Лентова основа: конструктивни характеристики и основни етапи на строителство (135 снимки)

Лентовата основа е един от най-популярните и достъпни видове основи, използвани в частното строителство. Използва се при подреждането на летни вили (беседки, ферми, бани и много други), изграждането на гаражи и жилищни сгради. Много често лентовата основа се използва за монтиране на огради, за да се избегне евентуална деформация на оградата поради слаба почва.

Такава основа се отличава с надеждност и високо качество, ниска цена и лекота на производство. Почти всеки, познавайки характеристиките на обекта и производствената технология, може да изгради такава основа.

Видове ивични основи

Основата на лентовата основа за къщата е разделена на: монолитна и сглобяема.

Монолитната основа е цялостна конструкция, състояща се от бетонна лента и стоманена армировка, която се характеризира с ниска цена и най-високи експлоатационни характеристики. Като правило се използва в райони с нисък поток на подземни води.

Сглобяемата конструкция е направена от блокове, подредени вертикално. При инсталиране на такава основа не се изисква носеща възглавница и уплътняване на почвата.

Дълбочината на лентовата основа може да бъде класифицирана по различни начини:

  • Стойност не повече от 40 сантиметра се нарича плитка основа;
  • Повече от 40 сантиметра размер се счита за заровен.

Дълбочината се изчислява въз основа на възможностите на почвата, какво натоварване може да издържи. Например за дървена къща тази характеристика може да не е много голяма.

Как да направите лентова основа?

При проектирането на този тип фундамент е необходимо стриктно да се спазва технологията.

Подготвителен етап

На първо място, е необходимо да се подготви място за строителство: изчистете мястото, изкоренете цялата растителност, премахнете ненужните сгради. Преди извършване на работа се препоръчва да се отстрани и разхлаби горният слой на почвата (около 30 сантиметра), за да се предотврати обитаването на копаещи животни.

Уплътняването на почвата е една от най-важните производствени стъпки, която не бива да се пренебрегва. Ако това не бъде направено, с течение на времето, под тежестта на конструкцията, подземните проходи ще се срутят и основата ще започне да провисва.

Маркиране и подготовка на основата

След това с помощта на тел или въдица, подсилени пръти, рулетка и ъгломер се правят маркировки. Правилно е да започнете работа с монтажа на външни стени на бъдещата конструкция, свързани помежду си под равен ъгъл. С помощта на лазерна рулетка дори начинаещ майстор може да изчисли ъгъл от 90 градуса.

В зависимост от параметрите на цялата конструкция се изчислява ширината на основата. Стандартната дебелина се счита за 40 см.

кофраж

Следващата стъпка е изкопаването на окопи и инсталирането на кофража. Работата започва от по-нисък ъгъл. С помощта на отвес се изкопават строго вертикални стени, а специално хидравлично ниво определя равната повърхност на пистата, която е покрита с 15-сантиметров слой пясък. Такава възглавница трябва да бъде запечатана с вода и покрита с покривен материал, пластмасова обвивка или други видове хидроизолационни материали.

Съвременните строителни технологии позволяват използването на специални смеси, които проникват в самата дълбочина на разтвора. В зависимост от финансовите възможности се използва един или друг метод.

От вътрешната страна на конструкцията се монтират крепежни елементи за кофраж (самонарезни винтове и винтове).Това улеснява следващия етап от разглобяването.

Височината на кофража трябва да бъде разположена най-малко 30 сантиметра над нивото на земята.

При сглобяването и монтажа на дървена ограда се вземат предвид местата за вентилационни и комуникационни тръби.

Укрепване на лентови основи

От пръти (стандартни 12 милиметра) и тел за плетене се прави метална рамка с 30 см квадратни клетки.

Някои експерти може да препоръчат използването на заваряване вместо тел. Този метод също се използва, но е по-податлив на заваряване.

Рамката започва да се полага на малко разстояние (около половин метър) от основата на изкопа и кофражните стени. Тази техника увеличава издръжливостта на конструкцията и елиминира възможността за ръжда от подземни източници.

Изливане на бетон

Работата се извършва на няколко етапа. Всеки слой с дебелина 20 сантиметра се уплътнява. Не забравяйте да потупате кофражните стени по целия периметър, така че да не се забият в разтвора.

Готовата повърхност е пробита с армирани пръти за отстраняване на попадналия вътре въздух. На последния етап основата се сравнява с мистрия и се почуква с дървен чук.

Струва си да се помни, че сместа се излива от височина не повече от два метра, така че бетонът да не се разслоява. Средната продължителност на втвърдяване и сушене е 1-1,5 месеца.

Препоръчва се в горещия сезон, за да не изсъхне основата, да се излее с вода. При лошо време (дъжд и сняг) покрийте с пластмасова обвивка или покривен материал.

Производството на лентовата основа е завършено и остава само последният етап - хидроизолация и засипване. След приключване на цялата работа основата е украсена с изкуствен или естествен камък.

Снимка на лентовата основа


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор