Монолитна основа - когато се прилага, плюсове, минуси и строителна технология (100 снимки)

По време на капиталното строителство на къща най-добрият вариант за нейната основа ще бъде стоманобетонна монолитна основа поради високата си якост и лоялност към всяка почва. В допълнение, животът на цялата къща зависи от надеждността на основата, което означава, че в този случай е по-добре да не се пести от качеството на материалите.

Предимства и недостатъци

Най-често монолитните основи се използват при изграждането на частни жилищни сгради или стопански постройки. При изграждането на сутерен в къща, монолитният също ще бъде безусловна опция за основата. За да разберете по-добре какво е това, струва си да разгледате разрезна снимка на монолитна основа.

Сред предимствата му са следните:

  • способността да издържа на повишени натоварвания поради своята здравина;
  • сеизмична устойчивост, тъй като основата може да бъде оборудвана навсякъде;
  • устойчивост на различни климатични условия, почвени условия с понижаване или повишаване на температурата;
  • възможността за устройство дори на проблемни почви (дълбочини, пясъци) и близкото местоположение на подземните води, включително на болтове или торфени блата;
  • не изисква отделно запълване на пода, предотвратява проникването на подземни води и замръзване, докато няма нужда от устройство за трупи;
  • няма пукнатини в основата;
  • прост процес на изграждане на основа без използване на специална механизация;
  • способността да издържа дори на два етажа.

Разновидности на основи

Монолитните основи са разделени на видове:

Плоча - представлява здрава стоманобетонна плоча дълбоко в земята. На свой ред се произвежда или на специална основа, или на лента под формата на трапец. В първия случай не се изисква монтаж на плочата до дълбочината на замръзване на почвата, което значително спестява разхода на материал.

Колона - това са стълбове, свързани с решетка, които са монтирани по целия периметър на къщата. Такава основа обикновено се задълбочава или плитко - за леки сгради, или по-дълбоко - в случай на изграждане на два етажа.

Подготовка на земята

Преди изливането на основата е необходимо да се извършат работи по изчистване на земята за строителство от растителност чрез отрязване на горния слой на земята с булдозер на дълбочина 1,5 м. Глинестият слой на ямата трябва да бъде заменен с чакъл или пясък.

Основното нещо, което трябва да запомните е, че колкото по-тежка е строителната конструкция, толкова по-дебела е основата, която трябва да направите. Най-често използваните плочи са с дебелина 40 cm, но в изключителни случаи тяхната стойност може да достигне 1,5 m.

С помощта на нивото на сградата повърхността се изравнява, за да се избегнат ненужни наклони, които могат да провокират разрушаването на основата.

Устройство за кофраж

По правило за изграждането на кофража се използват дъски с дебелина 25 mm или повече. Не забравяйте да изградите дистанционери за по-голяма твърдост на конструкцията, след като я проверите с ритник. Ако кофражът е издържал, тогава конструкцията е достатъчно здрава.

Устройство за хидроизолация

Устройството на монолитна основа включва задължителното изграждане на дренажна система, хидроизолация и топлоизолация.

За целта се използват подходящи дренажни, хидро- и топлоизолационни материали с високо качество. например пластмасова обвивка или покривен филц.

процес на укрепване

За да подсилите основата, ще ви трябват метални пръти с диаметър 16 мм, които се полагат напречно на два реда: горен и долен. Разстоянието от повърхността трябва да бъде около 5 см. Стъпката между решетките е около 20 см.

Пръчките са свързани с тел от неръждаема стомана. При желание е възможно пода да се оборудва с подово отопление. За да направите това, трябва да използвате специална решетка.

 

Изливане на основа

За изливане си струва да използвате висококачествен бетон. Например, марки M300 и по-високи с коефициент на водоустойчивост над W8, устойчивост на замръзване - F200 или повече, мобилност - P3.

Пълненето се извършва еднократно. След това изсъхва известно време до пълно изсъхване. Едва след това можете да преминете към следващите стъпки.

С правилното изчисление и изграждане на монолитна основа сами, основата на къщата ви ще бъде здрава и неуязвима.

Снимка на монолитна основа

Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор