Порта от велпапе - съвети за избор на оптимален дизайн. 75 монтажни снимки

Днес портите от велпапе са много популярни, тъй като този материал се счита за практичен и евтин и няма да е трудно да направите такова нещо сами.

Избор на материал

Декингът може да бъде от различни видове (маркировка):

 • носещ лист, който е означен VN. Този тип ще бъде един от трайните материали, понякога те дори покриват покрива, тъй като има високо гофриране и се различава от другите по дебелина, поради което носещият лист е твърд и с допълнителен жлеб; в същото време не може да се каже, че най-добрите порти ще излязат от този вид материал;
 • подстенно - носещо велпапе - НС. - универсален е;
 • стена - С, става само за стени.

Разбира се, искате портата да бъде не само издръжлива, но и красива на външен вид, така че потърсете възможни допълнителни детайли, като височина на вълната, рамка, цвят и т.н. За да изберете нещо, разгледайте по-отблизо вратите, изработени от велпапе, на снимките в Интернет.

Какво е необходимо за производството на порти

Избрахме желаната порта, сега подгответе инструментите, за да направите порта от велпапе със собствените си ръце. Тези инструменти включват:

 • площад на сградата;
 • електрозаваряване;
 • лопата и градинска бормашина;
 • дълго ниво или отвес;
 • акумулаторна бормашина с допълнителни елементи;
 • специална шлифовъчна машина;
 • ролетка, маркер.

Измерваме размерите на портата

Параметрите на вратата могат да бъдат всякакви, което е много удобно. Когато определяте размера, изчислете ширината и височината.

Приемливата ширина на портата ще бъде 1 метър, удобна е с това, че позволява да се носят големи предмети. Ако ширината е направена повече от метър, тогава вратата бързо ще се износи, тъй като големият размер ще повлияе на пантите или платното й ще се изкриви.

Оптималната височина на портата трябва да бъде не повече от 2 метра, в противен случай няма да има естетически вид.

Монтаж на вратичка

Има няколко начина за инсталиране на порта от профилиран лист:

 • с помощта на метални тръби, към които е прикрепена оградата;
 • със стълбове от тухли или камък.

На практика предпочитат първия вариант - закрепване към метални тръби, тъй като монтажът им е много по-практичен.

За да монтирате опорните стълбове, трябва да изкопаете дупка с дълбочина повече от 1 метър с приблизителни размери 300x300. Когато копаете дупки, обърнете внимание на земята. При скалиста почва дълбочината може да бъде до един метър, а ако почвата е глинеста, тогава дълбочината копае повече от 1 метър.

Като такива опорни стълбове можете да използвате профилна тръба. Важно е опорните стълбове да са монтирани на достатъчна дълбочина, в противен случай ще настъпят промени в платното и рамката.

Преди да монтирате опорните стълбове в ямата, дъното му е покрито с развалини, след което стълбовете вече са вкопани, които трябва да бъдат поставени вертикално и излети с бетон. След седмица можете да се придържате към портата, не можете да го направите веднага, защото трябва да изчакате, докато бетонът се втвърди. Горната част на колоната трябва да бъде затворена от влага.

Поддържащите стълбове, изработени от камък или тухла, ще заемат много повече място и ще е необходима прилична дълбочина.Те не са толкова практични, при инсталирането им е наложително да се използват помощни материали, които изискват допълнителни елементи, като метална тръба и ипотеки.

Рамка и обков

За портата трябва да направите рамка от профилна тръба, след като начертаете шаблон. Тръбата не трябва да е ръждясала. За да улесните монтажа на порта, изработена от велпапе с ключалка, използвайте напречните греди, които се вкарват между страните на рамката.

Всички възможни елементи на бъдещата порта са фиксирани чрез заваряване. Преди да фиксирате частите, е по-добре да ги фиксирате. Изработихме рамката на портата, пристъпихме към обкова, закрепихме към нея панти, планки, избрахме брава, в допълнение към която можете да използвате допълнителни части от капака на вратата за по-голяма сигурност и маркирате местата, където ще закрепите дръжка.

Монтаж на портата върху носещите стълбове

Избрахме арматурата, сглобихме рамката на портата, изчакахме бетона да се втвърди и пристъпихме към монтажа на портата. Необходимо е да се измери точното закрепване на вратата във вертикално положение, оставяйки празнина отдолу най-малко 1 см. Измерихме и маркирахме точките на закрепване на портата, след което я фиксираме към опората чрез заваряване. Сега закрепваме бримките чрез заваряване само с непрекъснат шев.

След това подготвяме фиксираната част за шиене. На първо място, ние смиламе, премахваме ръжда и грунд, боядисваме със специална боя. Опитваме се да затворим замъка с нещо.

Облицовка и дизайн на вратите

Когато боята изсъхне, зашиваме крилото на портата с лист от профила, който закрепваме със саморазкрои. Не е необходимо, но е възможно портата да се тапицира от всички страни с дъски, поради което тя ще бъде по-издръжлива. След това можете да инсталирате подложки за ключалката и дръжката.

Има различни видове порти, дизайнът зависи от въображението и материалните възможности. Обърнете внимание на коването - може да бъде закупено в специализиран магазин, като декорация на портата, ще изглежда грандиозно. Ако искате да спестите пари, оставете обикновена врата без декорация.

Фото порти от велпапе


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор