Хидроизолация на фундамент - съвременни методи, най-добри технологии и материали (125 идеи за снимки)

Основата е основата и животът на цялата сграда зависи от нейното качество и ниво на здравина. Хидроизолацията е един от най-важните етапи на строителството. Съвременните строителни магазини предлагат различни материали за хидроизолация на основата.

Подземните води, действащи върху сградата отдолу, допринасят за нейното разрушаване. Това се дължи на факта, че по различно време на годината течността може да тече по-високо или по-ниско към повърхността. Самата влага, в определени количества, не е ужасна за бетона. Напротив, помага за увеличаване на силата му.

Фундаментът е направен от арматурна клетка, запълнена с бетон. Техническите свойства на използваните материали, влизайки в контакт с вода, водят до увреждане на цялата конструкция.

Защо е необходима хидроизолация на основата?

Бетонът има свойството капилярност. Водата се издига от външните слоеве към вътрешните слоеве, засягайки основата, стените, пода и тавана на сградата. С течение на времето стените ще станат влажни, ще се появят мухъл и гъбички, а коефициентът на топлинна загуба ще се увеличи.

Почти в цялата страна през студения сезон се поддържат минусови температури. Водата, която е проникнала в бетона, когато е замръзнала, набъбва и допринася за разрушаването на сградата.

Водата влошава антикорозионните свойства на основата. Армировката ръждясва и също така влияе неблагоприятно върху качеството на основата. Започва да се рони отвътре.

Подземните води могат да съдържат сулфати и соли, които са агресивни към бетона и водят до корозия.

Как да хидроизолираме основа

Още на етапа на разработване на строителен план се полагат материали и схема за инсталиране на хидроизолация. За да направите хидроизолация на основата със собствените си ръце, трябва да разберете характеристиките на почвата и факторите на околната среда. И също така да разберете кой бетон е подходящ в определени ситуации и кой хидроизолационен материал е оптимален за конкретна конструкция.

На начинаещите се препоръчва първо да се консултират с технически експерти, които разбират всички тези въпроси.

Видове хидроизолации

Има хоризонтална и вертикална хидроизолация.

Хоризонталната изолация се извършва със специализирани материали, като покривен филц и дренажна система по време на строителните работи.

Вертикална. Може да се извърши на етап строителство или във вече завършена сграда. Като материали се използват специални съединения, които предотвратяват проникването на влага - мазилка, битумен мастик, глина, течна гума и др.

Технология на работа

Технологията за хидроизолация на основата включва няколко последователни етапа на работа.

Първо, трябва да определите състоянието на почвата и нивото на нейното замръзване, степента на "подуване", дълбочината на подземните води и ефективността на сградата.

Ако подземните води текат много по-ниско от основата, един метър или повече, хоризонтално положен покривен материал и вертикално измазани фундаментни стени са достатъчни за хидроизолация.

Ако водата тече по-високо, тогава е необходимо да се произведе по-отнемащ време метод за хидроизолация на основата, състоящ се от няколко етапа:

  • Препоръчително е да се монтират два слоя хоризонтална изолация, като между тях се намазва мастика.
  • След това на два етапа извършете вертикална защита.Първият слой е материал за покритие, вторият е залепване на ролкови продукти.

Ако е възможно, защитете всички части на сутерена и основата с проникваща изолация, за да предотвратите капещата вода в конструкцията.

При чести валежи или подземни води, които текат над нивото на основата или сутерена, е необходима допълнителна дренажна система.

Хидроизолационни материали

Всички видове материали са разделени на: покритие, ролка, проникване, мазилка, екран и пръскане.

Покритие

За този тип изолация се прави състав на битумна основа, нанесен на 2-3 слоя върху повърхността. Готовият битумен мастик се смесва с бял спирт или друг разтворител в съответствие с препоръките, посочени на етикета.

Повърхността е предварително почистена от прах и мръсотия, грундирана с грунд на битумна основа. Всеки нов слой мастика се нанася само след изсъхване на предишния. Общата дебелина на покритието ще бъде около 5 милиметра.

Този метод е доста икономичен и трудоемък, има кратък експлоатационен живот.

валцувани

Един от най-достъпните методи за хидроизолация. За него се използват полимерни или битумни ролкови материали. Най-често срещаният вариант е покривна хартия с хартиена основа.

Работата може да се извърши по два начина: залепване или стопяване. Това е доста отнемащ време процес, който е много трудно да се направи сам. За разлика от изолацията с покритие, ролковият тип е много по-траен и с високо качество.

Проникваща

Специализирани съединения (Aquatron, Penetron и др.) Проникват дълбоко в бетона с 10-20 сантиметра и кристализират в свободни канали, като по този начин ги запушват и предотвратяват навлизането на влага.

Това е скъп метод, който не е получил разпространението си с кръгла изолация.По-често се използват в готови сгради за предотвратяване на течове.

Гипс

Подобен на покритието тип хидроизолация. Произвежда се с помощта на сухи формулировки с примеси на водоустойчиви компоненти. Този тип защита се характеризира с по-малко издръжливост и качество, но лекота на работа.

екран

С помощта на бетонитови рогозки, които набъбват по специален начин от влагата. Този метод се появи сравнително наскоро и все още не е придобил масова популярност.

Подложките са приковани към основата с припокриване, като се използват обикновени пирони.

пръскани

Хидроизолацията се извършва чрез нанасяне на специална емулсия ("течна гума") върху основата. Това е доста скъп метод, лесен за инсталиране, с който всеки може да се справи.

Методът за инсталиране на един или друг тип хидроизолация на основата е ясно показан на снимката.

Хидроизолацията на основата е отговорен и отнемащ време процес, който влияе върху качеството и здравината на цялата конструкция. Да го направите сами или да привлечете специалисти от трети страни е работа на всеки.

Снимка за хидроизолация на основата

Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор