Тухлена ограда - инструкции за изграждане на основните разновидности (110 снимки)

Специална монументалност и надеждност винаги излъчват тухлени огради. Такива огради не само изглеждат естетически привлекателни, но и осигуряват защита на цялата къща, не се страхуват от различни природни бедствия.

Предимства на дизайна

Тухлената ограда е доста здрав и надежден дизайн. Той е огнеустойчив, издръжлив, издържа на въздействието на природни фактори. Например, ако изградите стена с една тухлена зидария, тогава тя лесно ще издържи натоварването от вятър при скорост на вятъра до 15 m / s. Защитата е непретенциозна при напускане, не се нуждае от специално почистване или оцветяване.

Разнообразие от блокове, които се различават по форма и размер, ще ви позволи да изберете правилното стилистично решение и успешно да впишете оградата в пейзажа и интериора на къщата. Така че оригиналната ограда с тухлени стълбове ще бъде чудесна украса за селски парцел.

Но има, разбира се, някои недостатъци, които трябва да се вземат предвид при планирането на строителни работи:

  • възможността за ефлоресценция под формата на бяла плака;
  • необходимостта от използване само на висококачествен материал за зидария;
  • висока цена и сложност на строителството.

Подготвителна работа

За да изградите ограда, трябва предварително да подготвите необходимия материал - чакъл с пясък, армировъчни пръти, циментов състав и тухлени блокове. За тухлена зидария ще трябва да разредите специален разтвор от цимент, пясък и вода. Понякога се добавят пластификатори.Обемът на партидата се изчислява въз основа на часа непрекъсната работа.

Важно е да изберете правилната тухла. Материалът трябва да е с високо качество. По-скъпата и надеждна облицовъчна тухла не изисква допълнителни довършителни работи. Стената ще бъде естетически приятна.

Но керамичните тухли с грапава повърхност могат да придадат на вашата сграда оригинален вид. Стандартната червена тухла впоследствие се измазва или оставя недовършена. Пожароустойчивият или устойчив на замръзване материал придава на оградата по-голяма здравина и устойчивост на атмосферни фактори.

За да може структурата да има висококачествен външен вид, както на снимката на тухлени огради, препоръчително е правилно да се изчисли необходимостта от блокове. За еднотипна зидария 100 броя на 1 кв. м, а за двойно - вече 200 единици.

Декоративните огради са изградени в една или една и половина тухли, но за по-издръжливи огради със защитна функция е необходима двойна зидария. Височината може да бъде от половин метър до 3,5 m.

Преди да започнете работа, е необходимо да направите измервания, като вземете предвид периметъра на конструкцията, качеството на почвата и наличието на капки. За да бъде конструкцията твърда и издръжлива, препоръчително е да посочите дизайна на тухлените стълбове още в чертежите.

Стъпката на монтаж на такива стълбове може да бъде в рамките на 2-3 м и дори до 6 м. Мястото за монтаж трябва да бъде почистено от отломки, трева и друга растителност.

Подреждане на основата

За онези майстори, които решат самостоятелно да отговорят на въпроса как да направят тухлена ограда със собствените си ръце, нашите прости инструкции ще помогнат. В този случай първият много важен етап е изграждането на основата.

Маркировка на парцела

По протежение на стените на планирания изкоп трябва да се забият колчета на интервали до 1 m.Между тях е опъната връв. Важно е да маркирате своевременно точките на закрепване на стълбовете, както и закрепването на портата и портата. Всички ъгли трябва да имат параметър от 90 градуса, за който се използва квадрат.

Създаване на фондация

Основата за тухлена ограда се избира като правило от лентов тип. Въпреки това, ако има разлики във височината на обекта, препоръчително е да се изгради колонна основа.

Дълбочината на структурата на лентата трябва да бъде най-малко 60-70 см, но много професионалисти препоръчват да се увеличи до 1 м. Ширината на изкопа се определя от характеристиките на зидарията, но 60-65 см по-широка от самата конструкция. В местата на монтиране на стълбове се забиват метални тръби за укрепване на конструкцията.

На дъното на изкопа е препоръчително да се изгради дренажна възглавница от 10-15 см слой пясък и чакъл. След това се монтира кофражът от дъските, за да се получи равномерна горна повърхност. Върху дренажната възглавница се полага армираща мрежа - пръти, изплетени в мрежа с помощта на стоманена тел.

Бетонният разтвор се излива в изкопа отгоре. За производството му се вземат цимент, трошен камък и пясък в съотношение 1: 3: 3. След това повърхността се изравнява и се освобождава въздух. За да направите това, повърхността се пробива с прът на няколко места.

Пълнежът трябва да се покрие и да престои 7-10 дни, за да набере сила, след което кофражът може да се отстрани. Пълното втвърдяване настъпва след 3-4 седмици.

Монтаж на опори

Стълбовете могат да бъдат един и половина в 1,5 тухли или двойни в 2 блока. За здравина се използва подсилваща армировка. Празнините между монтираните тръби и тухлената обвивка се запълват с бетон. Понякога в тези пространства се добавят натрошени тухли и едва след това хоросан. Дизайнът на опорите трябва да бъде строго вертикален.

След 2-2,5 седмици зидарията трябва да се третира с разтвор от бели петна и да се покрие с капачки отгоре срещу натрупване на вода.

Характеристики на зиданата ограда

Преди да започнете работа, тухлата трябва да се накисне във вода. Полагането се извършва с маламашка върху разтвор от цимент, пясък и вода. Едноредовата зидария е стандартното решение за подреждане на ограда, но при планиране на високи конструкции е препоръчително да се използва двойна.

Тухлата първо се поставя по целия периметър на основата в няколко реда. В същото време поръчките се подреждат с пирони в ъглите.

Правилността на работата може да се контролира с канап или постоянно движеща се дъска. Шевовете се обработват със стандартен разтвор или специални съединения. Цялата оградна тъкан трябва да бъде надеждно хидроизолирана.

Популярна е тухлена ограда с велпапе. Ако участъците са направени от този материал или например от дърво, тогава първо трябва да се изгради рамка от тръба 20x40 mm. След това върху него се фиксират 2 джъмпера. Всички шевове са почистени, полирани, а листовете са грундирани и обработени с емайл. Вълнообразната плоскост е прикрепена към преградите с помощта на самонарезни винтове с уплътнение през вълната.

Тухлената ограда с коване също изглежда доста привлекателна. Този метод е подходящ за декориране на велпапе. Елементите за коване също ще украсят портата или портата.

Понякога оградата трябва да бъде облицована с камък, мъниста, гранит. На повърхността на оградата се полага мрежа от клетъчен или заварен тип. След това равнината се измазва с добавяне на едрозърнест пълнител, за да се визуализира грапавостта.

Когато мазилката изсъхне се почиства и се започва облицовката с камък и замазка от пясък и цимент в съотношение 2:1. Сместа се нанася върху плочките, докато размерът на шевовете трябва да бъде не повече от 1,5 см. В резултат на такава работа можете да изградите естетически привлекателна и надеждна тухлена ограда.

Снимка на тухлени огради


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор