почва, която не е подходяща за традиционна фундаментна основа.

Технологията за основаване на пилоти има различни плюсове и минуси, включително:

 • възможността за самостоятелно подреждане без участието на специалисти;
 • малък брой земни работи;
 • достъпна цена на строителството;
 • висока степен на надеждност;
 • скорост на монтаж;
 • възможността за използване на слаби, както и доста блатисти почви;
 • невъзможността за организиране на склад в сградата;
 • необходимостта от надеждност на изчисленията;
 • проблематично е да се използва технологията на пилотната основа за едрозърнеста почва;
 • ако се срещне някакво препятствие по пътя на купчината, те не могат да бъдат натоварени.

Подреждане на пилотна основа

Купчините се създават по следния начин:

 • създават се кладенци;
 • оборудвани са арматурни рамки;
 • извършва се изливане на бетон;
 • създава се скара.

Работата трябва да започне с разрушаване на основата. Под пилотната основа, както е на снимката, си струва да се отбележи разположението на подпорите, както и местоположението на решетката. Подобна работа се извършва чрез шнур.

Създаването на отливка се извършва от джъмпери, стелажи от масив. Необходимо е да се предотврати повреда на маркировките по време на работа. Поставянето на опори под конструкцията се отбелязва изключително според изчисленията.

Пробиване

При инсталиране на пилотна основа броят на пилотите, които ще бъдат поставени по периметъра на конструкцията и фиксирани по отношение на основата, се определя въз основа на масата на бъдещата конструкция заедно с очакваните натоварвания.

Размерите на вътрешните пилоти се определят, като се вземе предвид натоварването, което идва от повърхността на пода, покрива, преградите, както и натоварванията по време на работа.

В процеса на изчисления е важно да запомните, че диаметърът на свредлото, използвано на ръка, не трябва да бъде по-малко от 300 mm. Ако е необходимо да се създаде кладенец от 600 ml, струва си да използвате електрически и моторизиран тип бормашина.

Бетониране, армиране

В края на пробиването е важно да се изработят покривни тръби, чиято горна част е направена от няколко слоя, след което тръбопроводът на основата се извършва с помощта на алуминиева тел. Тази част ще бъде кофражът. След това тръбата трябва да се постави в кладенеца.

След завършване на подреждането на кладенеца, за да се повиши надеждността на стълбовете, трябва да се оборудва рамка. Достатъчни са няколко пръта, свързани помежду си с напречни греди.

Вертикално разположените пръти за комбиниране на стълбовете, както и решетката, трябва да бъдат изведени малко по-високо от изсипаните части до височина, която достига височината на решетката. В края на монтажа бетонната смес се подава в рамковия кладенец, след което се уплътнява с вибратори.

Подреждане грил

Типът основа за пилото-решетка е конструкция, която свързва пилотите и също така ви позволява да осигурите еднакво разпределение на необходимото натоварване върху пилотите, почвата.

Има ниски скари, които се намират вкопани в земята, като част от товарите отиват в земята. Що се отнася до високите елементи, тяхното натоварване се прехвърля изцяло върху пилотите.

Преди да изградите повърхността на стената на конструкцията, струва си да проверите точността на маркировките в горната част на решетката и, ако е необходимо, да я изравните с циментов състав под монтажния хоризонт. За тези цели трябва да използвате ниво.

Ограничения при използването на основа от пилотен тип

Въпреки многобройните предимства и евтината цена на такава основа, такъв дизайн не е лишен от своите недостатъци, тоест ограничения, които предотвратяват използването им:

Възможност за слягане на основата при подреждане в набъбваща почва. Характеристиката на почвата се определя изключително в лабораторни условия.

При подреждането на пилотната основа има проблеми с изграждането на сутерена. Свободното пространство между купчините трябва да бъде запълнено по подобие на конструкцията на колонната основа. А това е допълнителен разход.

Така че, избирайки основата за бъдещи крайградски жилища, е важно да обмислите всички нюанси, за да вземете правилното решение. Без разбиране на детайлите, пилотната основа може да не е най-доброто решение за строителство, а истинска грешка.

Снимка на пилотната основа


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор