Дълбочина на основата - 130 снимки, диаграми и таблици за определяне на дълбочината на полагане на различни видове основи

Правилното изчисляване на дълбочината на основата е ключът към висококачественото строителство. За всеки тип конструкция се разграничават няколко вида вдлъбнатини. Преди да се сблъскаме с процеса на изграждане, повечето от нас имат въпрос: „За какво е основата?“. Всъщност всичко е съвсем просто. Няколко вида влияние действат върху бъдещата структура: гравитация, движение на подземните води и климатични условия.

Ето защо здравата основа помага да се спаси сградата. В нашия материал ще научите каква трябва да бъде дълбочината на основата. Освен това тук се показват всички тънкости на работния процес, което ще ви позволи да избегнете често срещани грешки.

Често срещани митове за дълбочината на основата

Мнозина са на мнение, че колкото по-дълбока е ямата под основата, толкова по-добре. Всъщност не е. Тази техника се ръководи от безскрупулни разработчици. В резултат на това успяват да спестят доста прилична сума.

Само висококвалифициран специалист може да определи точното местоположение на нулевото ниво на сградата. Преди да започне работния процес, той ще съпостави всички основни изисквания за качествена основа.

Във всеки тип конструкция се изчислява дълбочината на замръзване на основата. За малки сгради тя варира от 80 см до 1,5 м. През зимата се наблюдава скоростта на замръзване на почвената покривка.

Дълбочината на основата зависи от размера на стаята и нейното предназначение. Например подготовката на нулево ниво зависи от дебелината на бъдещите стени, материала, от който ще бъдат изградени, броя на етажите и мазетата.

Каква е правилната дълбочина

Дълбочината на основата под къщата не винаги трябва да е твърде дълбока. Опитните професионалисти препоръчват да се ръководите от външния вид на почвената покривка, където се планира строителството.

Ако на повърхността на земята се появи прекомерна влага, тогава най-доброто решение би било изграждането на висококачествено дренажно покритие. Това ще предотврати размазването на земята около сградата.

Ако на обекта има свлачища и повишено движение на подпочвените води, тогава изходът от тази ситуация ще бъде укрепването на самата почвена покривка. За да направите това, използвайте смес от течно стъкло, смесено в равни пропорции с вода.

След това зоната около основата се полива обилно с получения разтвор. Мократа почва трябва бързо да се уплътни.

Дълбочината на основата на оградата трябва да бъде около 30% от стойността на бъдещия продукт. Не правете дупката твърде дълбока. В този случай няма да е необходимо. При условия с рохкава почва дълбочината трябва да бъде около 50% от височината на бъдещата ограда.

В някои случаи се използват специализирани химикали, които се изсипват в предварително подготвени кладенци. Такива техники помагат за укрепване на слабите почвени покривки.

Компонентите на смолата в състава на течността действат като силикатизатори. Те задържат пясъчни частици и големи фракции минерали. Снимката на дълбочината на основата показва външния вид на почвата след химическо укрепване.

Формула за правилно изчисление

Има научен метод, който ви позволява правилно да изчислите необходимия размер на ямата за основата. Изчислява се по стандартната формула:

Нр = mtmHн, където:

  • Hn е дълбочината на замръзване на почвената покривка;
  • mt - коефициент, който е 0,7 - 1. Измерва влиянието на положителната температура в момента на замръзване на външната стена на сградата;
  • m - 1,2 се отнася за фактора условия на работа. Той корелира състоянието на почвената смес и влиянието на климатичните условия.

Преди да продължите с изчисленията, е необходимо правилно да определите вида на почвеното покритие.

Основни изчислителни параметри

Експертите идентифицират няколко основни критерия, които влияят върху по-нататъшното състояние на основата. Те включват:

Средната температура в района. Ако на територията преобладават постоянни студове, тогава дълбочината на нискоетажната основа трябва да бъде около 1,5 m.

Отопляема сутеренна система. Ако се планира тук да се направи топло пространство, тогава дълбочината на ямата трябва да бъде с 30% по-висока. Това ще намали загубата на топлина през студения сезон.

Средната дълбочина на замръзване на почвената покривка.

Характерни свойства на почвата. Тук те наблюдават движението на стопена вода след студена зима. За да определите правилно коефициента на влажност, се препоръчва да използвате специална карта, която показва средната стойност на влажността в определен регион.

Фото изчисления на дълбочината на основата

Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор