Основа на плочата - строителна технология и характеристики на приложение (95 снимки)

Основата на плочата е включена в категорията на най-трайните и надеждни конструкции, издигнати на етапа на нулевия цикъл на работа. По същата причина той е най-скъпият тип сред всички бази, подобни на него по функционалност.

Високата цена на такава основа се дължи на няколко фактора наведнъж:

 • първо, голяма сума се изразходва за закупуване на бетон, армировка и изолационни материали;
 • второ, фундаментната възглавница е масивен елемент, който се измерва въз основа на долната хоризонтална площ на къщата с добавяне на секции за стабилност от всяка страна. И освен това се взема предвид дебелината на конструкцията.

Значението на състоянието на почвата по време на монтажа на основата

В интернет, на страниците на строителните сайтове, често можете да намерите снимки на основата на плочата. Въпреки всички разходи, това е един от най-често срещаните видове основи в крайградската строителна зона.

Основните причини, поради които се препоръчва да се монтира плоча, е нестабилността (повишената подвижност) на почвите. Плочата се полага в земята, според изчислените от проектанта марки, независимо от мащаба на конструкцията.

В частния сектор е важна и оценката на почвата и съответното изчисление от специалист. На мястото може да има високо ниво на подпочвените води, а здравата фундаментна плоча в този случай се превръща в безспорен вариант за изграждане на вили и вили.

Впоследствие конструкцията, монтирана върху плочата, се получава сякаш "плаваща" под въздействието на силите на повдигане на почвата.

Предимства и недостатъци на полагането на основа от плоча

Устройството на основата на плочата, разбира се, има много предимства в допълнение към споменатите по-горе, които се занимават със слаби почви.

Други също толкова важни фактори се изразяват, както следва:

 • къща, построена върху подобна бетонна подложка, не подлежи на деформация.
 • монолитна плоча перфектно издържа на повишени силови ефекти. Повтаряйки, трябва да се каже, че върху такава плоча е възможно да се монтира триетажна тухлена конструкция, дървена или дървена къща.
 • в случай на устройство с плоча, няма нужда да инсталирате подова настилка. Това дава възможност да се спестят пари и да се получи или готов долен етаж между основния етаж и сутерена, или готов под в същото мазе.
 • извършване на монтаж на фундаментна плоча, трудоемкостта на изкопните работи е сведена до минимум. Достатъчно е да използвате багер.

Въпреки това ще е необходимо да се изравни и уплътни дъното на ямата. Но при такъв обем работа интензивността на труда ще бъде незначителна и не може да се сравни с извършването на подобни действия за изливане на бетон в лентова основа или по време на монтажа на опорни стълбове.

Един от недостатъците на монолитната възглавница, в допълнение към високата цена, е невъзможността да се построи къща, в която да има високо мазе. Ако имате нужда, ще трябва да задълбочите много плочата.

Има вариант за изграждане на цокъл върху плоча, но независимо от избраното действие, винаги трябва да похарчите много пари. Тази подредба не подхожда на всеки. Оттук и повишеният интерес към въпроса как да направите фундаментна плоча със собствените си ръце.

Самостоятелна работа

Всеки, който се интересува от подреждането на точно този тип основа за своя дом, винаги знае точно причината за този избор. Това може да бъде намаляване на времето за строителство, намаляване на разходите за труд и най-вече спестяване на пари.

Това е особено полезно, когато вършите работата сами. Услугите на професионални екипи са високо ценени. Напълно реалистично е да се извърши армиране и бетониране на плочата, разчитайки на собствената си сила.

Поради това майсторите строители често биват изоставени и поемат нещата в свои ръце. Изчислете основата на плочата, определете нейното местоположение.

Стъпка по стъпка оформление на работата по изграждането на фундаментната плоча

Технологията на фундаментната плоча включва няколко етапа:

 • Планиране на обекта за сградата.
 • Устройството на плитко заровена яма.
 • Устройство за пясъчна подложка с дебелина 10 см.
 • Монтаж на бетонова основа (подпорна част под основната плоча). Степен на смес B7.5.
 • Поставяне на кофража на прогнозната височина на плочата и полагане на армировка в нея. Диаметърът на основните пръти е 12 мм. Тел за плетене за свързване на пръти и образуване на обща рамка има напречно сечение 8 мм.
 • Изливане на основната бетонна смес.

В тази форма основата все още не може да се счита за готова. Пълната готовност ще дойде след 28 дни. Работата по грундиране на страничните повърхности с грунд може да се извърши след изчакване на 70% настройка.

Технологията изглежда много проста, но не трябва да се правите на гений, който може да направи всичко наведнъж. Винаги е по-добре да проучите задълбочено темата за бетонирането. Вижте основата на плочата в разрез. Местоположението на армировката, редът на лигиране с тел.

Не забравяйте да маркирате и начертаете разширителна фуга в бетон. Може би това ще бъде първият, но не и последният полезен опит за всеки.

Снимка на основата на плочата


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор