Люлеещи се врати - характеристики на монтажа на механични и автоматични модели (95 снимки)

Трудно е да си представим селска къща или вила без ограда и порта. Това виждат всички минувачи. Ето защо собствениците обръщат специално внимание на външния вид както на оградата, така и на портата. Основната цел на портата е защитна функция, тъй като те служат като надеждна бариера за проникването на непознати в къщата.

 

Обикновено фабричните порти имат стандартни размери, които не са подходящи за всички. И изработването на порти по индивидуални размери не е евтино удоволствие.

 

Идеалното решение на този проблем би било да направите порта със собствените си ръце. Става дума за това как да направите сами люлеещи се порти с порта, така че да са възможно най-надеждни и в същото време красиви, и ще обсъдим допълнително.

Люлеещи се врати - какви са те?

Всички, без изключение, са запознати с устройството на люлеещите се порти, тъй като идеята за тяхното производство е възникнала отдавна. С течение на времето дизайнът се подобри, материалите се промениха, но принципът на работа остана същият.

Класическите порти имат две крила, които могат да се отварят навън, навътре или в двете посоки (в зависимост от пантите). Ако има много малко място, можете да поставите портата в едно от крилата на портата - изглежда интересно и в същото време хармонично.

 

Люлеещите се врати могат да се различават по вид конструкция, вариант на дизайн, материал, от който са направени.Преди това дървените порти бяха най-популярни, но с появата на съвременни материали като профилиран метал или поликарбонат, дървото се използва все по-рядко.

Как да направите люлееща се порта със собствените си ръце?

Първата стъпка е да се определи размерът на бъдещата порта, както и материалите, от които ще бъдат направени. Въпреки че самият процес на създаване на порта не зависи по никакъв начин от избрания материал.

Основният дизайн на портата с люлеещи се врати включва наличието на елементи като:

 • рамка, която е в основата на бъдещите порти, поради което най-често се избира метал за нейното производство, по-рядко дърво;
  материал за обшивка на рамката - пряко зависи от това каква дебелина на метала е необходима за рамката (в зависимост от теглото на обшивката);
 • пантите трябва да бъдат избрани много внимателно, тъй като те трябва не само да издържат на теглото на цялата конструкция, но и на ежедневното натоварване при отваряне и затваряне на портата;
 • брави, резета (в зависимост от индивидуалните изисквания).

Днес най-често можете да намерите метални люлеещи се врати или ковани, които изглеждат луксозно. Вярно е, че цената на кованите е много по-висока от другите опции.

Обикновено работата по създаването на люлеещи се врати може да бъде разделена на 3 етапа

 • монтаж на стълбове, върху които в бъдеще ще бъдат закрепени листата на портата;
 • производството на самите порти;
 • окачване на портата на пантите, разположени на стълбовете.

 

На пръв поглед няма нищо сложно и неразбираемо в процеса на създаване на порта. Основното нещо е правилно да направите изчисления и да изберете материали. В този случай изготвянето на чертеж ще помогне, на който трябва да посочите размерите и как ще бъдат разположени основните детайли на бъдещата структура.

Листата на портата обикновено имат една напречна греда, но ако е необходимо, можете допълнително да използвате диагонални (за армировка).

При производството на рамка за люлеещи се порти важен момент е спазването на ъглите, от това зависи правилността на цялата конструкция като цяло. Ако няма достатъчно опит в заваряването, по-добре е да поверите този етап на специалист.

Най-дългият процес е инсталирането на стълбове. Освен това не самата инсталация отнема много време, а фактът, че те трябва да стоят. Това е необходимо, така че разтворът да се втвърди и стълбовете да не отиват настрани след окачване на крилата върху тях. Понякога това може да отнеме до седмица. Но в този случай бързането не е необходимо, в противен случай цялата работа може да бъде напразна.

Напоследък често се монтират електрически люлеещи се врати. Тази опция е по-сложна и ще изисква някои специални познания, за да се осигури правилна работа.

Люлеещи се врати - предимства и недостатъци

Основният недостатък на дизайна на люлеещите се порти е задължителното наличие на пространство за отварянето им (поне ширината на крилото).

Няма други недостатъци на добре направените летящи врати, но има много предимства.

Ето основните от тях:

 • простота на дизайна;
 • издръжливост;
 • надеждност;
 • универсалност;
 • размерите могат да бъдат всякакви (в зависимост от пропорциите);
 • разнообразен дизайн;
 • достъпна цена;
 • лекота на монтаж.

Създаването на люлеещи се врати със собствените си ръце е творчески процес, който определено ще доведе до изключителен дизайн.

В същото време дизайнът на портата може да бъде най-разнообразен.Ако е трудно да измислите сами дизайн, тогава многобройните снимки на люлеещи се порти, представени в интернет, ще ви помогнат да изберете най-добрия вариант.

Снимка на люлеещи се врати


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор