Гаражни врати: оптимални модерни модели и техния монтаж (115 снимки)

Автомобилът се превърна в неразделна част от ежедневието. Въпреки това, наред с много очевидни предимства, собствениците на автомобили имат редица проблеми, които трябва да бъдат решени по един или друг начин. Конкретно колата трябва да се остави някъде и да се сервизира.

В градските условия е обичайно да оставят колите си на паркинги или паркинги, от своя страна жителите на селските райони, собствениците на частни къщи, вили и градински парцели, а наскоро градските жители, като правило, изграждат гаражи, оборудвайки ги с цялата необходима инфраструктура.

Портите са един от важните елементи на всеки гараж. Ако погледнете снимките на гаражни врати, можете да намерите достатъчно от тях на специализирани сайтове, трябва да се отбележи, че въпреки привидната им простота, те са доста сложен дизайн със свои собствени характеристики.

Нека се спрем на ключовите моменти - те несъмнено ще ви бъдат полезни, когато избирате или правите свои собствени порти за вашия гараж.

Особености

Гаражните врати трябва да са надеждни, удобни, т.е. съчетават практичност, надеждност, докато цената им, ако е възможно, трябва да бъде разумна и приемлива.

Обикновени люлеещи се врати

Това е най-простият и следователно най-популярният вариант. Основното предимство на дизайна на люлка трябва да се счита за простота, съответно - цена.

Такива порти се състоят от рамка, заварена от стоманен ъгъл, върху която са заварени или завинтени стоманени листове.За твърдост и изолация вътрешното пространство на вратите е изпълнено с дървени дъски, които са прикрепени към рамката и листовете с помощта на болтове.

Въпреки цялата си простота, системата за люлка е доста надеждна и издръжлива.

Връщане назад

В този случай конструкцията се състои от едно крило и водач, по който се движи успоредно на стената. Недостатъкът трябва да се счита за достатъчна сложност, което затруднява производството им самостоятелно, а освен това за движението на крилото е необходимо свободно пространство по стената.

По време на работа е необходимо да се гарантира, че в водача няма чужди предмети и отломки.

Повдигаща секция

Те представляват набор от секции, посредством специален пружинен механизъм, монтирани под тавана при отваряне. Недостатък: сложност, оттук и високата цена.

Невъзможно е да направите такива порти сами. Компактността и лекотата на използване до известна степен компенсират недостатъците, но изискват специални грижи и поддръжка.

Вирбел за повдигане

Те представляват крило, което се издига успоредно на пода чрез специални панти и се фиксира под тавана.

Основното предимство е, че не изискват свободно пространство, в същото време те са много по-евтини и по-прости в сравнение с подемно-секционните, но остават доста трудни за повторение сами, като същевременно изискват поддръжка.

Ролетни щори

Дизайн на ролетни щори, който е набор от метални плочи, сглобени в специална кутия, монтирана под тавана. Основният недостатък е ниската надеждност и сложност. Много е трудно да се каже недвусмислено кои гаражни врати са по-добри, тъй като много зависи от конкретните условия и вашите възможности.

Самостоятелно производство на люлеещи се врати

Отговаряйки на въпроса - как да направите гаражни врати със собствените си ръце, отбелязваме: люлеещите се врати са най-предпочитаните за повторение и затова нека да разгледаме основните характеристики на технологията на производство на такива порти.

 

Първо трябва да определите общите размери на гаражните врати, техните характеристики. Под характеристиките е необходимо да се разбере наличието или отсъствието на входна врата на крилото, както и дизайна на заключващия механизъм и брави, вътрешни и (или) външни.

Първо помислете как всичко ще бъде инсталирано и закрепено. Можете да вземете готовия чертеж и да го преоразмерите или да го направите сами.

След като имате чертеж в ръцете си, трябва да подготвите всички материали и инструменти и едва тогава можете да започнете работа.

Винаги започват с производството на рамката на портата, за това предварително подготвените ъгли първо се хващат с „точки“ помежду си и след контролиране на размерите накрая се заваряват и след това към тях се заваряват външните листове. След това се монтират тенти, всички заключващи механизми, капси за брави и други допълнителни елементи.

След това портата се сглобява и монтира на място. След предварително укрепване те проверяват как се отварят и затварят, след което окончателно се фиксират.

Когато разтворът се втвърди, те контролират качеството на работа и покриват вътрешната страна на листата и рамката с антикорозионно покритие, след което пристъпват към монтиране на дървени дъски върху вътрешната повърхност на листата. Когато тази работа приключи, портите са боядисани и вътрешните брави са монтирани.

Разбира се, посоченият от нас технологичен процес е най-общ, но той ще ви помогне да представите предстоящия обхват на работа и да очертаете приблизителен план за действие.

Снимка на гаражни врати


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор