Основа за ограда: ръководство стъпка по стъпка за инсталиране на надеждна основа (80 снимки)

Оградата на пръв поглед не е сложна конструкция. Това обаче е елементът от вашия недвижим имот, по който собственикът ще бъде съден. Това е първото нещо, което ще видите, когато се приберете всеки ден.

С небрежен подход към строителството следващата пролет можете да получите разклатена ограда или в най-добрия случай пукнатина. За да не плащате два пъти, е важно да изберете правилния вид, дълбочина и дебелина на бъдещата основа.

Основната цел на основата на оградата е да осигури надеждна стабилност на оградата в продължение на много десетилетия. Видът на основата зависи от дизайна на оградата

Днес има няколко варианта за ограда. В зависимост от цената на емисията можете да избирате от следните опции:

 • Рабиц
 • шисти
 • дървени участъци
 • велпапе
 • Тухлена зидария
 • ковани решетки
 • Каменна ограда

Свойствата на различните видове основи за ограда могат да варират значително. Основният критерий за избор на основа е теглото, както и наклона на оградата, която сте избрали.

Така например основата за ограда от велпапе (въпреки че визуално гофрираният материал не създава впечатление за масивност) на практика ще бъде същата като основата за други варианти на тежка ограда (поради високата си вятърност). За да издържи на пориви на вятъра и да не се търкаля, такава ограда също се нуждае от надеждна основа.

Кой вариант ще спре?

В допълнение към надземните характеристики на вашата бъдеща ограда, когато избирате основа, трябва да вземете предвид и вида на почвата, нивото на подземните води.

Видовете основи за оградата са условно разделени на следното:

 • лента
 • купчина
 • колонен
 • комбинирани
 • развалини

Каква е най-добрата основа за ограда?

Свойствата, които притежават готовите основи ще ви помогнат да направите правилния избор.

Лента

Много често тази основа се използва за тежки тухлени или каменни огради. С правилно изчислена дълбочина на основата на лентата, основата може да осигури издръжливост и стабилност на цялата конструкция. Лентовата основа ще бъде добър вариант за монтиране на тухлени основи или стълбове, към които ще бъдат прикрепени тежки бетонни участъци. Когато инсталирате обемни и високи ковани огради, можете да използвате и лентовата версия на основата.

За производството на лентовата основа на основата се използва две стотен бетон или по-висок. Укрепването на основата се извършва с армировка от 8-10 мм.

Въпреки това, когато избирате опции за леки огради, опцията за лента може да се окаже неоправдано скъпа както по отношение на пари, така и по отношение на физически ресурси.

купчина

Пилотната основа е много подходяща за леки оградни конструкции. Такава основа е в състояние да осигури дългосрочна и надеждна стабилност на цялата ограда. Също така, тази опция е за предпочитане за онези райони, където горните слоеве на почвата не са стабилни.

Принципът на проектиране на опорите за пилоти е да се монтират метални пилоти с последващо изливане в бетон. Благодарение на специалния дизайн, опората се завинтва в почвата. Остриетата на пилотите трябва да бъдат спуснати под нивото на замръзване на почвата, така че когато земята замръзне, основата да не се изцеди от почвата.

Колонен

По отношение на разходите - най-рентабилен. Той е идеален за леки дървени или метални участъци, фиксирани в тухлени или метални колони. Колонната версия е идеална за инсталиране на ограда от верижна връзка. Дори и да нямате специални умения, можете сами да направите такава основа.

Как да направите колонна основа за ограда със собствените си ръце?

С помощта на бормашина се пробиват дупки в почвата под бъдещите основи на оградата. Диаметърът на кладенците трябва да надвишава диаметъра на стълбовете с 20 см. Разстоянието между основите зависи от използвания материал за ограда, но е по-добре да се придържате към стъпка не повече от 2 метра.

Трябва да се пробият кладенци и да се излее бетон в тях.

Комбиниран

Според името си основата за оградата се излива комбинирано. Версиите с ленти и колони са комбинирани за особено сигурна основа.

Тази опция е предназначена за най-тежките и плаващи огради. С този избор на основа се постигат редица предимства. Стълбовете или колоните, върху които ще бъдат поставени участъците на оградата, ще бъдат здраво закрепени в почвата, а благодарение на лентовата основа тяхната вертикална ос ще бъде надеждно задържана от общата фундаментна рамка.

За да се постигне висококачествен резултат, укрепването на цялата основа за оградата е задължително. Както колонните опори, така и лентовите участъци са подсилени. Стъпката на монтаж на подпорни колони може да се използва от 1 до 2,5 m.

Развалини

Фундаментът от чакъл се отличава поразително от другите със своята красота и декоративен ефект. В допълнение към атрактивния си външен вид, той има специална надеждност и издръжливост. В завършен вариант не изисква допълнително измазване или облицовка. Този тип основа се използва особено често при инсталиране на ограда от ковано желязо.

За полагане на основата от развалини се използват камъни с различни размери. Ако сами изграждате основа, следвайте две основни правила.Хоросанът, който държи камъните заедно, трябва да представлява 15% от общия обем на основата. За да постигнете достатъчна хармония, продължете да повдигате полагането на камъни до поне половин метър от земята.

Както можете да видите на снимката на основата от чакъл за оградата, кованите масивни решетки изглеждат много изгодни и благородни върху естествения камък.

Изчисляване на дълбочината на основата

За да постигнете желания резултат, трябва да се придържате към основното правило. Достатъчната стабилност и издръжливост на цялата ограда директно зависи от правилно изчислената дълбочина и дебелина на основата.

От практиката на подреждане на леки огради е установено, че оптималната дълбочина на основата от почвения хоризонт е дълбочина от половин метър. Дълбочината на такава основа за не-тежки видове огради е напълно способна да се справи с възложените й задачи. За да инсталирате по-тежки огради, е необходимо да се изгради върху някои показатели. Първо, колко замръзнала е земята на вашия сайт. Второ, от какви слоеве се състои почвата. Физични свойства на всеки от разкритите почвени слоеве.

Основата на основата трябва да бъде монтирана под точката на замръзване с най-малко 0,4 метра. Ако сте на загуба с точен индикатор за замръзване на почвата, можете да го намерите в референтни материали за климатичната зона, в която е планирано строителството.

Така че за изграждането на оградата се използват различни основи. Най-популярните са колонни, лентови или комбинирани. Всички тези видове подреждане на основите са по силите дори на начинаещ майстор. При спазване на основните правила и технологии можете да инсталирате ограда, която ще радва окото ви повече от една година.

Снимка на основата за оградата


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор