Кофраж за основата - 110 снимки на изграждане и укрепване на конструкцията със собствените си ръце

Основата се излива, като правило, в специален кофраж, направен по правилата в съответствие с необходимите стандарти. Статията разглежда различни видове кофраж, предоставя изчисления и инструкции, които ще ви позволят да направите сами конструкции.

Важно е да решите преди да започнете работа каква ще бъде основата на бъдещата структура, това ще ви позволи да вземете решение за материала на производство.

Строително производство

Вижте снимката на кофража за основата, той е направен от различни материали:

Метал

Тази опция е универсална, но се счита за най-скъпата, тя се сглобява от стоманени листове с дебелина 1 или 2 mm.

Метален кофраж е необходим за подреждане на лента и други видове монолитна основа. Армировката е заварена към стоманените листове, от които е направен кофражът, като по този начин се увеличава твърдостта на основата.

Удобен е за обработка на метал, лесно се огъва, като взема желаната форма за бетонна основа. Основният недостатък на металния кофраж е неговата висока цена, струва повече от всички останали.

Железобетон

Този сорт не е евтин, кофражът е направен от бетонни плочи. Дебелината на плочите влияе върху консумацията на бетон, можете да спестите от изграждането на основата, като същевременно запазите важни структурни свойства.

Минусът на стоманобетонните плочи е голямото им тегло, за да ги монтира, собственикът на парцела трябва да наеме специално оборудване. Когато се вземат готови плочи за кофраж, тогава при липса на един размер се монтират дистанционери, което увеличава цената на конструкцията.

стиропор

Тази практична висококачествена опция заслужава вашето внимание, конструкцията е сглобена от блокове от пенополистирол.

Отделните елементи се сглобяват лесно: лесно се обработват до желаната форма. Сред недостатъците отбелязваме високата цена и трудностите при избора на структурни елементи като ъгли.

импровизирани материали

Различни видове кофраж за основата могат да бъдат направени от това, което капитанът разполага: шисти, профилирани листове и други материали.

Основното е да получите дизайн без големи пропуски, големият му плюс е евтиността, но има и недостатъци.

Минуси на кофража:

  • Сложен монтаж;
  • Има голяма вероятност от изтичане на бетонната смес;
  • Недостатъчно висока носеща способност;
  • Необходимостта от допълнителна инсталация на опори с клинове.

Този сорт може безопасно да се използва за изграждане на малки стопански постройки.

дърво

Много хора знаят как да направят кофраж за основата на шперплат с дъски, тази опция се счита за най-популярната. Сред предимствата е необходимо да се спомене наличието на материали и тяхната ниска цена, дървените елементи са лесни за сглобяване, не е необходимо да се използват професионални инструменти.

Сред недостатъците е необходимо да се подчертае необходимостта от укрепване на конструкцията чрез инсталиране на допълнителни елементи, което се изисква в някои ситуации, това ще е необходимо, когато размерите на материалите за създаване на конструкцията са различни.

Как да направите необходимите изчисления?

Следва пример за изчисления за дървен кофраж: за производството на конструкцията са използвани дъски с дължина 600 cm, дебелина 2,5 cm и ширина от 10 до 15 cm.

За да направите изчисление, трябва да разделите основата на дължината на дъската, да разделите височината на основата на ширината на дъската, да умножите получените стойности.В резултат на това ще получите броя на дъските, необходими за създаването на конструкцията, средната стойност е 40-65 елемента на 1 m3, точният брой се определя в зависимост от ширината.

Ще трябва да закупите лента, за да фиксирате допълнителни елементи и дистанционни елементи, те ви позволяват да укрепите системата. Не забравяйте да вземете предвид цената на армировъчни пръти, крепежни елементи и инструменти, които майсторът няма под ръка. Можете също така да наемете конструкция на строителна площадка, която ще струва малко по-малко, отколкото да я подредите сами.

Неподвижен и сваляем кофраж

Монтажът на кофража на основата е по-бърз, ако се използва конструкция от несменяем тип. Такъв кофраж остава в основата след изливането на бетон, той се сглобява от импровизирани средства, включително DSP или фазер. Кухите метални или азбестови тръби могат да служат като кофраж за колонна основа.

Подвижният кофраж е направен от дървени дъски, строителната площадка е предварително почистена от отломки и са направени маркировки за проекта.

След това прътите се забиват около периметъра отвън, прикрепете към тях основните структурни елементи. Използвайте винтове с пирони като крепежни елементи; шпилките ще добавят допълнителна твърдост към системата.

В кофража не трябва да има големи празнини, празнините трябва да бъдат запечатани с помощта на импровизирани материали. Ако ширината на празнината е повече от 5 мм, бетонната смес ще проникне в нея, пластмасов филм, фиксиран върху вътрешните стени на конструкцията, ще помогне да се предотврати изтичане.

Фото кофраж за основата

Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор