Направи си сам порта - лесни идеи и най-добрите решения направи си сам. 115 снимки и препоръки за изграждане

Красивите домашни порти, изработени от дърво, решетка, мрежа или велпапе, могат да украсят всеки личен парцел, особено ако подходите творчески към тяхното производство. Самият процес няма да отнеме много време, пари и инструменти, а размерът, формата и външният вид на портата могат да бъдат напълно индивидуални.

По-долу има пет опции за инструкции стъпка по стъпка за изработване на порта със собствените си ръце със снимка и подробно описание.

Вариант 1 - Дървен

Основата за дървена порта може да бъде масивно дърво, шперплат, греди или ограда, в зависимост от желания резултат. Тялото е изработено от метален профил, заварен с правоъгълник, или греди, свързани с крепежни елементи или метални скоби, ъгли във формата на буквата "Z" или правоъгълник с наклонена напречна греда.

Шарнирната рамка е прикрепена към опората на стълба и след това подготвената външна рамка е фиксирана върху основата. Шперплатът се използва като твърда плоча, а оградата и дъските могат да бъдат поставени близо една до друга, на известно разстояние и дори на различни нива.

Последният етап включва инсталиране на резе, дръжка, кука, както и боядисване на продукта, нанасяне на рисунки и слой лак.

Възможни са обаче и по-експериментални варианти. Например, асиметрична порта може да бъде направена от оголени и обработени дебели клони или рамка от пръчки, преплетени с лоза или розова градина.

Вариант 2 - От велпапе

Металните порти, изработени от велпапе, ще бъдат по-надеждни и издръжливи. За производството на рамката е желателно да се използват тръби, подобни на рамката на оградата, и да се заваряват заедно и към носещите стълбове. За укрепване на конструкцията се препоръчва да се заварява напречна хоризонтална или вертикална напречна греда.

Важно е постоянно да почиствате и шлайфате шевовете, за да направите портата гладка и естетична. Освен това рамката е обработена със специални антикорозионни средства.

Монтажът на велпапето се извършва с помощта на бормашина и пистолет за нитове или самонарезни винтове, а на последния етап се монтират облицовки, дръжки, ключалка или резе.

Вариант 3 - От решетката

Най-простият модел е верижна порта, която може да бъде направена възможно най-скоро. За да направите това, в земята се монтират две метални опори, а между тях се опъва и фиксира мрежа. Този дизайн е подходящ за поставяне вътре в сайта, тъй като прозрачността не винаги е приятна и безопасна. По-добре е да украсите продукта с ярка картина на рамката.

Вариант 4 - От лопати и вили

Необичайно решение за порта за градина или градинска площ, разделена с ограда, ще бъде ограда, изработена от стари инструменти.

И така, ненужните лопати, вилици, гребла, коса се закрепват вертикално или хоризонтално към рамка, изработена от прави тесни греди, клони, след което продуктът се подравнява по периметъра и се боядисва в един цвят.

Вариант 5 - Ковано

Най-сложната от гледна точка на технологията и невероятно красива като резултат е кована порта, завладяваща със своите ажурни, невероятни шарки и извивки. Вярно е, че за такова чудо е необходима поне машина за заваряване и като максимум мелница, устройство за спирално усукване, пистолет за пръскане и менгеме.

Но основата на портата може да бъде всички метални остатъци, които се намират в домакинството, пръти, плочи, решетки и дори счупен велосипед.

След като разположихме всички налични елементи на земята и им придадохме необходимата форма и размер, пристъпваме към заваряване, боядисване и закрепване към оградата.

Съвети и трикове

Преди да направите порта със собствените си ръце, препоръчително е да прочетете някои съвети:

  • Чертежите на портата трябва да включват данни за размерите, местоположението на пантите, трупите, напречните греди, ключалките, клапаните, дръжките, дълбочината на монтаж на опори в земята;
  • Готовата порта може да бъде украсена с ажурна козирка, издълбан кант или пощенска кутия;
  • Входът може да бъде в същата цветова схема като оградата или, напротив, да има контрастен нюанс;
  • Черните панти и ключалки са в перфектна хармония с дървото.

Домашната порта ще се превърне в необичайна и ярка декорация на сайта, ако подходите към нейното производство възможно най-креативно, без да се страхувате да поемате рискове, да експериментирате и да използвате необичайни неща.

Всичко може да стане основа за бъдещ продукт, основното е да не забравяте първо да съставите план и чертеж, да изчислите размерите и да се съсредоточите върху комбинацията със съществуващия дизайн на къщата и оградата.

Направи си сам снимка на портата


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор