Основа за баня - съвети за избора на оптимален тип и нейното изпълнение (80 снимки)

Основата е основата, от силата, която извива живота на банята. Ако не е трябвало да се справяте с това, тогава можете да видите опции за снимка на основата за баня в интернет.

Характеристики при избора на основа

Изберете фон дьо тен, като вземете предвид:

  • на каква дълбочина се намират подземните води;
  • вид на почвата;
  • дълбочината на замръзване на земната повърхност през зимата;
  • материал, използван за строителството;
  • строителна площ.

След като анализирате всички фактори, можете да вземете решение за избора на подходяща основа. Също така, когато избирате основата за баня, трябва да вземете предвид такъв важен фактор като естествените свойства на почвата. Всяка почва се нуждае от правилната опция.

Пило-винт - използва се в райони с големи разлики във височината на почвата.

Колона - подходяща за тези почви, които не са подложени на свлачища и различни смени. Пасва идеално под основата на дървена вана.

Pile-grillage - използва се върху тези почви, които са склонни към проливане, както и смени.

Монолитен - най-стабилният и подходящ за всякакъв вид почва, но на цена по-висока от другите опции.

Колан плитък - използва се най-често върху почви, които не са подложени на различно движение и свиване.

Работен ред

Ако има желание и поне някои строителни умения, тогава е напълно възможно сами да построите баня на сайта. Но всеки се чуди: "Как да направите основа за баня?".

Преди да започнете работа, трябва да изберете подходящо място за строителство.Желателно е да е хълм или по възможност равно място. Ако няма такова място, тогава с помощта на оборудване те изравняват земята. Оптималната температура за изливане на бетон е не по-ниска от +5 градуса.

Първото нещо, с което трябва да започнете, е основата:

Направете маркировка на предложената структура. Задайте диагонал. Ширината на бъдещата основа трябва да бъде с 10-15 см по-голяма от нея.

Изкопайте изкоп. Дълбочината зависи от използвания строителен материал. Приблизително от 20 до 50 см. На места, където почвата не е гъста, е необходимо дъното на изкопа да се напълни с пясък или голям чакъл и да се уплътни с трамбовка.

Ако не е под ръка, тогава можете да използвате клин (диаметърът на който не трябва да надвишава ширината на изкопа), в средата на който се забива тръба с диаметър 20-40 mm.

Монтирайте кофража според нивото, като определите височината на бъдещата основа. Зависи от мястото, където е построена банята. Ако това е хълм, тогава височината може да бъде не повече от 20 см, а ако е низина и текат пролетни и дъждовни води, препоръчително е да вземете по-висока височина.

Дъските, които са предназначени за него, могат да бъдат опаковани в целофан, може да ви потрябват при по-нататъшно строителство. За здравината на основата тя може да бъде подсилена с тръби с малък диаметър, дебела тел и фитинги.

Необходимо е основата да се излее изцяло през деня, за да грабне и съхне едновременно. Можете сами да смесите разтвора или да поръчате готов бетон.

За да приготвите разтвора, ще ви трябва цимент, чакъл, вода, бетонобъркачка (желателно е всичко да е под ръка). Пропорциите са 1 част цимент и 4 чакъл и вода.

Видове

Въз основа на инструкциите, описани по-горе, можете да изградите основа за баня със собствените си ръце.Тази опция се нарича - лента плитка. Той е по-подходящ за малки сгради от дървен материал. Монолитни и пилотни основи се използват за по-големи помещения и тежки строителни материали.

Стълбовите основи са подходящи за сгради от дърво, газобетон. На цена тази опция е по-евтина от останалите, тъй като има по-малко използвани материали.

Строителните материали за изграждането на стълбове могат да се използват по различен начин: тухли, газови блокове, бетон, камък и дори дърво. Последният вариант трябва да бъде допълнително обработен с хидроизолация.

Основата на плочата се избира, когато се изгражда голяма баня от тежък материал и почвата е постоянно изложена на различни естествени движения. Тя се основава на армировъчна плоча, запълнена с бетон. Тази опция е по-надеждна, но в същото време скъпа и трудоемка.

В онези места, където почвата е много подвижна, подложена на периодични наводнения или близо до подземни води, които от време на време излизат, те изграждат бани на пилотна основа. Изграждането му се извършва с помощта на пилоти.

Изборът коя основа е най-добра за баня няма да бъде толкова труден, след като сте разбрали някои от тънкостите и защо е важно.

Снимка на основата за баня

Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор