Ковани порти: избор от готови решения и дизайнерски идеи за правене на собствени ръце (85 снимки)

Красивите ковани порти винаги са привличали вниманието на минувачите. От векове портите с ковани елементи и кованите порти са били използвани за ограждане.

Направи си сам порти?

Отминаха дните, когато почти всеки знаеше как да държи тежък чук в ръцете си. Благодарение на съвременните технологии стана възможно да се произвеждат ковани елементи за порти без специално оборудване и знания.

За да произведете кована порта със собствените си ръце, ще ви е необходима малка стая, където можете да започнете работа, наковалня, шлифовъчна машина, менгеме, мелница, както и машина за заваряване, машини за студено коване.

Първоначално трябва да вземете решение за дизайна на бъдещата порта и да нарисувате скица или чертеж. Опитайте се да предадете всички подробности възможно най-точно. Не забравяйте за мащабирането.

След това можете да изрежете необходимите детайли с помощта на мелница. Рамката трябва да бъде сглобена на маса за заваряване или на пода, ако нямате такава маса. Най-важното - не забравяйте да погледнете скиците на ковани порти, за да не сбъркате с размерите, модела и пропорциите.

За коване - загрейте заготовката до около 300 градуса и загрейте до максимална температура. Извадете го от фурната. С помощта на удари с чук - уплътнете заготовката. По време на кримпването се отстранява котлен камък, който се появява при нагряване.

Портата се състои от няколко елемента - рамка, навес, шарка, опора и брави.Подпора - това са метални елементи, които са необходими за фиксиране на портата. Основната структура е рамката. Всички сенници са свързващи елементи. С помощта на ковани части можете да украсите продукта си.

За да направите малки къдрици, трябва малко да завъртите детайлите. Най-важното е да наблюдавате симетрията на къдриците от двете страни.

Препоръка - не спускайте детайла в студена вода (обикновено това се прави, така че детайлът да се охлади по-бързо). Оставете да изстине на въздух.

След като извършите всички необходими процедури с коване, ще можете да започнете да рисувате продукти. Отнесете се към това с голяма отговорност. Непосредствено преди да нанесете боя върху оградата, е необходимо да избършете портата от прах, който се е утаил върху нея. Не забравяйте да обезмаслите всички елементи. Нанесете добър слой грунд.

За да боядисате продукта, използвайте висококачествена боя за метал. Въпреки факта, че такива бои са по-скъпи, бъдете сигурни, че техният експлоатационен живот ще изплати всички средства, инвестирани в боята.

Не забравяйте за точките на закрепване на скоби и къдрици - по-добре е да „запълните“ такива места с боя. Ако искате вашата порта да изглежда състарена, можете да нанесете патина върху боята. Този продукт изглежда много по-добре. Нанесете патината полусуха, на малък слой с широка четка.

Портата може да бъде окачена почти в самия край. За да направите това, трябва да използвате точкови сенници. Един от тези сенници трябва да бъде оборудван с щифт, а другият с жлеб. Свържете сегмента с щифта чрез заваряване към вертикалния профил на основата.

Към монтажната част на портата ще трябва да се свърже елемент с жлеб.Не забравяйте, че всички шевове, които се появяват след използване на заваряване, трябва да бъдат почистени.

Ако всички тези процеси изглеждат доста дълги и трудоемки за вас, можете да използвате по-лесен вариант - закупете всички части в магазина. По този начин всички ковани елементи (къдрици или шарки) могат да бъдат закупени предварително. След това те ще трябва да бъдат прикрепени към рамката на готовата порта. Поставете всички детайли в чертежа, от който се нуждаете. Следете за симетрия.

Всички ковани продукти трябва да бъдат монтирани на здрава и надеждна основа. Полюсите са най-добре бетонирани. Това ще ги укрепи доста силно.

красива ограда

Гледайки снимките на ковани порти, винаги се възхищаваме на работата на майсторите и красотата на техните продукти. Такива вратички и порти ще помогнат за визуално облагородяване на сайта, както и за защита от нежелани гости.

Ако желаете, можете да направите различни модели на вашата ограда и порта. Благодарение на съвременната технология можете да нарисувате почти всеки модел и да го изковате.

Снимка на ковани порти


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор